Яку паску спекти на Великдень. Рецепти від тернополянок

Яку паску спекти на Великдень. Рецепти від тернополянок
  • У Чистий четвер традиційно печуть паски 
  • Паску кожна господиня пече за власним рецептом. Своїми особливими рецептами діляться тернополянки Любов Бурак, Любов Вовк та Наталія Литвин. 

Письменниця Любов Бурак паску пече за рецептом своєї бабусі. 

- Нічого складного, чи надзвичайного. Торік я хворіла, то мої діти самі спекли, - розповідає жінка. 

Все просто: 1 літр молока, 2 пачки масла або маргарину, 10 яєць, 0,5 склянки сметани або йогурту, 1 пачка дріжджів, 3 склянки цукру, 2 столові ложки меду, 2 столові ложки коньяку або горілки, 6 столових ложок олії на кінець замішування, 4 пакетики ванільного цукру, родзинок 300 г, цукатів - 100 г. 

- Борошна стільки, щоб тісто було мʼяким і пухким, - каже жінка. - В мене йде десь 2,5 кілограми. В теплому молоці розводимо дріжджі, цукор і трохи борошна. Лишаємо на півгодини. Розбиваємо яйця. Три білки лишаємо на помадку. Решту збиваємо окремо білки, окремо жовтки.

Коли підійде опара - додайте сметану, мед, коньяк, жовтки і половину борошна. Вимішувати до однорідної маси, додати розтоплене, але не гаряче масло, білки і ванільний цукор. Знову вимішати, поступово додаючи борошно. 

- Місити потрібно, поки тісто не перестане прилипати до рук, - пояснює пані Любов. - Тоді додаємо олію, при потребі ще трішки борошна і домішуємо. Тісто має бути легким і пухким. Ставимо підходити, готуємо форми і помадку. Ми просто збиваємо білки з цукром і ваніллю. Можна приготувати цукрову. 

Коли тісто підійшло, вимішати його з родзинками і цукатами. Любов Бурак родзинки пропарює і дає їм підсохнути. 

- Потім ділимо на частини, розраховуючи так, щоб форми були наповнені не більше, як на третину, - каже господиня. - Бо паски мають ще підійти на повітрі і піднятися в духовці. Як тільки паски підходять на дві третини форм, ставимо їх до духовки. 

Випікати паски десь хвилин 35-40 при 180 градусах. Вийняти, вимкнути духову, швиденько змастити білком і прикрасити посипкою. Після цього потримати ще хвилин 10 в духовці хвилин. Коли вистигнуть, вийняти з духовки.

- Казала моя бабця, що, коли мастити форми смальцем, то паски ніколи не прилипнуть до стінок, - додає жінка. 

Паска довго не черствіє


Тернополянка, фуд-блогер Наталія Литвин паску пече теж за рецептом бабусі.

- Скажу чесно, кращої ніде не куштувала, - каже дівчина. - Вона дуже м'яка, розсипчаста, тане в роті. І головне - дуже довго не черствіє, можна їсти через місяць і ще смачна.

Потрібно: 3 яйця, 100 мл молока, 20 г масла, 90 г цукру, 20 г дріжджів, 20 г олії, 300 г борошна, родзинки. 

- З цієї порції у мене вийшла одна велика пасочка і три маленьких, - каже Наталія. - У бабусі був рецепт на 15 яєць, тому я ділила все на 5. Можете робити більше. Отож, починаємо.

Молоко нагріти до температури 40-45 градусів та залити ним дріжджі, перемішати до розчинення. Можна брати і сухі дріжджі, тоді їх потрібно втричі менше. Але для пухкої пасочки краще пресовані. Збити жовтки з цукром в густу масу. Збити білки з дрібкою солі в щільну піну до піків. Перемішати до однорідності і поступово додати просіяне борошно. Замісити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло, олію та родзинки. Потрібно дуже добре вимісити тісто. 

- Спочатку буде здаватися, що воно надто рідке, але чим менше борошна, тим вище підніметься паска і буде пухкіша, - пояснює дівчина. - Тому борошна підсипаємо по мінімуму і просто місимо. 

Коли вимісили, залишити в теплі підійти 1-2 години. Форми змастити маслом. Можна пекти як в металевих і силіконових, так і в паперових.

