Партнер рубрики Події

Заробітки відміняються? У які країни не пускають і звідки можуть депортувати (КАРТА)

Заробітки відміняються? У які країни не пускають і звідки можуть депортувати (КАРТА)
  • Вакансій на різних платформах безліч. Зарплати часом пропонують захмарні. Це перше, що має насторожити, застерігають у кадрових агенціях.
  • До якої країни зараз офіційно пускають на роботу? Як і чим ризикуєте?
  • Кого і за яких умов зобов’язують здати ПЛР або просидіти 10 днів на самоізоляції – деталі в тексті. 

Пандемія та карантин під корегували плани тернопільських заробітчан та суттєво спустошили кишені. Тому, лишень послабили карантинні заборони, чимало тернополян кинулись на пошуки роботи за кордоном.

Найбільш омріяні країни, куди б хотіли поїхати, як з’ясувалось, це Німеччина і Чехія. Менше прагнуть до Франції та Албанії. Популярні ще донедавна Португалія та Італія як варіант майже не розглядаються. Але, як з’ясували «20 хвилин», офіційно на роботу зараз можна виїхати в єдину (!) країну Європи. І те – з купою обмежень та умов.

Чому не пускають до Німеччини і можуть депортувати?

Наталка Ващук вже роками їздить щотримісяці до Німеччини. Жінка має медичну освіту і за кордоном працює за фахом. Мінус в тому, що в Тернополі доводиться залишати двох дітей, серед яких і молодший – підліток. Плюс у тому, що тут таких грошей, як там за три місяці, жінці тут не вдається заробити і за рік.

Відео дня
  • Зараз Німеччина нікого не впускає, - поділилась з нами жінка. — Я у жовтні минулого року звідти повернулась. Зараз мала їхати знову. Але Німеччина офіційно закрита. Тому чекатиму кращих часів. Там залишились мої знайомі, які мають офіційний дозвіл на проживання і працю. Отримати його важко. Не так як в Польщі «карту побиту». Для цього потрібно мати сертифікат про знання мови з Інституту Гетте, можна пробувати. Але є й багато інших умовностей.

Якщо таки вдалось в’їхати на територію Євросоюзу – через, скажімо, Польщу, вас на німецькому кордоні не пропустять за «біометрикою», як це було раніше.

  • Знаю людей, яким вдавалось проїхати на територію країни, - каже пані Наталія. – Але це до першої перевірки. Перспектива — депортація, інформація про яку вноситься до всіх баз даних. Ці заробітки не варті того ризику.

Інша річ, якщо ви офіційно працюєте у Польщі, і фірма направляє вас у відрядження, скажімо, до Німеччини. Фірма дає запрошення, ви отримуєте робочу візу. Фірма укладає офіційний контракт з німцями. Всі документи оформляє польський роботодавець. Але й тут існують ризики, що під час перевірки щось у документах «не гратиме» і вас не депортують. Окрім того, це коштує стільки, що «вкраде» добрячу частину заробітків.  

Що змінилось для заробітчан у Чехії?

Тернополянин Богдан Качур повернувся з Чехії у січні 2021. Працював там офіційно три місяці. Щоправда, діставався до країни через Словенію. Чоловік знову планував поїздку у березні. Причому цікавило лише офіційне працевлаштування. Виявилось, зараз це зробити практично нереально. Тому чекатиме, коли цю країну «відкриють».  

  • Я в Чехії був вже двічі, до цього не раз їздив до Польщі, — розповів Богдан Качур. – Знайомі порадили, як шукати роботодавця. Спочатку перевіряв надійність фірми. Це основне. Вивчав на сайтах, дивився відгуки, шукав у «чорних списках» у соцмережах, яких є чимало. Врешті зупинився на тих агентах, які видалися мені найнадійнішими.

Якщо ти пропрацював певний час на фірмі і добре зарекомендував себе, роботодавець охоче знову через певний час дає тобі запрошення, поділився пан Богдан. На виготовлення такого йде приблизно 3 тижні. Потім варто відкрити робочу візу. За безвіком можна проїхати і навіть знайти роботу, але це до першої перевірки. У більшої частини тих, з ким працював Богдан, такі перевірки закінчувались або штрафами, або депортацією.

  • Я би радив шукати агента - вихідця з країн СНД, але які вже роками займаються наймом на роботу там, в Чехії, - радить пан Богдан. – Дивитись, чи вони офіційно працюють на тамтешньому ринку праці. Перевірити їхню ліцензію та елементарні документи. Зазвичай, якщо фірма надійна, але до тебе з певних причин має питання місцева поліція чи інша державна структура — вони і з цим допомагають. Звичайно, за окрему плату.

Якщо до країни приїхав до певного роботодавця і маєш відкриту дворічну візу, раніше щось не сподобалось – можеш йти шукати іншу роботу. Зараз у контрактах зазвичай є пункт, який зобов’язує заробітчанина відпрацювати на цього роботодавця, скажімо, пів року.

