Партнер рубрики Події

Як змінився Тернопіль у 2020-му: що збудували та скільки на це витратили. А вам подобається? (ОПИТУВАННЯ)

Як змінився Тернопіль у 2020-му: що збудували та скільки на це витратили. А вам подобається? (ОПИТУВАННЯ)

До Нового року лишається кілька тижнів. За цей рік було чимало проблем та труднощів, однак були і позитивні зміни. Як змінилось наше місто, що нового збудували та у скільки «влетіло» це місцевому бюджету – читайте у матеріалі.

Упродовж року тривали реконструкції та будівництва. Не зупинялись роботи навіть в час «першої хвилі карантинних обмежень». Коли більшість тернополян не виходили з домівок, робітники працювали.

Сходи біля Літака

Реконструкцію сходів у парку Національного відродження просили багато жителів міста. Старі сходи не мали пандусу. Щоб спуститись до парку з проспекту Бандери, батьки з дитячими візочками або обходили сходи, або зносили візочки на руках.

Відео дня

Фактично, сходи не ремонтували, а будували нові. Старі елементи забрали. Головна зміна – широкий та безпечний пандус. Тепер сходами можуть користуватися батьки з візочками, люди з інвалідністю та велосипедисти. Місто заплатило за це 1,5 млн гривень.

До слова, на самому початку робіт багато тернополян почали хвилюватися, що пам’ятник льотчикам-визволителям демонтують, оскільки його не було зображено на проєкті робіт. Однак у міській раді заспокоїли – пам’ятник просто не додали на графічне зображення. Його під час робіт не чіпали, хоча були і ті, хто вважає, що його слід демонтувати. А як вважаєте ви? Пишіть у коментарях!

Розширення вулиці Тарнавського

Ще одна важлива зміна для міста – розширення вулиці Тарнавського. Через великий трафік, на вулиці регулярно ставались затори. Тому там провели масштабні роботи по розширенню. Додалась ще одна смуга для руху автівок, тепер їх чотири. Основна частина робіт вже завершена. Ще лишаються роботи по облаштуванню тротуарів. Коли будуть сприятливі погодні умови – висадять нові дерева. Частину дерев довелося зрізати в ході реконструкції, однак у міській раді обіцяють, що всі зелені насадження відновлять. Дерев буде більше.

А от "лежачих поліцейських" біля пішохідних переходів не буде. Це насторожує багатьо тернополян. Однак,  як пояснив начальник управління ЖКГ міськради Олег Соколовський – "лежачі поліцейські" не повинні бути відповідно до нових Державних будівельних норм.

Реконструкція обійдеться орієнтовно в 23 млн гривень. Кошти виділили з держбюджету.

Гаївський міст

Масштабне будівництво нового Гаївського мосту триває не один рік. Через аварійність проїхати через міст могли легкові автомобілі та автобуси. Був заборонений проїзд автівок вище ніж 2,5 м та вагою 8 тон. 27 серпня частину мосту відкрили для проїзду. Тепер сумнозвісного обмежувача руху, який регулярно збивали водії немає. Міст може витримати проїзд вантажівок вагою до 100 тон.

Однак роботи ще не завершені. Триває будівництво другої черги – дворівневої дорожньої розв’язки та пониження існуючої дороги на 5 метрів зараз тут формується основа і встановлюються буронабивні палі. Всі комунікації, які проходять під мостом замінили. Місто витратило на будівництво 50 млн гривень. Ще майже 200 млн виділили з державного бюджету.

Надземний перехід на 15 Квітня

На вулиці 15 Квітня облаштували новий надземний перехід. Кошти з міського бюджету не виділяли – роботи оплатили інвестори. Окрім сходів, на перехід можна піднятися за допомогою ліфту. Перехід має освітлення та слугуватиме орієнтиром для водіїв. Тернополяни кажуть – безпечних переходів у Тернополі не вистачає. Деякі тернополяни навіть пропонують облаштувати надземний або підземний перехід на вулиці Руській.    

Трансфер-містечко

За новий сквер на вулиці Качали місто заплатило близько 1,5 млн гривень. Проєкт трансфер-містечка став переможцем громадського бюджету 2019. У сквері п’ять різних локацій. Там облаштували пішохідні зони, встановили вуличні меблі, освітлення, облаштували сцену з трибунами, висадили нові дерева. Старі дерева під час облаштування скверу не зрізали. Тепер там є дитячий майданчик та мольберти для малювання. Раніше там були лише дерева та кущі.

