Партнер рубрики Події

Півмільйона застави призначив суд Ярославу Перегінцю, який насмерть збив чоловіка на Злуки (оновлено)

Півмільйона застави призначив суд Ярославу Перегінцю, який насмерть збив чоловіка на Злуки (оновлено)
  • Водієві, який 29 грудня збив насмерть 27-річного Олега Ломачинського на Злуки, 24 січня визначали міру запобіжного заходу.
  • Адвокат підозрюваного просив про домашній арешт і запевняв, що той не збирається втікати чи тиснути на слідство. 
  • На судове засідання прийшло багато людей: батьки Олега, родичі, знайомі, рідні підозрюваного, активісти та журналісти. 

Нагадаємо, трагедія трапилась 29 грудня на просп. Злуки. Під колеса TOYOTA RAV4 потрапив 27-річний тернополянин. Чоловік переходив дорогу на нерегульованому освітленому пішохідному переході, коли на нього наїхала автівка. Травми, які отримав потерпілий, виявилися несумісними з життям – він помер у лікарні.  

3 січня винуватцю аварії визначили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб. Адвокат подав апеляцію. 

- Я вважаю, що слідчий суддя практично правильно встановив усі обставини передбаченою статтею 178 Кримінального процесуального кодексу України, - говорить захисник підозрюваного. -Але разом з тим прийшов до неправильного висновку про наявність ризиків, зокрема, про те, що перебуваючи на волі мій підзахисний може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, спричинятиме тиск на свідків та експертів. Також суддя не скористався своїм правом і не визначив розмір застави. Так, внаслідок цього злочину загинула людина, але це не умисний злочин, він вчинений з необережності. Тому слідчий суддя мав це врахувати. 

Відео дня

Деталі у відео. 

Вагітна дружина і хвора мама

Адвокат Ярослава Перегінця переконував, що поведінка його підзахисного після ДТП свідчить про те, що він збирався уникати покарання і не робитиме цього.

- Він зупинився, не тікав з місця події, дочекався працівників поліції, медиків, - каже захисник. - Він мав можливість тоді зникнути з місця аварії і переховуватися, але він цього не робив. І в подальшому не робитиме. Він ніколи не притягувався до кримінальної відповідальності. Він хворіє. Через кілька годин після аварії його прооперували, зробили коронарографію. Відповідні документи долучені до справи. Крім того, суд уже зазначав, що дружина підозрюваного вагітна. Хочу додати довідку про стан її здоров'я у якій зазначено, що вона на стаціонарному лікуванні в акушерсько-гінекологічному відділенні. Діагноз - вагітність 16-17 тижнів, загроза переривання вагітності. Оскільки вона на стаціонарному лікування, то їх спільний син фактично знаходиться на утриманні та під наглядом родичів. Мати підозрюваного теж на стаціонарному лікування, у неї гіпертонічний криз, гіпертонічна хвороба другого ступеня. 

Підсумовуючи усе сказане, захисник підозрюваного зазначив, що вважає усі зібрані докази та надані суду документи свідчать про те, такий запобіжний захист, як домашній арешт абсолютно забезпечить належну процесуальну поведінку. Можливо, цілодобовий домашній арешт із застосуванням електронного засобу контролю,  якщо суд вважатиме за потрібне. 

- Разом з тим я розумію, що в цьому випадку ми маємо справу із тяжким злочином, хоча і не умисним, - продовжує захисник. - Тому, якщо суд залишить мого підзахисного під вартою, то в такому разі я таки прошу скористатися правом визначення розміру застави. 

Просив пробачення

Після клопотання адвоката підозрюваний Ярослав Перегінець просив пробачення, казав, що не хотів, щоб таке трапилося. І присягався, що не збирається нікуди тікати.

- Хто би що не говорив і не писав, Олег був моїм другом, колегою, - запевняє підсудний. - Я не хотів, щоб так сталося. Розумію, що це тяжкий гріх. 

Зазначимо, загиблий Олег Ломачинський працював на фірмі, яку очолює Ярослав Перегінець. Прокурор ж просив про незмінну міри запобіжного заходу. 