  • Якщо ви все ж потрапили до Чехії, або плануєте їхати туди найближчим часом, врахуйте, що в країні існує поняття «комендантська година», — радить Богдан Качур. — І лише офіційний агент видає дозвіл на переміщення у ці часи. Їдеш навіть в транспорті о 9 вечора – для цього мають бути дозвільні документи.

Зараз Богданові теж пропонують варіант потрапити до Чехії «по безвізу». Обійдеться це приблизно у 300 доларів. Проте чоловік каже, що його цей варіант не влаштовує. Впіймають — і втратиш гроші, і депортацію отримаєш на роки, інформацію пр.о що внесуть до баз даних. Тому, скоріш за все, всі наступні поїздки або не впускатимуть, або до вас буде прискіплива увага всіх структур. А це нікому не потрібно.

"Кинули" на гроші потенційні роботодавці

Днями мешканець В. Березовиці став жертвою шахраїв. Саме вони пропонували роботу за кордоном та «кинули» чоловіка майже на 3, 5 тис. грн, які сплатив як завдаток.

  • Працівники Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства, вчиненого щодо мешканця Великої Березовиці, — розповів начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Чоловік потрапив в шахрайську пастку невідомого, пов’язаного з працевлаштуванням за кордоном.

За словами заявника, в Інтернеті він знайшов інформацію про роботу. Зв’язавшись з адресатом, останній попросив надіслати копії документів та завдаток в розмірі 3450 гривень за свої послуги. Через певний проміжок часу краянин не зміг зв’язатися з роботодавцем, адже останній вимкнув телефон. Чоловік зрозумів, що його ошукали й про подію повідомив правоохоронців.

  • Щоб не стати жертвою подібних шахраїв, варто пам’ятати одне просте правило:  сумлінний роботодавець або агентство з підбору персоналу ніколи не просять шукачів заплатити за отримання посади й надані послуги, — радить правоохоронець. — Шахрайство з працевлаштуванням в більшості випадків розпочинається з пропозиції отримання великої заробітної плати в іноземній валюті і при цьому не потрібні ні освіта, ні досвід роботи, а то навіть і робота вдома, закінчується тим, що немає ні грошей, ні роботи.

Аби вас не ошукали при пошуку роботи

Перший дзвіночок, що вас хочуть ошукати — коли пропонують захмарні заробітки для тих, хто не знає мови, не має відповідних документів, які дають право на працю у певній країні. Про це говорить і Світлана Повар, менеджер з персоналу Асоціації роботодавців.

  • Якщо пропонують захмарні зарплати, треба настрожитись. Якщо, скажімо, пропонують високооплачувану роботу у Німеччині, а ви не знаєте мови, —заробіток падає до 1, 5 тис євро. Володієш мовою хоча б на рівні користувача — зарплата відповідно збільшується.

Аби вас не ошукали, цю вакансію варто перевірити у кількох джерелах. Зайти на кілька сайтів, які пропонують роботу за кордоном. Ввести вакансію, країну, куди плануєте їхати, та перевірити, скільки можуть платити за таку роботу.

  • Якщо людина шукає роботу за кордоном за допомогою агенцій чи окремих агентів, потрібно перевірити їхній стаж, — скільки часу вони працюють на ринку праці, — Світлана Повар радить, як не стати жертвою аферистів. — Обов’язково переглянути відгуки про неї. Та перевірити відповідність документів. Хоча б ліцензію Міністерства праці, яка засвідчить, що ця організація має право займатись таким видом діяльності.

Єдина країна Європи, куди офіційно можна зараз поїхати на заробітки — це Польща, підтвердила менеджер з персоналу. Популярними залишаються Чехія, Німеччина, Бельгія, Скандинавія — туди теоретично потрапити можна. Працювати і заробити, як доволить практика, — ні.

  • Котрась з цих країн продовжила карантин і заборонила в’їзд, інформація весь час змінюється і її потрібно перевіряти хоча б на сайті МЗС, або в агентів, через яких шукаєте роботу і яким довіряєте, — радить менеджер з персоналу. — Скажімо, якщо взяти Німеччину, ризик страшний. Навіть ті, хто їде у відрядження, підлягають ретельним перевіркам. Польща єдина країна Європи, куди зараз можна їхати за біометрією, але потрібно мати при собі дозвільний документ для перетину кордону і офіційного працевлаштування – запрошення.

Які документи потрібні для роботи в Польщі:

  • Біометричний паспорт або запрошення, або відкриту робочу візу;
  • Страховка
  • Тест ПЛР або довідка, що ви вакцинувались від корона вірусу. Якщо таких немає, 10 днів проведете на карантині.

Якщо є довідка про вакцинування або від’ємний ПЛР, вже наступного дня можна приступати до роботи.

  • Якщо порівнювати «докарантинний» період і тепер, у тій же Польщі виросли зарплати, — каже Світлана Повар. — Є такі варіанти, що зарплатня замала, тоді, як правило, це означає, що проживання буде безкоштовним. І навпаки — більша зарплата — за житло платитимете самотужки і обійдеться воно у 100-400 злотих на місяць.

