Їли кутю, робили дідухів і збирали кошти на ЗСУ: на Театралці відбулося дійство «Нова радість стала» (РЕПОРТАЖ)

Їли кутю, робили дідухів і збирали кошти на ЗСУ: на Театралці відбулося дійство «Нова радість стала» (РЕПОРТАЖ)
  • У народному вбранні та з гарним настроєм десятки тернополян зібралися на Театральній площі, аби долучитися до зимового календарно-обрядового свята «Нова радість стала».
  • Для всіх присутніх підготували чимало цікавих розваг та сюрпризів. Як все відбувалося – дивіться у нашому репортажі.

На вулиці сильний вітер та трохи морозно, але це не зупиняє тернополян, гостей міста і щохвилини людей стає все більше. На Театральній площі розгортають намети, майстри та майстрині розкладають свої вироби, народні колективи вже дарують всім присутнім гарний настрій своїми піснями. 

Поєднують приємне з корисним

Зі слів провідного методиста Тернопільського обласного методичного центру народної творчості Івана Кузишина, зимове календарно-обрядове свято «Нова радість стала» — традиційний захід у Файному місті. Щорічно саме це свято збирає навколо себе всіх творчих особистостей Тернопільщини.

Відео дня

— Розуміємо, що в Україні війна, гинуть люди і зовсім не до веселощів. Але цьогоріч ми вирішили, що захід буде більше не про святкування та гуляння, а допомогу та волонтерство. Упродовж різдвяного дійства ми проводимо збір коштів на придбання безпілотних комплексів «Валькірія» для 44-ої окремої артилерійської бригади імені Гетьмана Данила Апостола. Саме ці безпілотні комплекси – очі наших військових, тому маємо допомогти, — каже пан Іван.

На святкування 2023 року з’їхалися 12 майстрів народно-художніх промислів зі всієї Тернопільщини. Вони привезли із собою чимало гарних українських виробів, зокрема: вишиванки, українські обереги, мотанки, прикраси та глиняний посуд.

— Тут у нас майстри з Микулинців, Збаража, Кременця, Теребовлі. Всі вони привезли свої авторські вироби, це не те, що просто придбали в магазині. Люди власноруч все роблять. Зараз українська творчість дуже популярна у світі. Тому я думаю, людям буде, що придбати у наметах. Особливо це гарна нагода для туристів міста. Ось так купили і буде собі на згадку про наш Тернопіль, про наше таке зимове свято, — розповідає провідний методист Тернопільського обласного методичного центру народної творчості.

Знайдемо забави для кожного

Також організатори запросили на захід 21 народний колектив Тернопільщини. З музичними інструментами та пританцьовуючи вони виконували українські народні пісні, колядки і щедрівки. Вони закликали людей танцювати, радіти і дякувати Богові за життя.

Поки батьки, дідусі та бабусі підспівували артистам, малеча власноруч створювала різдвяних дідухів під керівництвом майстрів Тернопільського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.

І яке ж календарно-обрядове свято без куті? Студенти та викладачі Галицького фахового коледжу імені В’ячеслава Чорновола приготували для всіх присутніх понад 100 літрів традиційної основної різдвяної страви. З нами діляться своїм рецептом. 

— Ми всі дуже старалися, щоб трохи підсолодити настрій тернополянам. Ми готували нашу кутю з пшениці, а також додавали родзинки, мак, мед, горіхи. А варили ми її на узварі. Тож, вона смачна. Люди активно розбирають тарілочки. І ви беріть, скуштуйте, — пропонує організаторка культурно-дозвіллєвої діяльності коледжу Олеся.

Аби всі бажаючі могли зробити класні світлини зі свята, на площі також оздобили фотозону з українським вбранням та великим годинником.

Тернополяни, а ви долучилися до святкування? Чи сподобалося вам і що саме? Пишіть свої враження у коментарях.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Оля Нагірна-Козак

    Коляда - це пісня молитва!  І у колективах приймають участь різні люди. І їхні близькі там під кулями в окопах... Може у цій коляді чийсь порятунок, щоб не з'їхати з глузду від болю і туги.
  • Vasyl Zhuk

    Україна не святкує сталінських свят!
  • Vasyl Zhuk

    Це копіювання путінскої раші!
  • Надія Асатрян

    В народі кажуть:"Пів світа плаче,пів світа скаче ..".  Треба було скасувати виступ.!!!.в країні жалоба вже майже рік....

keyboard_arrow_up