Як змінився ТОП країн, куди їдуть тепер заробітчани з Тернопільщини? Де і скільки можна заробити

Як змінився ТОП країн, куди їдуть тепер заробітчани з Тернопільщини? Де і скільки можна заробити
  • Італія та Португалія вже не в тренді, хоча Чехія і Польща залишаються найпопулярнішими для заробітків країнами. Які вакансії найпопулярніші і скільки за це готові заплатити роботодавці.
  • Майже у всіх країнах Європи із сертифікатом про вакцинацію можна наступного дня виходити на роботу. Проте із ПЛР, в деяких країнах їх доведеться робити аж три і ще й відсидіти карантин.

Ажіотажу на виготовлення закордонних паспортів, попри інформацію у ЗМІ та соцмережах, на Тернопільщині немає. Значна кількість відвідувачів у паспортних сервісах — лишень через сезонні роботи, до яких готуються заробітчани. Та через заміну закордонних паспортів для дітей, адже термін дії дитячих документів набагато менший за дорослих. У цьому запевнив Ярослав Давибіда, начальник управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області.

Як з’ясувалось, ТОП країн, куди виїжджають тернополяни на заробітки, останнім часом змінився. Куди їдуть, де які вакансії популярні, скільки можна заробити, що потрібно знати про оформлення документів та за яких умов вас допустять до роботи, дізнавалась «20 хвилин».    

Попри поширену інформацію про аншлаг у паспортних сервісах, мовляв, люди масово виробляють закордонні паспорти, на Тернопільщині все спокійно. Так, значне зростання попиту є, але воно пов’язане, скоріш, з підготовкою до сезонних робіт на території країн Євросоюзу, які є популярними у заробітчан.

Відео дня

— Якщо порівняти кількість оформлених документів для виїзду за кордон за січень-частину лютого 2019 р, це так званий «доковідний період», і аналогічний за 2022 р, то цифри зараз майже вдвічі менші, — запевнив Ярослав Давибіда. — Це ж стосується і виданих паспортів.

Від 1 січня 2019 р і до 17 лютого 2019 р. оформлено 19 тис 393 документів, видано  

18 174.  Від 1 січня 2022 р. до 17 лютого 2022 р. оформлено 10 тис 955 документа, видано 7 182.

— Запевняю, немає ажіотажу чи стрімкого зростання кількості оформлень документів для виїзду за кордон, — запевнив начальник міграційної служби в області. — Щодо чималої кількості громадян у паспортних сервісах, — після Різдвяних свят так було завжди. Заробітчани приїжджають на свята додому, а після їх завершення впорядковують документи.

Чимало людей звернулись в паспортні сервіси, аби замовити новий паспорт взамін того, термін дії якого закінчується. Або переоформляли паспортні документи дітям, термін дійсності таких паспортів 4 роки. У дорослого — 10. Батьки робили це завчасно, щоб напередодні відпусток не було проблем з документами.

До речі, плануючи поїздку за кордон, не забувайте, що за пів року до закінчення дії паспорта, вже можуть виникнути питання у прикордонної служби. Тому вчасно документ потрібно переоформити.

Якщо у закордонному паспорті є віза, яку видають на кілька років, паспорт після закінчення його терміну анулюють, потрібно написати заяву у підрозділі міграційної служби, фахівці внесуть інформацію про це у базу, натомість ви залишите собі цей документ та зможете його пред’явити на кордоні разом з новим паспортом.

Кожна особа від народження має право мати 2 паспорти для виїзду за кордон, запевнив Ярослав Давибіда. Навіть якщо ви подали документи на переоформлення паспорта, інший може бути у вас до завершення його терміну.

 

Куди їдуть заробітчани і скільки тут заплатять?

Потік тих, хто виїжджає за кордон, залишається незмінним, запевнили в Асоціації роботодавців.  

— Якщо взяти наш, західний регіон, паніки чи стрімкого потоку заробітчан за кордон немає, — запевнила Світлана Повар, менеджер з персоналу Асоціації роботодавців. — Виїжджають, як і раніше, люди від 25 і до 60 років. Одиниці — 60-ти та 65-літні, але їх, на жаль, не завжди роботодавці хочуть бачити на своїх підприємствах.  

Якщо говорити за східну чи центральну Україну, там виникли деякі проблеми — банки перестали приймати візові збори. Тому люди не мають можливості поїхати по візі, проте вони перетинають кордон з біометрією, на основі якої роботодавець видає запрошення.

Якщо раніше в ТОПах у заробітчан чітко були Італія, Португалія та Німеччина, зараз туди зазвичай їдуть або ті, хто й раніше працював, або за рекомендаціями родичів і знайомих, які можуть надати перевірені контакти. Тобто спрацьовує «сарафанне радіо». Одиниці цікавляться роботою в Китаї, Африці чи якійсь екзотичній країні. Проте ці напрямки не стільки популярні, тому варіанти роботи шукають індивідуально.

Плпулярними у тернополян так і залишаються напрямки Польщі та Чехії.

— Щодо Польщі, зараз там відбулись зміни, — каже Світлана Повар. — Вже можна відкривати робочу візу на 2 роки без «коридору», протягом якого ви мали перетнути кордон додому. Раніше на максимальний термін відкривали піврічну візу. Ці зміни запровадили близько місяця тому.

Польща

Оформлення, документи, зміни

Пакет документів від тепер до консульства можна відправити через відділення Нової пошти. Раніше – подавали особисто. Це, з одного боку, спростило процедуру, не потрібно витрачати час і гроші на дорогу для поїздки у візовий центр. Проте треба оплачувати поштові послуги.

