“Йорданська вода має неймовірну силу”: тернопільський священник про Щедрий вечір та Водохреща

“Йорданська вода має неймовірну силу”: тернопільський священник про Щедрий вечір та Водохреща
  • Щедрий Вечір, Другий Святий Вечір або Голодна Кутя - свято, що відзначають 18 січня напередодні Хрещення Господнього.
  • Про церковні устави та традиції цього дня, силу Йорданської води та щедрівок спеціально для читачів “20 хвилин”  розповів протодиякон УПЦ в Тернополі  Петро Рубльовський.

- Щедрий Вечір - предвіщає день таїнства Хрещення Ісуса Христа. Його святкують 18 січня і воно має багато народних традицій та церковних , - розповідає протодиякон Кафедрального собору Різдва Христового Тернопільської Єпархії Української Православної Церкви Петро Рубльовський, - В народі його називають ще “Голодна кутя”, через те, що від початку дня та до сходження першої зірки, із якою всі сідають до Святої вечері,ніхто нічого не їв. На Щедрий Вечір, як і 6 січня, на Перший Святий Вечір, готують 12 страв, традиційно першою їдять кутю.

Ще одна важлива традиція щедрого вечора - щедрівки. Традиції щедрування відрізняються в різних регіонах України і навіть Тернопільщини.

- На Чортківщині щедрувати увечері ходять лише хлопці, на Теребовлянщині - і хлопці і дівчата., - каже священик. - Головна відмінність щедрівок від колядок - у тому, що у колядках прославляють народження Христа, а щедрівками бажають добробуту родині, господарю, багатого врожаю.

Відео дня

За словами священика у День Щедрого Вечора, згідно церковного уставу служиться особлива літургія Царські Часи, після якої відбувається Велике освячення води, яке відбувається тільки два рази в рік: На Щедрий Вечір та на саме Водохреща або Богоявлення.

-  У IV столітті в День Хрещення  почали святкувати ще й Богоявлення Господнє, - каже отець Петро. - згідно із Святим Письмом, воно символізує появу Триєдиної особи Бога в один момент: Бога-Сина Ісуса Христа, Який хрестився в Йордані, Бога-Отця, який зійшов на землю вогненними язиками та Бога-Духа Святого у вигляді голуба.

Як розповідає протодиякон Петро, вода, яку освячують у ці дні, має особливу силу і здатна зціляти навіть від важких недуг.

- На саме Богоявлення ще є традиція “Йти на Йордан”, - каже о.Петро. - Люди йшли на річку або будь-яку водойму і там вже освячували воду. Цю воду беруть додому, окроплюють нею свої подвір’я, усі кімнати, а господині замішують воду із мукою та на дверях роблять хрестики, щоб до хати не заходила нечиста сила. Священна вода має велику енергетику. Вона стоїть цілий рік і не псується.

До купання в ополонці священик радить готуватись постом.

- Згідно з церковним уставом, від Різдва до Йордану - християни звільняються від посту. Навіть у середу п’ятницю, - каже свящненик. - Але тут мається на увазі стримання від лихослів’я, земних спокус, чистотою думок. Купання проходить так після освячення води, люди тричі занурюються у воду.

Як говорить о.Петро Рубльовський, згідно з церковним уставом, людина, яка купається на Йордан ніколи не захворіє.

- Йорданська вода має невимовну силу. У Святому письмі пише: “По вірі вашій - дастся вам”, - продовжує священник. - Якщо людина сумнівається у своїй вірі і вона знає, що може захворіти - тоді так воно і станеться.

За словами о. Петра, найголовніше у цей день провести час з рідними за сімейною вечерею та з відкритим серцем зустріти Хрещення Господнє, голосно колядувати, та завершувати цикл Різдвяних свят.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Yuriy Hrytsyshyn

    Сила яка впливає на вартість води, неймовірна сила.. Після кожного кроплення в Водоканалі - вартість виростає від тої сили кожного року...

    Ruslan Melenchuk reply Yuriy Hrytsyshyn

    Yuriy Hrytsyshyn з моменту кожного кроплення води у водоканалі, по трубах тече вже "свята" вода, аж страшно в туалеті цією водою змивати..🤣
    А якщо ще взяти що кожен рік цю процедуру поновлюють, значить свята вода має термін придатності,тобто з кожним днем з моменту кроплення,вона стає менш святішою...

    Sтас Максимов reply Ruslan Melenchuk

    Дійсно сміхотворно про "святу" воду
  • Ruslan Melenchuk

    Ця йорданська вода має неймовірну силу?
  • Маша Боднар

    Вітаю🌷
  • Ruslan Melenchuk

    І яку неймовірну силу має ця ріка?

keyboard_arrow_up