Партнер рубрики Події

Якщо 14-ть років виповнилось за кордоном: як отримати ID і які документи потрібні?

Якщо 14-ть років виповнилось за кордоном: як отримати ID і які документи потрібні?

Отримати за межами України вже виготовлений паспорт громадянина України у формі картки теж можна, якщо ви замовляли вдома, а потім виїхали за кордон. У 2023 році міграційними переслали за кордон понад сто документів — це країни Європи, США, найдалі наш паспорт мандрував до Австралії

 

Кожен українець, який досягнув 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України у формі ID-картки. Що робити, якщо ваша дитина в цей час перебуває за кордоном, — «20 хвилин» запитали в управлінні Державної міграційної служби в області.

Можна оформити і за кордоном

— Послуга оформлення першого паспорта громадянина у формі ID-картки по досягненню 14-річного віку доступна у відокремлених підрозділах ДП «Документ» за кордоном, — повідомила речниця управління Ірина Бойко. — Із їхнім переліком можна ознайомитися за посиланням https://pasport.org.ua/centers

Для оформлення паспорта необхідно звернутися до найближчого ДП «Документ» за кордоном із наступними документами:

Відео дня

— свідоцтвом про народження або документом, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави.

— паспортом громадянина України батьків (або одного з них), які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України). Якщо таких документів немає, або у випадку, коли батьки чи один із батьків на момент народження дитини були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;

— довідкою про реєстрацію місця проживання встановленого зразка (за наявності);

— реєстраційним номер облікової картки платника податків (РНОКПП) або повідомленням про відмову від його прийняття (за наявності).

Подати заяву на оформлення ID-картки можна як у порядку «живої черги» так і за попереднім записом на сайті https://pasport.org.ua/solutions/e-queue

— Звертаємо увагу, що громадянин України, якому під час перебування за кордоном виповнилось 18 років та який не отримував паспорт, може звернутися до відокремленого підрозділу ДП «Документ» для його оформлення  вперше лише за наявності у нього документів з фотозображенням — зокрема, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, оформленого засобами Єдиного державного демографічного реєстру, — повідомила Ірина Бойко.

Оформити тут, забрати за кордоном

Є також можливість отримати за межами України виготовлений паспорт громадянина України у формі картки, який ви замовили в Україні, а отримати хочете за кордоном.

— Така послуга справді є, — запевнила Ірина Бойко. — Лише у 2023 році наша служба переслала за кордон понад сто документів — це країни Європи, США, найдалі наш паспорт мандрував до Австралії, — поділилась Ірина Бойко.

Для отримання ID-картки, якщо її виготовлення ви замовляли в Україні, а отримати хочете за кордоном, потрібно  звернутись до закордонної дипломатичної установи України. Або до розміщеного за межами України відокремленого підрозділу ДП «Документ». Потрібно подати письмову заяву у довільній формі про необхідність надсилання такого паспорта з територіального підрозділу ДМС, який здійснював його оформлення, — для організації його видачі за кордоном.

Нагадаємо, виготовлення першої ID-картки в 14 років безкоштовна. Документ потрібно змінити через чотири роки. Термін дії кожної наступної ID-картки — 10 років.  

Загальна вартість адміністративного збору у разі оформлення паспорта громадянина України у формі картки протягом 20 робочих днів становить 450 грн. Якщо вам терміново потрібен документ, який виготовлятимуть протягом 10 робочих днів, оформлення становить 820 грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up