Яку паску спекти на Великдень: рецепти від тернополянок

Яку паску спекти на Великдень: рецепти від тернополянок
  • У Чистий четвер традиційно печуть паски.
  • Паску кожна господиня пече за власним рецептом. Своїми особливими рецептами діляться тернополянки Любов Бурак, Любов Вовк та Наталія Литвин. 

Письменниця Любов Бурак паску пече за рецептом своєї бабусі. 

- Нічого складного, чи надзвичайного. Якогось мої діти навіть самі спекли, - розповідає жінка. 

Все просто: 1 літр молока, 2 пачки масла або маргарину, 10 яєць, 0,5 склянки сметани або йогурту, 1 пачка дріжджів, 3 склянки цукру, 2 столові ложки меду, 2 столові ложки коньяку або горілки, 6 столових ложок олії на кінець замішування, 4 пакетики ванільного цукру, родзинок 300 г, цукатів - 100 г. 

Відео дня

- Борошна стільки, щоб тісто було мʼяким і пухким, - каже жінка. - В мене йде десь 2,5 кілограми. В теплому молоці розводимо дріжджі, цукор і трохи борошна. Лишаємо на півгодини. Розбиваємо яйця. Три білки лишаємо на помадку. Решту збиваємо окремо білки, окремо жовтки.

Коли підійде опара - додайте сметану, мед, коньяк, жовтки і половину борошна. Вимішувати до однорідної маси, додати розтоплене, але не гаряче масло, білки і ванільний цукор. Знову вимішати, поступово додаючи борошно. 

- Місити потрібно, поки тісто не перестане прилипати до рук, - пояснює пані Любов. - Тоді додаємо олію, при потребі ще трішки борошна і домішуємо. Тісто має бути легким і пухким. Ставимо підходити, готуємо форми і помадку. Ми просто збиваємо білки з цукром і ваніллю. Можна приготувати цукрову. 

Коли тісто підійшло, вимішати його з родзинками і цукатами. Любов Бурак родзинки пропарює і дає їм підсохнути. 

- Потім ділимо на частини, розраховуючи так, щоб форми були наповнені не більше, як на третину, - каже господиня. - Бо паски мають ще підійти на повітрі і піднятися в духовці. Як тільки паски підходять на дві третини форм, ставимо їх до духовки. 

Випікати паски десь хвилин 35-40 при 180 градусах. Вийняти, вимкнути духову, швиденько змастити білком і прикрасити посипкою. Після цього потримати ще хвилин 10 в духовці хвилин. Коли вистигнуть, вийняти з духовки.

- Казала моя бабця, що, коли мастити форми смальцем, то паски ніколи не прилипнуть до стінок, - додає жінка. 

Паска довго не черствіє

Тернополянка, фуд-блогер Наталія Литвин паску пече теж за рецептом бабусі.

- Скажу чесно, кращої ніде не куштувала, - каже дівчина. - Вона дуже м'яка, розсипчаста, тане в роті. І головне - дуже довго не черствіє, можна їсти через місяць і ще смачна.

Потрібно: 3 яйця, 100 мл молока, 20 г масла, 90 г цукру, 20 г дріжджів, 20 г олії, 300 г борошна, родзинки. 

- З цієї порції у мене вийшла одна велика пасочка і три маленьких, - каже Наталія. - У бабусі був рецепт на 15 яєць, тому я ділила все на 5. Можете робити більше. Отож, починаємо.

Молоко нагріти до температури 40-45 градусів та залити ним дріжджі, перемішати до розчинення. Можна брати і сухі дріжджі, тоді їх потрібно втричі менше. Але для пухкої пасочки краще пресовані. Збити жовтки з цукром в густу масу. Збити білки з дрібкою солі в щільну піну до піків. Перемішати до однорідності і поступово додати просіяне борошно. Замісити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло, олію та родзинки. Потрібно дуже добре вимісити тісто. 

- Спочатку буде здаватися, що воно надто рідке, але чим менше борошна, тим вище підніметься паска і буде пухкіша, - пояснює дівчина. - Тому борошна підсипаємо по мінімуму і просто місимо. 

Коли вимісили, залишити в теплі підійти 1-2 години. Форми змастити маслом. Можна пекти як в металевих і силіконових, так і в паперових.

 - Коли мені не вистачає форм, печу в металевих радянських кружках, - каже дівчина. - У кожну форму викласти тіста на 1/3. Не більше, тому що воно дуже виросте. Залишити тісто у формах ще на 1-2 години, щоб добре виросло. 

Якщо немає теплого місця, покласти у духовку на 30-40 градусів. Змастити верх збитим жовтком. Випікати 30 хвилин при 180 градусах. У процесі випікання потрібно буде накрити пасочки фольгою глянцевою стороною догори, бо вона швидко стане рум'яною і може зверху пригоріти. А для глазурі потрібно 150 г цукрової пудри, 1 білок. Збити до білок з пудрою до щільної густої маси і глазур'ю прикрасити пасочки.

- І головне - не забувайте пекти з любов'ю, - додає Наталія Литвин. 

Сирна паска замість звичної

Тернополянка Любов Вовк на Великдень пече сирну паску. І щороку за одним і тим же рецептом, який жінка колись знайшла у газеті.

- Це дуже смачна пасочка, - розповідає Любов Вовк. -  Після холодильника вона дуже свіжа і смакує дітям як десерт. Дріжджових пасок не печемо. Або купуємо, або обмінюємось пасками з тими сусідами, які печуть. Вони нам свої, а ми їм свої, які щороку з дітьми готуємо кілька днів перед Великоднем.

Рецепт паски жінка з мамою знайшла багато років тому у газеті і зробили вирізку.

- Пише, що рецепт "З колекції пані Лариси", - каже Любов. -  Хоча ідентичний рецепт сирної паски є і у відомої Дарії Цвек, рецепти якої я страшенно люблю. Недарма ж і цей, побачений колись в газеті, припав нам з мамою до душі. 

Щоб приготувати сирну паску потрібно 1 кг сиру, 5 яєць, 200 г масла, 100 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ванілін. Збити з цукром і ваніліном яйця на пухку масу.Додати протертий сир, сметану і розтоплене масло. Підігріти на вогні, але не доводити до кипіння. Охолодити і перемішати із родзинками. Масу покласти на серветку, потім у формочки разом із серветкою. Притиснути чимось важким і залишити на ніч, щоб витекла сироватка. 

- Ми беремо друшляк, застеляємо марлею і кладемо у нього ту сирну масу, - додає жінка. - Вранці сирну паску викласти на тарілку, прикрасити горіхами, цукатами. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Степан Петрович

    Про втрачені українські сакральні традиції…

    Великдень у минулому – яким він був у наших православних предків?

    Стаття: “ЯК ХАРАКТЕРНИКИ СВЯТКУВАЛИ ВЕЛИКДЕНЬ?” – https://uamodna.com/articles/yak-harakternyky-svyatkuvaly-velykdenj/

    Чому рахмансько-характерницькі свята завжди були в числі?

    Як Коло Року сприяло духовним воїнам минулого тримати міцний в’язок з Творцем та Правою?

    Чому перша чверть Кола Року – це свята во славу Творця?

    Чи маємо право змінювати дати святкування свят встановлених Небом?

    Варто прочитати і знати…

  • Helen Chupryna

    А ось рецептик від моїх малят.

    https://youtu.be/WlvPOZDsvrs

  • Val Val

    Ахах, яка чудова українська мова на фото!
  • Олександра

    Мука - борошно, ізюм - родзинки.

keyboard_arrow_up