Партнер рубрики Події

Якщо втратили документи за кордоном і не маєте можливості повернутись в Україну, аби їх відновити

Якщо втратили документи за кордоном і не маєте можливості повернутись в Україну, аби їх відновити
  • Для оформлення документів потрібне свідоцтво про народження, яке загубилось, а змоги повернутись в Україну, аби взяти дублікат, немає. Що робити? — написав на гарячу лінію «20 хвилин» читач. 
  • Журналісти зібрали інформацію про можливість відновити паспорти, права і свідоцтво про народження, якщо ви перебуваєте за кордоном.

«Я за кордоном, проживаю тут понад 10 років, дуже потрібне моє свідоцтво про народження, а його не можу знайти», — написав на гарячу лінію «20 хвилин» Олег Дробій.

Чоловік розповів, що народився в Тернополі, але вже понад 25 років проживає за кордоном. Останні 10 — у Польщі. Батьки, які проживали в Тернополі — відійшли у вічність, брат давно переїхав. 

Відео дня

Як отримати дублікат свідоцтва 

Ірина Масло, начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільській області Управління держреєстрації Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції, пояснила, що є кілька способів отримати дублікат свідоцтва про народження.  

1 варіант – через довіреність і представника. Чоловік, якому потрібен дублікат, може комусь дати довіреність – знайомі, родичі, для отримання свідоцтва про народження повторно. Має прийти в РАЦС зі своїм паспортом і довіреністю від цього чоловіка. 

Для цього потрібно скласти цільову довіреність у Польщі, переслати її в Україну, тут її мають перекласти і нотаріально засвідчити переклад. 

Варіант 2: чоловік шукає тут адвоката, з яким заключає договір про надання правової допомоги. Адвокат, коли приходить до РАЦС, має надати свій паспорт, своє свідоцтво про зайняття адвокатською діяльністю, договір, який підписав з клієнтом і ордер про надання правничої допомоги. 

Варіант 3: звернутись в консульство України в Польщі – вони мають такі ж повноваження, які і наші відділи. І можуть видавати документи. 

Варіант 4: і для нього не обов’язково їхати до Тернополя. Достатньо перетнути кордон і замовити дублікат документу в найближчому до кордону відділі реєстрації цивільних станів. У Львівській, приміром, чи Закарпатській. Вони надають запит на Тернопільщину, і протягом дня чоловікові видають документ. 

Список консульств, які мають доступ до державного реєстру актів цивільного стану громадян у Польщі

Генеральне консульство України в Любліні

Генеральне консульство України у Вроцлаві

Генеральне консульство України в Кракові

Генеральне консульство України в Гданську. 

Посольство України у республіці Польща у Варшаві. 

 

Як відновити посвідчення водія

Якщо ви втратили посвідчення водія, а зараз перебуваєте за кордоном, як можна його відновити, пояснив речник Сервісного центру МВС в області Василь Барановський. 

Свідоцтво вам видадуть, якщо в Україні воно занесене до нової бази. Це залежить від того, коли ви отримували посвідчення водія. Якщо документу у новій базі немає, таки доведеться приїхати в Україну і особисто подати заяву на внесення даних до нової бази. Для цього потрібно особисто прийти до будь-якого підрозділу Сервісного центру. Із собою мати паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.
Або виготовляти нове посвідчення водія та отримувати його в країні, де людина зараз проживає. Не виключено, що для цього потрібно буде закінчити автошколу та скласти іспити. 

 

Якщо втратили паспорти

При втраті документів необхідно звернутись до поліції та скласти відповідну заяву про втрату документу, пояснила речниця управління Державної міграційної служби в області Ірина Бойко. 

Також громадяни України, які перебувають за кордоном, можуть оформити ID-картку, паспорта громадянина України для виїзду за кордон та навіть скористатися новою послугою оформлення обох документів одночасно. 

Адреси центрів ДП «Документ за кордоном можна знайти на сайті підприємства за посиланням https://pasport.org.ua/centers

Вартість оформлення

Вартість оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки протягом 20 робочих днів становить 504 грн .

Вартість у разі термінового (протягом 10 робочих днів) оформлення становить 874 грн.

Вартість оформлення закордонного паспорта:

- у разі регламентного (оформлення протягом 20 робочих днів) - 856 грн;

- у разі термінового (протягом 7 робочих днів) оформлення -1496.

Із переліком необхідних документів можна ознайомитися на сайті Державної міграційної служби України за посиланням https://dmsu.gov.ua



 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up