Партнер рубрики Події

Які проєкти Громадського бюджету збирають найбільше голосів та що пропонують тернополяни

Які проєкти Громадського бюджету збирають найбільше голосів та що пропонують тернополяни

У Тернополі триває голосування за проєкти, які подали на громадський бюджет. Ми проаналізували, що пропонували тернополяни. Які пропозиції уже набрали достатню кількість голосів? Про це у матеріалі!

Підтримати проєкти можна з 26 жовтня до 9 листопада включно. Цьогоріч тернополяни подали 24 проєкти. Однак пройшли відбір – 18. З них 5 – малі, вартість яких до 500 тис. грн, та 13 – великі, вартість яких від 500 тис. до 2 млн грн.

Проголосувати можна за один великий та один малий проєкт. Для цього потрібно авторизуватися на Е-сервісі «Громадський бюджет» (за допомогою BankID або електронного підпису). 

Відео дня

Для реалізації малого проєкту потрібно набрати щонайменше 300 голосів. Для великих – 500. Якщо ідея зібрала меншу кількість вподобайок, ніж необхідно, – їх не допустять до реалізації. 

Які проєкти допустили до голосування

Половину ідей, які пройшли відбір та допустили до голосування, пропонують реалізувати на території освітніх закладів або біля них (спортивні майданчики, стадіони, доріжки, тощо). Частина цих проєктів, яка стосується закладів освіти, має категорію «спорт» або «громадський простір». 

У відповіді на наш інформаційний запит у міській раді повідомили, що віднесення проєктів громадського бюджету до певної категорії відбувається на засіданнях Номінаційного комітету. Згідно з «Положенням про громадський бюджет Тернопільської міської територіальної громади» в усій сукупності проектів виокремлюються проекти категорія «Освіта», на які виділяється не більше 30% загальної суми Громадського бюджету.

Таким чином, проєкти, які стосуються шкіл та інших закладів освіти, можуть мати іншу категорію і бути реалізованими. До прикладу, 14 з 16 проєктів «Громадського бюджету 2022» стосуються навчальних закладів або територій біля них. 

Також є проєкти, які хочуть втілити на території прибудинкових територій, парків, закладів культури, тощо. 

Що пропонують тернополяни

Ми відібрали усі допущені до конкурсу проєкти. Також додаємо посилання на платформу, де можна проголосувати. 

Затишний внутрішній шкільний дворик для учнів

Пропонують відремонтувати подвір’я школи №20, замінити старе асфальтове покриття. З 1982 року там не оновлювали шкільний дворик. Вартість робіт оцінили у 1 995 000 грн.

Сучасний спортивний майданчик школи №17

Просять провести капітальний ремонт спортивного майданчика для учнів школи, відпочинку дорослого населення мікрорайону. Від відкриття школи 1974 року майданчик не оновлювали. Роботи оцінюють у 2 000 000 грн.

Будь активним заради Перемоги

Багатофункціональний спортивний майданчик пропонують влаштувати на вулиці Юності, 3. Майданчик матиме футбольне, волейбольне, баскетбольне поле, зони для ігор у настільний теніс. Користуватися ним зможуть учні прилеглих шкіл та мешканці мікрорайону «Дружба». Бюджет – 1 810 000 грн. 

Двір щасливих людей

На вулиці 15 Квітня, 1 пропонують провести благоустрій прибудинкової території. Останні роботи там проводили понад 40 років тому, пише автор проєкту. Бюджет робіт оцінюють у 2 000 000 грн. 

Відкритий багатофункціональний спортивний простір

На місці діючого футбольного поля просять облаштувати новий спортивний простір. Поле знаходиться на вулиці Б. Лепкого, 6.  Там пропонують проводити також спортивні заходи. Бюджет – 2 000 000 грн. 

Проєкт «Безпечний»

Це відпочинкова локація для військовослужбовців, жінок, дітей та всіх бажаючих, яку пропонують облаштувати на території біля бібліотеки-філії №8 для дорослих. Там хочуть облаштувати зону здоров’я, відпочинку, навчання, перегляду кінофільмів, зону для проведення різних заходів. Бюджет проєкту – 2 000 000 грн. 

Реконструкція шкільного саду під зону для навчання та відпочинку

Пропонують створити місце для відпочинку учасників освітнього процесу Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів №8 та жителів мікрорайону. Бюджет оцінюють у 2 000 000 грн.

Шкільне подвір'я — територія інтелектуального розвитку

Ще одне шкільне подвір’я пропонують відновити на території школи №14, що на «Східному». Там хочуть замінити старе асфальтне покриття та облаштувати освітній простір, який буде доступний також дорослим та дітям з інвалідністю. Бюджет складає 2 000 000 грн.

Капітальний ремонт спортивного майданчика бульв. Петлюри, 10

Автор проєкту пропонує провести реконструкцію існуючого майданчика – встановити нову огороджувальну сітку, штучну траву, футбольні ворота. Бюджет проєкту – 1 970 000 грн. 

