Партнер рубрики Події

Якщо малюк народився за кордоном, яке у нього буде громадянство

Якщо малюк народився за кордоном, яке у нього буде громадянство

Малюк народився за межами України і двоє його батьків є громадянами України — для оформлення закордонного паспорта необхідно звернути до дипломатичної чи консульської установи за місцем проживання за кордоном, пояснили в Міграційній службі.

Дружина виїхала за кордон вагітною, громадянство якої країни набуде наша дитина? — поцікавився читач Максим, звернувшись до редакції. Як пояснив чоловік, він зараз служить в ЗСУ.

— Для мене дуже важливо, аби наша донечка була українкою, але дружина залишатиметься за кордоном і після пологів, — розповів читач. — Певний час там, скоріш за все, проживатимуть. Повернутись планують хіба після нашої перемоги і коли я повернусь додому. Яке громадянство буде у нашої дитини? І які документи потрібні для повернення додому?

Питання читача «20 хвилин» переадресували до головного управління Міграційної служби в Тернопільській області.

Відео дня

Якщо на момент народження дитини двоє батьків або один із них є громадянином України, дитина є громадянином України, незалежно від місця народження, запевнила завідувачка сектору з питань громадянства УДМС у Тернопільській області Лариса Фундитус.

— Документом, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України та дає право на виїзд та в'їзд в Україну, є паспорт громадянина України для виїзду за кордон, — каже Лариса Фундитус. — Його можна оформити з народження.

Якщо малюк народився за межами України і двоє його батьків є громадянами України, для оформлення  закордонного паспорта необхідно звернути до дипломатичної чи консульської установи за місцем проживання за кордоном, пояснили у Міграційній службі.

— Для документування паспортом громадянина України для виїзду за кордон дитини, один з батьків якої є громадянином іноземної держави чи особою без громадянства, необхідно подати довідку про реєстрацію особи громадянином України, — повідомила Лариса Фундитус.

У такому випадку, один із батьків чи законний представник дитини повинен звернутися із заявою про набуття дитиною громадянства України за народженням:

— до територіального підрозділу ДМС України, у разі проживання на законних підставах в Україні;

— до дипломатичної чи консульської установи, у разі постійного проживання за кордоном.

Після прийняття рішення про набуття громадянства України, батьки отримують довідку про реєстрацію дитини громадянином України.

Довідка

Де можна оформити:

центри обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» в Україні і за кордоном;

відповідні дипломатичної установи України за кордоном.

Номер «гарячої лінії» УДМС у Тернопільській області: (0352) 52-05-20.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (35)
  • Olerd Deribas

    мій онук буде громадянином іноземної держави так як моя родина вже стає громадянами тої країни куди їй довелось евакуюватись під час війни.
  • Не важливо де родився в 14 якщо буде в Україні отримає України паспорт
  • Чоловік родився в росії син сестри також в 14 отримав син паспорт id України чоловік також в 16 отримав паспорт України
  • Вікторія Гринь

    Кодонське

keyboard_arrow_up