Найпопулярнішими пропозиціями роботи на цей період залишаються тепличне господарство. Заводи-фабрики вже набрали людей. Почався тепличний сезон, тому заробити зараз вигідно можна тільки тут. Платитимуть за таке від 13 злотих за год. Не забороняють працювати понад норму і проживання — безкоштовне.

Ми пошукали вакансії в Інтернеті — тут їх є до кольору до вибору. Скажімо, пакувальнику косметики пропонують в місяць заробітки до 34 тис грн. Але є обмеження — вік до 26 років. Пакувальнику фруктів обіцяють місячну зарплату від 1, 5 до 2 200 тис. євро. Оббивщик меблів може заробити від 900 до 1200 доларів. Водію кур’єру, зі знанням англійської, на сайтах пропонують до 777 євро чистого заробітку.

Режим тимчасового в’їзду до популярних для заробітчан країн

Чехія

В’їзд громадян України до Чехії заборонено (!) за винятком тих, які мають дозвіл на проживання в Чехії або візу, видану органами Чеської Республіки. Громадянам України, які мають дозвіл на проживання в іншій країні ЄС – відповідну пластикову картку (УВАГА! Довготермінова віза таким дозволом не вважається), дозволений в’їзд при умові наявності підтвердження мети поїздки.

Німеччина 

Режим тимчасового в’їзду до Німеччини заборонено, окрім для:

  • громадян України, які є членами родин громадянина ЄС або Великої Британії, Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії, Швейцарії) – з метою транзиту в країну проживання.
  • громадян України, які мають  право на довгострокове перебування в державах-членах ЄС (дозвіл на перебування/довгострокова віза, наприклад, для навчання або роботи), за умови, що вони повернуться в місце звичайного проживання.
  • громадян України, які виконують важливі функції (дипломати, члени екіпажів літаків, учасники вантажних перевезень тощо).

Франція

Режим тимчасового в’їзду заборонено, крім осіб:

  • які мають дозвіл на проживання або довгострокову візу Д еквівалентну дозволу на проживання у Франції;
  • членів-родин громадян Франції (чоловік/дружина, неповнолітня дитина).

Починаючи з 00:00 31 січня 2021 року Франція вводить тимчасову заборону на будь-які подорожі (в’їзд та виїзд) поза межі та з поза меж ЄС, у тому числі в/з України. Така заборона діятиме до нового розпорядження Уряду Франції. Виключення становлять поїздки «нагальної необхідності».

Поїздка на заморські території Франції повинна також мати статус «нагальної необхідності».

У випадку в’їзду у Францію з «нагальної необхідності» з будь-якої країни ЄС особа повинна мати в обов’язковому порядку негативний ПЛР-тест на COVID-19 зроблений максимум за 72 години до в’їзду.

Португалія

Відповідно до Рішення португальських компетентних органів, в’їзд громадянам України до Португалії обмежений до 14 лютого 2021 р. Дозволено в’їзд тільки тим громадянам України, які здійснюють важливу невідкладну подорож і мають дійсну посвідку на тимчасове/постійне проживання в Португалії (Residência) або є членом родини громадянина ЄС (необхідно подати документи, що підтверджують такий статус, відповідно до вимог Директиви ЄС 2004/38/CE від 29.04.2004). Також дозволено в’їзд громадянам України, які здійснюють невідкладні подорожі з професійною метою (дипломати, члени екіпажів літаків, учасники вантажних перевезень), для возз’єднання сім’ї (з метою проживання в Португалії, а не в гості) або лікування на території Португалії. 

Туристичні подорожі “по безвізу”, поїздка в гості “по безвізу” не передбачені серед дозволених. 

Італія

Режим тимчасового в’їзду заборонено.

Виняток для громадян України – власників посвідки на проживання в Італії, або тих, хто в’їжджає в Італію з підтверджених мотивів роботи, здоров’я, абсолютної необхідності. В’їзд з метою туризму не дозволяється. В окремих випадках, за рішенням італійських компетентних органів та за наявності аргументованих підстав, може бути дозволений в’їзд до країни осіб, які мають підтверджені та стабільні особисті стосунки з громадянами Італії. При в’їзді необхідно заповнити особисту декларацію та пройти самоізоляцію (правило самоізоляції не стосується певних категорій осіб).

Довідка

Мапа тимчасового в’їзду до країн світу

https://tripadvisor.mfa.gov.ua/?fbclid=IwAR04WdrQcFe03nmMu_ZMnCEMvKaUJYkd0rK3_w_Q7utb20OYzSNHExCUpAE

Країни, після повернення з яких не потрібна обсервація

http://lowcostavia.com.ua/moz-red-green-countries-map-table-samoizoliacia/?fbclid=IwAR1jA3H0z6yR1ismbcors2k1BU7bfkf6Klazx4zJTsLvfddbFZm0S6LDzcQ

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up