Партнер рубрики Події

Які проєкти пропонують тернополяни на «Громадський бюджет». Аналізуємо

Які проєкти пропонують тернополяни на «Громадський бюджет». Аналізуємо
  • Журналісти «20 хвилин» проаналізували, які проєкти подавали тернополяни на «Громадський бюджет 2024».
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Прийом пропозицій від мешканців Тернопільської міської територіальної  громади на «Громадський бюджет 2024» завершився 30 вересня. Невдовзі, після проходження відбору тернополяни зможуть віддати свої голоси за проєкти, які їм до вподоби. Ідеї, які пройдуть відбір та отримають підтримку, реалізують.

На «Громадський бюджет 2024» тернополяни подали 24 проєктів. З них 10 – малі, вартість яких до 500 тис. грн та 14 – великі, вартість яких від 500 тис. до 2 млн грн.

До слова, наразі триває реалізація проєктів «Громадського бюджету 2022». Тоді загалом перемогли 6 великих та 10 малих проєктів. Їх мають втілити у жовтні-листопаді цього року. Частину уже реалізували.

Відео дня

Що пропонують тернополяни?

Ми проаналізували, на що тернополяни пропонують витрачати кошти. Переглянути всі ідеї можна на платформі громадського бюджету. Найбільше пропозицій мають категорія «Спорт» та  «Освіта» — по 6 проєктів.

Як ми помітили, більшість пропозицій стосуються саме закладів освіти міста. Пропонують облаштування спортивних майданчиків, ремонти територій шкіл, створення освітніх просторів тощо. Минулого року також більшість пропозицій стосувались саме навчальних закладів. На території або біля закладів освіти розташовані 14 із 16 проєктів. 

Відповідно до положення «Про громадський бюджет Тернопільської міської територіальної громади», в усій сукупності виокремлюються проєкти категорії «Освіта», на які виділяють не більше 30% від загальної суми коштів на громадський бюджет. Однак багато пропозицій, які хочуть реалізувати на території закладів освіти, можуть мати іншу категорію, наприклад – «Спорт», а не «Освіта». Автори пропонують облаштувати спортивні майданчики чи відремонтувати існуючі та вказують, що користуватися ними зможуть не лише учні, а й усі охочі. Також пропонують облаштувати громадський простір. Місця для відпочинку тощо. 

Ми звернулися до міської ради з інформаційним запитом та запитали, чи не порушують такі дії положення «Про громадський бюджет» та чи не планують запроваджувати зміни до прийому пропозицій, виділивши проєкти, які пропонують реалізувати на території освітніх закладів у окрему категорію. Також ми запитали, чи доцільно під час воєнного стану проводити громадський бюджет. Наразі ми очікуємо відповідь. 

Наразі серед поданих проєктів, 11 пропонують реалізувати у закладах освіти або біля них, 4 – на прибудинкових територіях, 3 – у парках міста. Також є пропозиції, які стосуються доріг та тротуарів, будинків, закладів культури (музеї, бібліотеки, центри дозвілля). 

Ми зібрали короткий опис та вартість, в яку автори оцінюють свої проєкти.

Затишний внутрішній шкільний дворик для учнів

Пропонують відремонтувати подвір’я школи №20, замінити старе асфальтове покриття. З 1982 року там не оновлювали шкільний дворик. Вартість робіт оцінили у 1 995 000 грн.

Сучасний спортивний майданчик школи №17

Просять провести капітальний ремонт спортивного майданчика для учнів школи, відпочинку дорослого населення мікрорайону. Від відкриття школи 1974 року майданчик не оновлювали. Роботи оцінюють у 2 000 000 грн.

Спорт для всіх!

Провести реконструкцію спортивного майданчика пропонують на мікрорайоні «Сонячному», щоб він був доступний для учнів школи №19 і школи №20, вихованців дитячо-юнацької спортивної школи з ігрових видів спорту, художньої школи та мешканців мікрорайону. Бюджет – 2 000 000 грн.

