Тернополяни часто скаржаться, що хліб "цвіте" або черствіє одразу на наступний день після покупки. Ми вирішили перевірити, який хліб зіпсується найшвидше. До того ж, ми запитали в експертів, чому "цвіте" хліб і від чого то залежить. Результати експерименту не є ствердження того, що один хліб гірший від іншого. Склад і його якість - це вже зовсім інакша тема.
У кількох магазинах в центрі Тернополя журналісти "20 хвилин" 16 жовтня придбали п'ять хлібин з різним складом та різної форми. Усі вони виготовлені різними виробниками. Серед них також є хліб на бездріжджовій основі.
Далі залишаємо їх у такому ж вигляді при кімнатній температурі, щоб перевірити, яка із хлібин найшвидше затвердіє або покриється цвіллю. Усі буханки були в поліетиленовому пакета. Зберігалися при однаковій температурі.
Ми придбали хліб п’яти виробників: «Особливий з маком» ТОВ «ДАРТ», батон «Галицький», круглий хліб «Мшанецький», хліб «Залозецькиий», на живій заквасці ТМ «Надзбруччя хліб».
Через шість днів після того, як ми залишили хліб, дивимося на результати експерименту. Найменше ззовні змінився хліб «Залозецький». На ньому була відсутня пліснява, проте різати його стало дуже важко.
Майже не змінився також круглий хліб «Мшанецький». Проте на краях все ж можна помітити небагато плісняви. Крім того, він зачерствів. Ймовірно, ці дві хлібини збереглись кращ тому, що ми придбали їх непорізаними.
Чорний хліб «На живій заквасці» ТМ «Надзбруччя хліб» практично весь покрився пліснявою зеленого та білого кольору.
Практично весь у плісняві - і батон «Галицький». Її добре видно на скибочках зсередини та на боках.
У подібному стані хліб «Особливий з маком» ТОВ «ДАРТ». Він зберігався у пакеті. Коли ми відкрили його – одразу відчули неприємний запах плісняви. Зсередини скибочки мали звичний вигляд. Проте ззовні практично весь хліб - у мокрій плісняві зеленого, а подекуди - чорного кольору.
Від чого залежить те, що один хліб цвіте швидше, інший - довше, скільки та як можна зберігати хліб вдома, розповіла спеціаліст ДП "Тернопільстандартметрологія" Ольга Метик.
- Згідно з держстандартом, зберігати хліб потрібно за температури від +6 до +28 °C та при відносній вологості повітря від 65 до 80% у сухих добре провітрюваних приміщеннях, - каже Ольга Метик. - Строки зберігання для житньо-пшеничного хліба - максимум 72 години, для пшеничного - 48 годин.
Експертка каже, що у поліетиленових мішках хліб краще не зберігати. Також, якщо є можливість обрати між цілим хлібом та різаним, обирайте цілий.
- Дуже добре хліб зберігається в холодильнику чи навіть у морозильній камері, - продовжує пані Метик. - Ви його дістаєте, даєте прийти до нормальної температури і він зберігає всі свої властивості, і нічого у ньому не зміниться.
Найчастіше швидко черствіє хліб, який продають без заводського пакування. Якщо ж покривається пліснявою - його запакували, мабуть, гарячим.
- Сказати, що якщо хліб швидко цвіте - погано, не можна. Як і те, якщо він довго не цвіте - це не означає, що в ньому обов'язково є хімія, - каже Ольга Метик. - Потрібно вивчати склад кожного хліба, зважати на умови зберігання. Завжди було так, що хліб цвіте. Це нормальний процес живого хліба. Усе залежно від рецептури. Наприклад, на живій заквасці хліб повинен довше зберігатися. Але є свої нюанси.
Про те, скільки можна з'їсти хліба, у яку пору дня це краще робити та як впливає споживання хлібобулочних виробів на організм, ми запитали у сертифікованого дієтолога та фітнес-тренерки з Тернополя Ольги Колопенюк.
- Намагаюся та раджу тим, хто хоче їсти здорову їжу, - шукати бездріжджовий хліб. Адже дріжджі зараз усі ферментовані. Також я прихильник приватних пекарень. Довіряю лише якості хліба.
Якщо ж немає можливості купувати хліб у таких пекарнях, варто обирати хліб із висівками.
- Він є доступний, - каже тренерка. - Дехто вважає, що чорний хліб корисніший, але це не так. У них практично однакова калорійність. Також той самий "Бородінський" хліб - це звичний білий просто із додаванням солоду. Великої різниці немає.
За словами фітнес-тренерки, не менш корисна альтернатива - хлібці різного виду.
А як ви зберігаєте хліб? Відповідь залишайте у коментарях.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 11 від 13 березня 2024
Читати номер
Василь Шмигель
дарт
Наташа Мельницкая
David Starr