Який хліб з тернопільських магазинів "зацвіте" найшвидше, як і скільки його треба зберігати

Який хліб з тернопільських магазинів "зацвіте" найшвидше, як  і скільки його треба зберігати

Тернополяни часто скаржаться, що хліб "цвіте" або черствіє одразу на наступний день після покупки. Ми вирішили перевірити, який хліб зіпсується найшвидше.  До того ж, ми запитали в експертів, чому "цвіте" хліб і від чого то залежить. Результати експерименту не є ствердження того, що один хліб гірший від іншого. Склад і його якість  - це вже зовсім інакша тема.

У кількох магазинах в центрі Тернополя журналісти "20 хвилин" 16 жовтня  придбали п'ять хлібин з різним складом та різної форми. Усі вони виготовлені різними виробниками. Серед них також є хліб на бездріжджовій основі. 

Далі залишаємо їх у такому ж вигляді при кімнатній температурі, щоб перевірити, яка із хлібин найшвидше затвердіє або покриється цвіллю. Усі буханки були в поліетиленовому пакета. Зберігалися при однаковій температурі. 

Ми придбали хліб п’яти виробників: «Особливий з маком» ТОВ «ДАРТ»,  батон «Галицький», круглий хліб «Мшанецький», хліб «Залозецькиий», на живій заквасці ТМ «Надзбруччя хліб».

Відео дня

Коли хліб "Зацвіте"

Через шість днів після того, як ми залишили хліб, дивимося на результати експерименту. Найменше ззовні змінився хліб «Залозецький». На ньому була відсутня пліснява, проте різати його стало дуже важко.

Майже не змінився також круглий хліб «Мшанецький». Проте на краях все ж можна помітити  небагато плісняви. Крім того, він зачерствів. Ймовірно, ці дві хлібини збереглись кращ тому, що ми придбали їх непорізаними.

Чорний хліб «На живій заквасці» ТМ «Надзбруччя хліб» практично весь покрився пліснявою зеленого та білого кольору.

Практично весь у плісняві - і батон «Галицький». Її добре видно на скибочках зсередини та на боках.

У подібному стані хліб «Особливий з маком» ТОВ «ДАРТ». Він зберігався у пакеті. Коли ми відкрили його – одразу відчули неприємний запах плісняви. Зсередини скибочки мали звичний вигляд. Проте ззовні практично весь хліб - у мокрій плісняві зеленого, а подекуди -  чорного кольору.

Скільки можна зберігати хліб

Від чого залежить те, що один хліб цвіте швидше, інший - довше, скільки та як можна зберігати хліб вдома, розповіла спеціаліст ДП "Тернопільстандартметрологія" Ольга Метик. 

- Згідно з держстандартом, зберігати хліб потрібно за температури від +6 до +28 °C та при відносній вологості повітря від 65 до 80% у сухих добре провітрюваних приміщеннях, - каже Ольга Метик. - Строки зберігання для житньо-пшеничного хліба - максимум 72 години, для пшеничного - 48 годин.

Експертка каже, що у поліетиленових мішках хліб краще не зберігати. Також, якщо є можливість обрати між цілим хлібом та різаним, обирайте цілий.

- Дуже добре хліб зберігається в холодильнику чи навіть у морозильній камері, - продовжує пані Метик. - Ви його дістаєте, даєте прийти до нормальної температури і він зберігає всі свої властивості, і нічого у ньому не зміниться.

Найчастіше швидко черствіє хліб, який продають без заводського пакування. Якщо ж покривається пліснявою - його запакували, мабуть, гарячим. 

- Сказати, що якщо хліб швидко цвіте  - погано, не можна. Як і те, якщо він довго не цвіте - це не означає, що в ньому обов'язково є хімія, - каже Ольга Метик. - Потрібно вивчати склад кожного хліба, зважати на умови зберігання.  Завжди було так, що хліб цвіте. Це нормальний процес живого хліба. Усе залежно від рецептури. Наприклад, на живій заквасці хліб повинен довше зберігатися. Але є свої нюанси.

Як обрати хліб 

Про те, скільки можна з'їсти хліба, у яку пору дня це краще робити та як впливає споживання хлібобулочних виробів на організм, ми запитали у сертифікованого дієтолога та фітнес-тренерки з Тернополя Ольги Колопенюк. 

- Намагаюся та раджу тим, хто хоче їсти здорову їжу, - шукати бездріжджовий хліб. Адже дріжджі зараз усі ферментовані. Також я прихильник приватних пекарень. Довіряю лише якості хліба. 

Якщо ж немає можливості купувати хліб у таких пекарнях, варто обирати хліб із висівками. 

- Він є доступний, - каже тренерка. - Дехто вважає, що чорний хліб корисніший, але це не так. У них практично однакова калорійність. Також той самий "Бородінський" хліб - це звичний білий просто із додаванням солоду. Великої різниці немає. 

За словами фітнес-тренерки, не менш корисна альтернатива - хлібці різного виду.

А як ви зберігаєте хліб? Відповідь залишайте у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Василь Шмигель

    В морозильній камері
  • дарт

    "Експерементаторам" спеціаліст держстандартметрології  підказав, що термін зберігання запакованого хліба становить 48 годин, а не 6 днів які вони експерементували !!!
  • Наташа Мельницкая

    В морозильній камері 🍞🍞🍞
  • David Starr

    В холодильнику.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up