Партнер рубрики Події

З одного ракурсу: як виглядали тернопільські храми раніше і зараз. Дивіться фото

З одного ракурсу: як виглядали тернопільські храми раніше і зараз. Дивіться фото

У місті чимало старих храмів. Багато з них стали символом Тернополя. Ми продовжуємо серію публікацій «З одного ракурсу», де відтворюємо старі фотографії міста. На черзі – місцеві церкви.

Розпочати варто з найстарішої церкви міста – Воздвиження Чесного Хреста. Перші історичні задокументовані відомості про церкву містяться у грамоті князя Василя Костянтина Острозького від 1570 року. Під час Другої світової, вона зазнала значних руйнувань. На відміну від Парафіяльного костелу, який був на місці сучасного ЦУМу, церкву все ж відреставрували у 1954 році. За радянських часів церкву хотіли перетворити у дім моди чи збудувати замість неї готель.

Церква Різдва Христового розташована на вулиці Руській. Серед тернополян її називають «Зеленою церквою». Її будували впродовж 1602–1608 років. Храм освячений у день Різдва Христового 1609 р. За переказами, у церкві молився гетьман Богдан Хмельницький. Церква не зазнала значних ушкоджень під час війни. На старому фото можна побачити, що на Руській раніше посеред дороги був зелений сквер.

Відео дня

У самому серці Тернополя стоїть собор Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці. Збудований у 1749—1779 роках в стилі бароко на замовлення гетьмана Юзефа Потоцького. Під церквою є велика підземна частина та ходи. Частина засипна землею, а частина – замурована. Дослідники припускають, що вони можуть вести до інших старовинних споруд. Напроти храму на майдані були різні пам’ятники. Спершу там був пам'ятник маршалу Пілсудському, який можна побачити на фото. Однак 1940 року його знищили. Згодом там встановили пам’ятник Леніну, який зі здобуттям Україною незалежності демонтували.

Пам’ятник Данилу Галицькому встановили у жовтні 2002 року.   

А так змінилась Церква Святого Івана Хрестителя. Її реставрують уже кілька років. Вона розташована на вулиці Шпитальній напроти міської дитячої лікарні. Церкву збудували у другій половині 19 століття.

Церква Успення Пресвятої Богородиці спершу була дерев’яна. Її збудовано до 1636 року. Але у 1962 році її зруйнувала більшовицька влада. Відбудували святиню 1991 року. На світлині 1902 році можна побачити, як виглядав храм та прилеглі вулички. Тепер навколо багатоповерхівки.

Якщо ви маєте старі фотографії міста – надсилайте їх нам і ми спробуємо відтворити їх з одного ракурсу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (28)
  • Іра Тимощук

    🙏🙏🙏
  • Pedro Polotnianka

    el campanario lo construyeron en 2012
  • Євгенія Кривецька

    Ще не били по храмах Тернополя ? Ви що з ворогом співпрацюєте ,навіщо то зараз?Вас треба притягнути до відповідальності.
  • Ігор Спринський

    Так,так, продовжуйте в такому ж дусі, слабі люди разом з адміном групи 🫣

keyboard_arrow_up