Будь активним заради Перемоги

Багатофункціональний спортивний майданчик пропонують влаштувати на вулиці Юності, 3. Майданчик матиме футбольне, волейбольне, баскетбольне поле, зони для ігор у настільний теніс. Користуватися ним зможуть учні прилеглих шкіл та мешканці мікрорайону «Дружба». Бюджет – 1 810 000 грн. 

Двір щасливих людей

На вулиці 15 Квітня, 1 пропонують провести благоустрій прибудинкової території. Останні роботи там проводили понад 40 років тому, пише автор проєкту. Бюджет робіт оцінюють у 2 000 000 грн. 

Відкритий багатофункціональний спортивний простір

На місці діючого футбольного поля просять облаштувати новий спортивний простір. Поле знаходиться на вулиці Б. Лепкого, 6.  Там пропонують проводити також спортивні заходи. Бюджет – 2 000 000 грн. 

Проєкт «Безпечний»

Це відпочинкова локація для військовослужбовців, жінок, дітей та всіх бажаючих, яку пропонують облаштувати на території біля бібліотеки-філії №8 для дорослих. Там хочуть облаштувати зону здоров’я, відпочинку, навчання, перегляду кінофільмів, зону для проведення різних заходів. Бюджет проєкту – 2 000 000 грн. 

Реконструкція шкільного саду під зону для навчання та відпочинку

Пропонують створити місце для відпочинку учасників освітнього процесу Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів №8 та жителів мікрорайону. Бюджет оцінюють у 2 000 000 грн.

Шкільне подвір'я — територія інтелектуального розвитку

Ще одне шкільне подвір’я пропонують відновити на території школи №14, що на «Східному». Там хочуть замінити старе асфальтне покриття та облаштувати освітній простір, який буде доступний також дорослим та дітям з інвалідністю. Бюджет складає 2 000 000 грн.

Капітальний ремонт спортивного майданчика бульв. Петлюри, 10

Автор проєкту пропонує провести реконструкцію існуючого майданчика – встановити нову огороджувальну сітку, штучну траву, футбольні ворота. Бюджет проєкту – 1 970 000 грн. 

Дорожнє містечко для навчання дітей

Цей проєкт пропонують реалізувати на території парку ім. Тараса Шевченка, біля мікрорайону «Новий Світ». Хочуть облаштувати майданчик з фрагментами дороги загального користування з дорожніми знаками та пристроями для формування навиків і культури поведінки на дорозі. В ігровій формі діти дошкільного та шкільного віку зможуть на практиці засвоювати Правила дорожнього руху, вчитись користуватися пішохідними переходами, комунікувати з іншими учасниками дорожнього руху. Проєкт оцінюють у 1 700 400 грн.

Реконструкція огорожі зоокутка в парку Сопільче

Цей проєкт передбачає заміну внутрішньої та зовнішньої огорожі звіринця у гідропарку для комфортнішого перебування тварин на його території. Оцінюють проєкт у 2 000 000 грн. 

Музейний дворик

Проєкт планується реалізувати на території внутрішнього дворика Тернопільського історико-меморіального музею політичних в'язнів за адресою вул. Миколая Коперника, 1 і спрямований на створення сучасного громадського простору, де відвідувачі матимуть змогу дізнатися більше про історію нашого міста. Дворик частково перебуває у занедбаному стані. Там хочуть встановити елементи вшанування пам’яті політв’язнів, встановити сцену для виступів, провести благоустрій території, використати частину стін для стінопису тощо. Бюджет проєкту – 2 000 000 грн.

Створення головного офісу Клубу АМАЗОНІЯ 

Проєкт пропонують реалізувати на вулиці Патріарха Любомира Гузара 3 в підвалі третього під'їзду. Його вартість оцінюють у 2 000 000 грн.

Дитячий майданчик м. Тернопіль, вул. Паркова, 4

На цій ділянці є дитячий майданчик у поганому стані. Йому вже понад 30 років. Метал іржавіє, а дерево згнило. Всі гойдалки в аварійному стані, тож мешканці просять створити новий майданчик для дітей. Бюджет проєкту – 194 100 грн.

Реконструкція пішохідної доріжки до ТЗОШ №20

Пішохідну доріжку до школи було укладено асфальтом у 1982 році і з того часу її не оновлювали. Доріжкою користуються не тільки учні, батьки та працівники навчального закладу, але й жителі мікрорайону «Сонячний». Вартість оновлення доріжки оцінюють у 497 990 грн. 