Дорожнє містечко для навчання дітей

Цей проєкт пропонують реалізувати на території парку ім. Тараса Шевченка, біля мікрорайону «Новий Світ». Хочуть облаштувати майданчик з фрагментами дороги загального користування з дорожніми знаками та пристроями для формування навиків і культури поведінки на дорозі. В ігровій формі діти дошкільного та шкільного віку зможуть на практиці засвоювати Правила дорожнього руху, вчитись користуватися пішохідними переходами, комунікувати з іншими учасниками дорожнього руху. Проєкт оцінюють у 1 700 400 грн.

Реконструкція огорожі зоокутка в парку Сопільче

Цей проєкт передбачає заміну внутрішньої та зовнішньої огорожі звіринця у гідропарку для комфортнішого перебування тварин на його території. Оцінюють проєкт у 2 000 000 грн. 

Музейний дворик

Проєкт планується реалізувати на території внутрішнього дворика Тернопільського історико-меморіального музею політичних в'язнів за адресою вул. Миколая Коперника, 1 і спрямований на створення сучасного громадського простору, де відвідувачі матимуть змогу дізнатися більше про історію нашого міста. Дворик частково перебуває у занедбаному стані. Там хочуть встановити елементи вшанування пам’яті політв’язнів, встановити сцену для виступів, провести благоустрій території, використати частину стін для стінопису тощо. Бюджет проєкту – 2 000 000 грн.

Реконструкція пішохідної доріжки до ТЗОШ №20

Пішохідну доріжку до школи було укладено асфальтом у 1982 році і з того часу її не оновлювали. Доріжкою користуються не тільки учні, батьки та працівники навчального закладу, але й жителі мікрорайону «Сонячний». Вартість оновлення доріжки оцінюють у 497 990 грн. 

Спортивний майданчик

Новий спортмайданчик з вуличними тренажерами пропонують облаштувати біля початкової школи «Ерудит» на бульварі Данила Галицького, 3А. Він буде призначений для дітей віком від 6 до 16 років. Бюджет оцінюють у 500 000 грн.

Реконструкція дитячого майданчика «Молокія» в парку Т. Шевченка

Пропонують оновити другу частину дитячого майданчика. Це влаштування сучасних лазанок та гойдалок для дітей до 16 років. Роботи оцінюють в 500 000 грн. 

Мрія дитинства

Новий сучасний дитячий майданчик просять облаштувати на вулиці Тарнавського, 26. Це аргументують тим, що поруч немає нових майданчиків, а ті, що є – старі та в аварійному стані. Роботи оцінюють в 150 000 грн.

Вільний клас 4.0

Облаштувати освітній простір на території двору школи №4 просить автор проєкту. Бюджет – 500 000 грн. 

Реконструкція пішохідної доріжки

Відремонтувати тротуар просять на вулиці Братів Бойчуків. Пішохідна зона там у ямах. Роботи оцінюють у 500 000 грн.

Які проєкти набирають найбільше голосів

Хоча голосування ще триватиме до 9 листопада, дев’ять ідей уже мають необхідну кількість голосів. Це 7 великих та 2 малих проєкти. 

Найменше підтримки наразі має проєкт дорожнього містечка у парку Шевченка, реконструкція музейного дворика та реконструкція огорожі звіринця у парку «Сопільче». Станом на 31 жовтня, вони мають менше 30 голосів при необхідних 500. 

Ми звернулися до міської ради та запитали, чи планують реалізувати ідеї наступного року, зважаючи на воєнний стан, та чи планують залучати кошти для втілення проєктів окрім міського бюджету.

У відповіді на запит вказали, що реалізація відбувається лише за кошти міського бюджету. Залучення інших джерел фінансування не передбачена положенням «Про громадський бюджет». А от щодо того, чи будуть втілювати проєкти під час воєнного стану – чіткої відповіді ми не отримали. Нас повідомили, що реалізація проєктів переможців буде відбуватися із врахуванням безпекової та фінансової ситуації в країні.

А як вважаєте ви, чи варто витрачати кошти на «Громадський бюджет» під час війни? Проголосуйте та напишіть свою думку!

Опитування

Чи потрібно проводити «Громадський бюджет» під час війни?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ян Балога

    А тут питання: є там проекти якісь шахмати, стадіони а жителі цих районів будуть цим користуватись чи все буде під замками бо ви по розписували все так красиво що це для людей . Чи майданчики будуть закриті на колодки шахмати сховають. Як воно має бути але давайте реально без брехні
  • Мирослава Хмурич

    А шо в нас війна закінчилась? А якшо не можна на ЗСУ то напевно в нас є багато покалічених війною воїнів які потребують обладнаних реабілітаційних центрів.
  • Сергій Третяк

    Більшість проектів якісь егоїстичні - зробіть НАМ добре. І лише кілька проектів котрі будуть на користь усім жителям міста, бо орієнтуються на загальнодоступні локації.
  • Леся Лотоцька

    Ці гроші мають цільове призначення, фінансує Швейцарія

keyboard_arrow_up