- Підозрюється у скоєні кримінального правопорушення за яке передбачене покарання від трьох до восьми років позбавлення волі, - зазначив прокурор. - Знаючи яка міра покарання загрожує йому за вчинений злочин, підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, вважає сторона обвинувачення. Крім того, сторона обвинувачення вважає, що він може впливати на свідків, а маючи закордонний паспорт може виїхати за межі України.

Після засідання у нарадчій кімнаті суд постановив: апеляційну скаргу адвоката обвинуваченого задовільнити частково. Суд визначив суму застави - 501 тисяча гривень. Головуюча суддя - Ірина Тиха.

- Процедура така: при оплаті застави ці кошти мають поступити в казначейство і тільки після цього і документи надаються слідчому, в ізолятор тимчасового тримання і лиш після того ставиться питання про те, щоб його звільнили, - пояснює ще один представник інтересів підозрюваного. - Далі він вже перебуватиме дефакто на волі, якщо до суду нічого не зміниться, якщо не порушуватиме умов визначених судом.  

Адвокат сім'ї Олега Ломачинського Юрій Гордєєв вважає, що рішення суду не відповідає обставинам справи.

- Я не маю права коментувати рішення суду, але на мою особисту думку, воно є занадто м'яким, оскільки не відповідає тяжкості злочину у вчинені якого підозрюють особу, - каже пан Гордєєв. - Відповідно до статті 183 "Тримання під вартою" попереднє рішення міськрайонного суду було об'єктивним,. Оскільки згідно із пунктом 4 цієї статті. суд має право не визначати розмір застави в тому випадку, коли особу підозрюють у злочині під час якого є загибель людини. А рішення апеляційного суду оцінювати прокурору. 

"Він хотів звільнятися, ніби відчував" 

Батьки Олега Ломачинського незадоволені таким рішенням. Кажуть, що справа не в сумі заставі, вони просто хотіли, щоб підозрюваного тримали під вартою. 

- Як людина може казати про нашого сина, що він його друг і в той же час не може досидіти тих шістдесят днів, - каже батько Олега пан Роман. - Я не знаю чи вони дружили. Це підсудний називає мого сина другом. А я підозрюваного ніколи не бачив, не зустрічався з ним, не знаю його. Олег працював на фірмі підозрюваного. І розповідав, що співробітники казали, що той часто за кермом був нетверезим. В якому стані він був того вечора має визначити експертиза.

Батько Олега розповідає, що його син працював в нічні зміни. У ту ніч він якраз йшов на роботу. Але хотів звільнятися з тієї роботи. 

- У нас ще молодша донька є. Олег був, так сказати, годувальником сім'ї, бо я переніс три операції на нозі, має бути четверта. Мені заборонили великі навантаження, а в дружини хворе серце, - каже Роман. - Ми надіялися на Олега. Були розмови, щоб він спершу знайшов іншу роботу і тоді звільнявся з цієї. Бо він хотів піти, ніби відчував. 

Мама Олега пані Лариса без сліз не може говорити ні про рішення суду, ні про трагедію. 

- Не дай Боже такого горя комусь, яке я маю зараз. А він не хоче відповідати за те, що зробив, - каже пані Лариса. - А за гроші сидітиме в теплій хаті, а моя дитина в сирій землі.... Що мені його вибачення. Моєї дитини мені ніхто не поверне. Чому ж він так гнав....

Під час розмови журналістів із батьками Олега, в залі судових засідань почала говорити жінка, яка прийшла підтримати рідних загиблого. Жінка розповіла, що 16 січня до неї приходила мама підозрюваного пані Ольга і погрожувала за те, що та підтримує рідних загиблого. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Віра

    Чому не можуть встановити чи вживав водій алкоголь?! Чого чекають? Грошей?
  • Andrew Petryshyn

    Про яку заставу могла йти річ,насмерть збив людину на пішоходному переході...?гроші вирішують все
  • Вербовський Михайло

    уже скільки часу пройшло і досі не знають чи водій був пяний?! мутять точно щось! Це ж усе просто береться кров і робиться аналіз, це ж не в перший раз!!!

    Anonymous reply Вербовський Михайло

    Може він валеріанку пив, вон в лікарню зразу попав, жалівся на сердце.
  • Oleksandr Skrypnyk

    піде додому і нічого йому не буде( правосуддя сліпе- за певну суму грошей
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up