Аби оформити робочу візу, потрібні біометричний паспорт, паспорт громадянина України, запрошення, анкета і страховка.

Найпопулярніші вакансії:

- на будівництві. Причому беруть як фахівців – з досвідом, так і тих, хто хоче навчитись справі. Оплату останнім часом підняли: від 20 злотих/год отримуватиме фахівець, як хороший спеціаліст, за місяць можна заробити від 1, 5 тис. євро. У новачка зарплатня буде меншою.

– сільське господарство, збір урожаю. У теплицях можна заробити від 15/16 зл/год, збір полуниці залежить від виробітку – (від 1, 50 зл/кг). Догляд за тваринами (від 15-16 зл/год). Переробні підприємства – курячі рибні заводи (17-18 зл/год). Консервні заводи (15-16 зл/год).  

- догляд за людьми похилого віку (від 2 300 до 3 тис зл/місяць – залежить від стану підопічного).

Ковідні обмеження, перетин кордону

Якщо людина вакцинована 0 наступного дня вже може приступати до роботи. Невакцинована – в карантині 14 днів. Ці умови чинні станом на лютий 2022 р і можуть змінюватись від рішення держави.

Чехія

Оформлення, документи, зміни

Потрібні запрошення, документ про проживання і угода слова. Це угода про співпрацю між працівником та роботодавцем.

Найпопулярніші вакансії:

  • склади (від 30 тис. крон/місяць),
  • покоївки (від 28-35 тис. крон/місяць),
  • кухонні працівники (від 25-30 тис. крон/місяць),
  • робота на заводах, зазвичай автомобільних (від 140-150 крон/год.)

Курс: 1 долар це 22, 5 крон. 1 євро - 24, 8 крон.

Ковідні обмеження, перетин кордону

Щодо перетину кордону – 18 березня 2022 р. закінчується карантин. Якщо людина з ПЛР-тестом, мусить сидіти 10 днів в карантині. Якщо вакцинована – залежить від місця роботи та роботодавця. Можливий варіант: дві доби карантин, далі на роботу, інший варіант – наступного дня може йти на роботу. Стрімко змінюються умови дотримання карантинного режиму.

Фінляндія

Раніше сюди на заробітки їхали здебільшого з центральної та східної частин країни. Зараз у Фінляндію почали їздити западенці.

Оформлення, документи

Потрібен сертифікат (дозвіл праці) на 3, 6 місяців або 2 роки. Після 2 років людина вже може подавати документи на продовження з постійним місцем проживання. Для цього роботодавець подає документи в Уряд праці. І той вже дає дозвіл роботодавцю, який надсилається робітникові. Це все, що потрібно. Для перетину кордону треба біометричний паспорт, страховка і сертифікат.

Найпопулярніші вакансії:

  • збір урожаю (від 1, 50-2, 40 євро/за кг, залежить від продукції, від с/г культури),
  • догляд за тваринами: корови, свині, норки, нутрії (від 9, 5 євро/год),
  • перукарні, салони краси, манікюр, педікюр — лише за умови знання фінської чи англійської мов (від 10 євро/год).

Ковідні обмеження, перетин кордону

Якщо немає вакцинації, ПЛР доведеться здавати тричі: вдома, в аеропорту та при приїзді до країни. Останній тест у вас братимуть вдома – на місце приїде бригада. Якщо вакцинований – наступного дня на роботу.

Німеччина, Європа

У Німеччині потрібна віза Van der Elst – це єдиний варіант, за яким можна офіційно  працювати. Проте отримати її складно.

— Роботи у Німеччині — непочатий край, — каже Світлана Повар. — Але якщо немає візи, напівофіційно можуть працювати лише опікунки, оформивши через польську фірму-прокладку документ А1 (відрядження).  Якщо людина знає німецьку – зможе заробити від 1, 5 тис. євро чистими. Якщо без знання мови, навряд чи може розраховувати на зарплату більшу за 950-1050 євро.

Наші заробітчани за цим відрядженням таки нерідко прориваються на роботу до різних країн Євросоюзу. Популярними є будова, склади. Але це до першої перевірки. Попадетесь у Німеччині — можна отримати депортацію. Голландія, Швеція та, скажімо, Франція менше звертають увагу на офіційні документи.  

— Європа будується, тому робочі руки у будівничій справі там потрібні постійно, — каже Світлана Повар. — На будовах в Європі можна заробити від 2 тис. євро/місяць. Потребують там водіїв-далекобійників  – також від 2-х тис. євро. Середня гілка медперсоналу – медсестри, молодші медсестри, можуть заробити від від 1, 5 тис. євро.  

Для перетину кордону і виходу на роботу опікункою, скажімо, можна пред’явити негативний результат ПЛР-тесту, який зробили в Україні. І цього буде достатньо. Невакциновані, зазвичай, — на розсуд роботодавця або за правилами в’їзду до країни. Є повна вакцинація – наступного дня виходите на роботу.

Довідка

Інтерактивна мапа світу найактуальніша інформація про візи, дозволи та обмеження в умовах пандемії COVID-19;

https://tripadvisor.mfa.gov.ua/

Перелік вакцин, які визнані ЄС.

https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/covid-19-vaccines-authorised

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans_en

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Галина Балінська

    Дякую за інформацію
  • Василь Поліщук

    цитую автора "Зараз у Фінляндію почали їздити западенці "  ЦЕ як зрозуміти? Дуже гарні журналісти пишуть статті на 20 хв

keyboard_arrow_up