За літо суд 10 разів «помилував» водіїв, спійманих на п’яній їзді

За літо суд 10 разів  «помилував» водіїв, спійманих на п’яній їзді

За червень-серпень Тернопільський міськрайонний суд 10 разів «помилував» п’яних водіїв. Він  визнав їх винними у вчиненні адмінправопорушення  за ст. 130 КУпАП, звільнив  при цьому від відповідальності  та  на підставі ст. 21 КУпАП передав матеріали на розгляд трудового колективу для застосування «заходів громадського впливу».


Відмов у «громадському суді» в  Єдиному державному реєстрі судових рішень ми знайшли тільки дві – і то під час розгляду справ в Апеляційному суді. 


Тож виходить, якщо одні порушники сплачують штрафи у розмірі 10 200 грн і втрачають право керування транспортом на певний час, інші – погоджуються на громадські роботи чи  отримують кілька діб адмінарешту, є і категорія щасливчиків,  чий вид покарання визначають їхні ж колеги. 


У списку «помилуваних» - кур’єр, охоронець, водії, бухгалтер, громадський активіст, менеджер-логіст та ін., у чиї обов’язки, відповідно до клопотань  роботодавців чи громадських організацій, входить водіння транспортних засобів. При цьому, хтось з них погоджувався пройти огляд на стан сп’яніння за допомогою техприладу газоаналізатора «Drager» під час зупинки патрульної поліцією, а хтось і відмовлявся в присутності свідків. 

Відео дня


До речі, серед «помилуваних»  осіб є навіть водій, який попадався  п’яним патрульним два рази підряд. Чоловік, керуючи BMW, «спалився» двічі – 13 травня в смт. Березовиця в 3.35 та 28 травня о 00.30  у Тернополі - «Drager» показав 1,16 проміле алкоголю в крові. Суд об’єднав справи в одне провадження. Результат  якого -  на підставі ст. 21 КУпАП  суд  передав матеріали на розгляду колективу для застосування заходів громадського впливу. 

Чи нормальна така ситуація із «помилуванням» на підстав статті 21 та що це за такі «заходи громадського впливу», ми поцікавились у фахівців.

- Чинний КУпАП є ганьбою сучасного українського права, - каже юрист Ростислав Небельський. -  Прийнятий у 1984  році,  він переповнений радянськими рудиментами, яким і є направлення адмінсправи трудовому колективу для застосування заходів адміністративного впливу. Перелік таких заходів - відсутній, як і ефект від такої процедури.  З урахуванням нікудишнього стану суддівського корпусу, норма ст. 21 КУпАПу є золотим пролазом від відповідальності і усіх наслідків від притягнення до неї. 

За його словами, суддя може як сам вирішити передати матеріали на розгляд трудового колективу,  так і за клопотанням особи, яка притягується до адмінвідповідальності. 

- Заходи громадського впливу – це може бути осуд, попередження, зауваження, публічне покаяння, - додає юрист. – Може  трудовий колектив і відмовитись застосовувати заходи. На цьому і закінчується, бо вороття нема, і можливості відновити справу теж. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ігорко Ігорко

    просто йоб...ся можна! так для чого ті штрафи придумали???
  • Діонісій

    це наш суд, самий самий кращий суд, займаються гуманізмом, їм підлітки займаються.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up