 - Коли мені не вистачає форм, печу в металевих радянських кружках, - каже дівчина. - У кожну форму викласти тіста на 1/3. Не більше, тому що воно дуже виросте. Залишити тісто у формах ще на 1-2 години, щоб добре виросло. 

Якщо немає теплого місця, покласти у духовку на 30-40 градусів. Змастити верх збитим жовтком. Випікати 30 хвилин при 180 градусах. У процесі випікання потрібно буде накрити пасочки фольгою глянцевою стороною догори, бо вона швидко стане рум'яною і може зверху пригоріти. А для глазурі потрібно 150 г цукрової пудри, 1 білок. Збити до білок з пудрою до щільної густої маси і глазур'ю прикрасити пасочки.

- І головне - не забувайте пекти з любов'ю, - додає Наталія Литвин. 

Сирна паска замість звичної


Тернополянка Любов Вовк на Великдень пече сирну паску. І щороку за одним і тим же рецептом, який жінка колись знайшла у газеті.

- Це дуже смачна пасочка, - розповідає Любов Вовк. -  Після холодильника вона дуже свіжа і смакує дітям як десерт. Дріжджових пасок не печемо. Або купуємо, або обмінюємось пасками з тими сусідами, які печуть. Вони нам свої, а ми їм свої, які щороку з дітьми готуємо кілька днів перед Великоднем.

Рецепт паски жінка з мамою знайшла багато років тому у газеті і зробили вирізку.

- Пише, що рецепт "З колекції пані Лариси", - каже Любов. -  Хоча ідентичний рецепт сирної паски є і у відомої Дарії Цвек, рецепти якої я страшенно люблю. Недарма ж і цей, побачений колись в газеті, припав нам з мамою до душі. 

Щоб приготувати сирну паску потрібно 1 кг сиру, 5 яєць, 200 г масла, 100 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ванілін. Збити з цукром і ваніліном яйця на пухку масу.Додати протертий сир, сметану і розтоплене масло. Підігріти на вогні, але не доводити до кипіння. Охолодити і перемішати із родзинками. Масу покласти на серветку, потім у формочки разом із серветкою. Притиснути чимось важким і залишити на ніч, щоб витекла сироватка. 

- Ми беремо друшляк, застеляємо марлею і кладемо у нього ту сирну масу, - додає жінка. - Вранці сирну паску викласти на тарілку, прикрасити горіхами, цукатами. 

Коментарі (1)
  • Олександра

    Мука - борошно, ізюм - родзинки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

20:46 На "Дружбі" аварія. Mersedes на євробляхах на шаленій швидкості влетів у стовп (оновлено) 20:03 Палату маленької дівчинки, яку залишала мама, небайдужі всипали подарунками photo_camera 19:00 Дмитро Підручний став Заслуженим майстром спорту України 18:30 На Театралці тернополянам демонстрували наукові досліди Від читача 09:29 Експерти, активісти, волонтери, ми вас шукаємо! 18:02 "Пеня потрібна, щоб дисциплінувати мешканців платити за послуги", - кажуть тернопільські експерти 17:00 Чи платитимуть тернополяни пеню та абонплату за травень: нові комунальні сюрпризи 16:00 Юні тернополянки – четверті на чемпіонаті України з футболу 15:00 Щеплення від кору тепер роблять без обмеження до віку 14:00 Тернополянин потрапив до «чорного списку» роботодавців за кордоном 13:04 Тернополянин Андрій Воськало розповів про життя в телевізійній "Лізі Сміху" 12:30 «Троє у каное»: море драйву, позитиву і крутості 12:00 Написав книгу не про Папу, а про подвійні стандарти 11:00 «Навколо землі прокуратури біля літака, вбачаю корупційний змову…»: тернопільський депутат 10:00 Під Теребовлею стартувала теренова гра «Легенда УПА-2019» 09:00 Негода на Тернопільщині знову наробила біда - люди не можуть вийти з помешкань photo_camera 08:01 Сьогодні, 19 травня: День Європи в Україні та День науки 07:02 Погода на 19 травня: не забувайте парасолю, дощі обіцяють зранку до вечора
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up