Простір для учасників освітнього процесу ТНВК ШЕЛ №9

На території школи пропонують організувати новий освітній простір, провести благоустрій, озеленення, замінити асфальтне покриття. Вартість робіт оцінили у 500 000 грн.

Безпечна дорога до громадських закладів

Пропонують відновити асфальтобетонне покриття заїзду з вул. 15 Квітня до амбулаторії №14. Автор проєкту скаржиться на стан цієї дороги. Бюджет проєкту – 500 000 грн. 

Спортивний майданчик

Новий спортмайданчик з вуличними тренажерами пропонують облаштувати біля початкової школи «Ерудит» на бульварі Данила Галицького, 3А. Він буде призначений для дітей віком від 6 до 16 років. Бюджет оцінюють у 500 000 грн.

Модернізація ресурсного центру підтримки ОСББ

У рамках даного проєкту планується придбання для потреб Ресурсного центру підтримки ОСББ з питань чистої енергії за адресою вул. Микалая Коперника, 1 офісного обладнання, яке можна використовувати для онлайн та офлайн семінарів, практикумів та форумів, а також визначення якості підготовки житлового фонду до зими. Бюджет – 500 000 грн.

Реконструкція дитячого майданчика «Молокія» в парку Т. Шевченка

Пропонують оновити другу частину дитячого майданчика. Це влаштування сучасних лазанок та гойдалок для дітей до 16 років. Роботи оцінюють в 500 000 грн. 

Мрія дитинства

Новий сучасний дитячий майданчик просять облаштувати на вулиці Тарнавського, 26. Це аргументують тим, що поруч немає нових майданчиків, а ті, що є – старі та в аварійному стані. Роботи оцінюють в 150 000 грн.

Вільний клас 4.0

Облаштувати освітній простір на території двору школи №4 просить автор проєкту. Бюджет – 500 000 грн. 

Реконструкція пішохідної доріжки

Відремонтувати тротуар просять на вулиці Братів Бойчуків. Пішохідна зона там у ямах. Роботи оцінюють у 500 000 грн.

Молодь Space

Пропонують створити простір для молоді, де школярі та студенти зможуть навчатися та розвиватися. Створити цей простір хочуть на базі Центру дозвілля ім. О. Довженка. Там планують облаштували місце для проведення заходів, встановити стільці, проєктор, пересувну дошку, облаштувати лаунж та коворкінг зону тощо. Роботи оцінили у 250 000 грн. 

Як визначать переможців

Наразі ще триває збір голосів попередньої підтримки від жителів громади за ті проєкти, які були подані після 26 вересня. Наступним етапом буде розгляд ідей Номінаційним комітетом.

Якщо проєкт не суперечить Положенню та отримує позитивну оцінку комітету, його допустять до голосування. Воно триватиме з 26 жовтня по 9 листопада.

Проєкти, які наберуть менше 300 голосів (для малих), та 500 голосів (для великих) не будуть допущені до реалізації.

Також у міській раді уточнюють, що наразі відбувається лише прийом пропозицій та ідей, а от коли буде їх реалізація – стане відомо у 2024 році, враховуючи безпекову ситуацію в країні та багато інших чинників.

Відповідно до положення «Про громадський бюджет Тернопільської міської територіальної громади», на малі проєкти виділяють 30%, а на великі – 70% від загального обсягу коштів для громадського бюджету. 

Фінансуються лише ті пропозиції, реалізація яких можлива впродовж одного бюджетного року.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач12

    Постройте в центрі, підземно надземний паркінг, як в Буковелі. З роками окупиться вмістом буде заробляли. Бо буде  автомобільний колапс. Поки не пізно.

    Максим Шпак reply Читач12

    Ну от власне і наш менталітет. "Зробіть!". Всі говорять зробіть, а робити ніхто нічого не хоче. Перекладають відповідальність як не на владу, то один на одного. Громадський бюджет був відкритий до 30 вересня, чому ви не подавали проєкт, даєте такі розумні поради.

keyboard_arrow_up