Його роботи - ікони Тернопільської природи. У вічність відійшов художник Віктор Макаров

Його роботи - ікони Тернопільської природи. У вічність відійшов  художник Віктор Макаров
  • Художника поховали сьогодні, 2 липня, на міському кладовищі на Львівській. Йому було 86. Майже 60 років він малював.

  • З обремком гладіолусів під рясним дощем провести друга  в останню путь у Тернопіль приїхала тернопільська художниця Галина Лебедєва. Вона розповіла, яким був Віктор Макаров.

- Особливі квіти для особливої людини, - починає розмову пані Галина.

З художником вони дружили майже 30 років. Ділились професійними успіхами та підтримували один одного, коли було важко. Згадуючи момент знайомства, у жінки виступають сльози.

Відео дня

- То був кінець 80-их. Я тоді вийшла заміж та лише переїхала до Тернополя, - розповідає жінка. - Перший моє зібрання у колі місцевих художників було саме у майстерні Макарова.

Народився Віктор Макаров у Кривому Розі. До Тернополя разом з батьками переїхав у 1946-му.

- Він не був тернополянином від народження, він був тернополянином в серці, - говорить Галина Лебедєва. - Його роботи не просто так називали іконами тернопільської природи.

У 2000-их йому присвоїли звання народного майстра живопису. Чимало пейзажів та портретів художник написав у стилі пост­імпресіонізму. Деякі роботи збе­рігаються у Тернопільському ху­дожньому музеї.

У різні часи картини художника мали  різний стиль та різну кольористику. Саме тому колір останніх квітів для Віктора Васильовича пані Галина теж обрала особливий, якого більше не знайти.

Художниця розповіла, що часто разом вони їздили на художні пленери в цікаві місця Тернопілля та розповіла про одну з цікавих історій, яка трапилась на відкритті однієї із виставок робіт митця.

- То був Тернопіль. Рання весна. Я довго думала, що подарувати на відкриття виставки художнику, якого дуже поважала. Оскільки для живих квітів було ще надто рано, - то я подарувала йому намальовані троянди, а сьогодні несу живі квіти.

У творах Віктора Макарова не лише особливе місце в Тернополі, а й настрій, дух того часу. Дух старого Тернополя. До останніх місяців життя художник не випускав з рук пензель.



- Я щаслива, що кольори творів останніх років його життя були справді яскравими, - каже пані Галина. - Він енергетично був дуже молодим, дуже сильним. І я переконана, що він пішов переможцем. Ім’я в нього таке “Віктор”, - отже, таки переміг багато поганого тут, на землі.  Казати, що його вже немає, дуже важко.



Редакція видання "20 хвилин" щиро співчуває рідним та близьким Віктора Макарова. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up