Дощовий колектор у парку Шевченка

Багато тернополян скаржаться на постійні підтоплення вулиць міста після дощів. Решітки для забору води забиваються сміттям та листям. Хоча їх регулярно прочищають – на деяких вулицях вода не встигає швидко сходити під час сильних злив.

Щоб покращити систему відведення дощової води у парку Шевченка провели реконструкцію дощового колектору. Він буде забирати з доріг міста близько 2/3 дощової та талої води.

Колектор відкритий, жодних сторонніх запахів не буде, оскільки каналізаційні стоки до нього не під’єднані. Для безпеки відвідувачів парку наростили бокові стінки та встановили освітлення.

За реконструкцію місто заплатило 8 млн гривень.

Новий бювет на Данила Галицького

Багато тернополян не ризикують пити воду з крану. Тому є два варіанти – купувати у вуличних автоматах (1 гривня за літр) або їхати до бювету. У місті їх вже є кілька – на вулиці Юності, бульварі Куліша і тепер на бульварі Данила Галицького.

Одразу після відкриття до бювету шикуються черги з жителів сусідніх вулиць. Бювет має дві колонки для набору води. Воду можна набрати безкоштовно. Коштував новий бювет місту 1,4 млн гривень.

Спортмайданчик для стріт-воркауту

Новий спортивний майданчик з’явився на вулиці Київській. Його вартість – 300 тис. гривень. Там встановили вуличні тренажери, гантелі та штанги. Цей майданчик є першим у своєму роді в Тернополі. На ньому можуть безкоштовно займатися всі охочі. 

Реконструкція Привокзального майдану

Наприкінці квітня закінчились роботи по масштабній реконструкції Привокзального майдану. Там поклали нове асфальтове покриття, облаштували пішохідні зони з бруківки, змінили організацію руху транспорту. Також там встановили нові лавки, зупинку для транспорту, місця для паркування туристичних автобусів, освітлення, нові світлофори та дорожні знаки. Замінили і всі комунікації, які проходили під площею. Прикрасили оновлену площу зеленими насадженнями - червонолистими кленами, кущами вічнозеленого самшиту, газоном. Ремонтували майдан з кінця 2019 року. За два роки на реконструкцію витратили близько 12 млн гривень. 7,7 млн виділили з державного бюджету.

Нові зупинки громадського транспорту

На вулицях міста з’явились нові зупинки громадського транспорту. Здебільшого у тих місцях, де не було ніяких навісів. Нові скляні навіси встановили на вулиці Київській, Богдана Хмельницького. Руській, Братів Бойчуків, Бригадній, Лук’яновича, Поліській та Золотогірській.

Вартість однієї такої зупинки – орієнтовно 181 тис. гривень. На вулиці Руській (зупинка «Центр»), де доводилось проводити демонтаж старих навісів, вартість більша – 205 тис. гривень.

Ремонти шкіл 

Були зміни і в закладах освіти. Під час карантину в школах міста проводили ремонти. Відбулась реконструкція територій біля школи №4. Там поклали бруківку, встановили паркан. Біля гімназії ім. Франка також провели реконструкцію території.

Нові харчоблоки

У місті за останні два роки оновили кухонне обладнання у 11 закладах середньої освіти. Цього року відремонтували та оновили харчоблоки в школі №2, 5, 6, 8, 10, 18, 21 та ТПШ «Ерудит» – повідомляють у міській раді. Встановили нове кухонне обладнання, замінили застарілу техніку. 

Також цього року в усіх 32-ох школах Тернополя встановлено бювети з питною водою.

Що ще на вашу думку потрібно змінити? Яку зміну ви вважаєте найбільш потрібною? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (32)
  • Оксана Брайчук

    Люблю Тернопіль,живу у ньому 35 років...
  • Наталія Іванівна

    Про людей  ніхто  не  думає
  • Андрій Левченко

    0% практичності і корисності, один пафос та показуха. Замість того щоб будувати бюджетні бювети в кожному дворі, щоб кожна сім'я мала доступ до питної води, вони будуть помпезний бювет за мільйон гривень, кований, показати які ми хороші. Толку мені з того бювету якщо він від мене за 1-2км??? Я можу навести ще з десяток таких прикладів. І так абсолютно зі всім що робиться в Тернополі - одна показуха. Але бачимо по виборах - вона діє.
  • Іван Пушкар

    А ось з ліфтом на мості біля збаразького кільця щось не получилось-вже не працює!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up