Партнер рубрики Події

За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті

За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті
Фото родини Паньків

ТЦК чи ні, військові чи просто особи, одягнені у камуфляж? Хто ж побив тернополянина у супермаркеті. Поліція поки не встановила причетних. Родина говорить про навмисне затягування справи. 

«Ми щойно вийшли з поліції, і це через три з половиною тижні після побиття мого чоловіка вперше допитали, причому ми самі прийшли до правоохоронців, і вже не вперше, — Тетяна Паньків намагається стримати емоції. — Як ми і думали: підозрюваних немає, хоча камери чітко зафіксували обличчя. У поліції кажуть, це хтось «зальотний». Пропонують провести слідчий експеримент. А з ким його проводити, якщо підозрюваних немає?»

Найбільше жінку обурює те, що поліція порушила кримінальне провадження про завдання тілесних ушкоджень. Але ступінь завданих травм вказали як легкий. 

 

Відео дня

Як все відбувалось

42-річного тернополянина Ореста Паньківа, який прийшов до супермаркета, аби купити воду, побили чоловіки у формі. Це сталось ввечері 14 квітня. Понад два тижні чоловік пробув у лікарні: спочатку у реанімації, потім його перевели до одного з відділень Лікарні швидкої допомоги. Зламаний ніс, поламані ребра, на обличчі суцільний набряк і гематома — перераховує дружина. Пан Орест хворіє на епілепсію і вже давно має групу інвалідності. 

— Я зайшовши в магазин, побачив двох людей у військовій формі, які чіплялись до літнього чоловіка, — розповів Орест Паньків. — Я пішов собі далі, тоді один з чоловіків у формі повернув в мій бік. Почав вимагати, щоб показав документи. Представився, що з ТЦК. Я у відповідь попросив його документи. 

Чоловік в однострої витягнув і показав документи на телефоні. Але прізвища пан Орест не запам’ятав. Єдине, що кинулось в очі, це був який папір із фото. Тоді Орест Паньків вказав чоловікові, що це не документ. Згадує, чоловік у формі, на його думаку, був нетверезим. Хода була нечіткою, і від нього було добре чути запах алкоголю. 

— Я намагався від нього відійти, він за мною, — згадує Орест Паньків. — Невдовзі я відчув удар ззаду по голові. 

 

Був весь у крові

Дружина Тетяна згадує, що після побиття чоловік був весь у крові. І сам, і його одяг та навіть взуття. Тоді жінка викликала поліцію і швидку. Чоловіка доправили до Лікарні швидкої допомоги. Два дні він був у реанімації, а потім, коли стан стабілізували, Ореста перевели до хірургії. Медики встановили діагноз: закрита черепно-мозкова травма, перелом кісток носа, перелом нижньої орбіти справа, параорбітальні гематоми, перелом кісток лицевого черепа, медіастинальна емфізема, наявність множинних консолідованих переломів ребер з обох сторін. Редакція отримала копію медичних документів. 

— Вже минуло 3,5 тижня, і чоловіка сьогодні (8 травня — прим. авт.) вперше допитали у поліції, — каже Тетяна Паньків. — Після реанімації я сама дзвонила до дізнавачів, коли прийдуть і поспілкуються з чоловіком, бо втрачають час. Але у лікарню ніхто так і не прийшов. До цього моменту ми чотири рази були у міському відділі поліції. Я хотіла би подавати цивільний позов на відшкодування коштів, витрачених на лікування. Мені заявили, мовляв, знайдемо тих, хто бив, тоді вирішите з ними, подавати чи ні. А як не знайдуть? 

Жінка каже, збирали всі чеки, за ними вже витратили на лікування 30 тисяч гривень. Попереду в Ореста операція на носі, яка потягне від 20 тисяч гривень. У чоловіка тепер проблеми з очним дном, лікування теж буде затратним. Потрібна консультація нейрохірурга. 

— І мені в поліції говорять, мовляв, як знайдемо тих, хто бив, тоді собі домовляйтесь, — обурюється пані Тетяна. — Ми поліції вже надали всі документи, залишили виписку з лікарні, там все вказано, додали матеріали, на дисках результати МРТ, КТ. І на фоні тих ушкоджень йому кажуть, що це легкі тілесні? Щоправда, зазначили, що можуть перекваліфікувати справу, якщо встановлять середню тяжкість ушкоджень після судмедекспертизи. 

 

Що кажуть в ТЦК 

Чи це точно били працівники ТЦК, подружжя стверджувати не береться. Дивує жінку те, що обличчя нападника чітко зафіксували камери в магазині. А особу досі не встановили. І жінка не вірить, що так можливо. 

— Найгірше, оця безнаказаність, теж працюю в супермаркеті і бачу, як мало не щодня приходить до нас працівник ТЦК, який став на всю країну відомим, коли побив людей і це зафіксували на відео (йдеться про Андрія Я. — прим. авт.), — каже пані Тетяна. — Людина не покарана, ніби насміхається. Чесно, я сумніваюсь, що і в нашому випадку буде покарання. Але це ненормально… 

У Тернопільському ТЦК та СП кажуть, людина на відео — точно не їхній працівник. А невдовзі опублікували офіційний коментар на своїй сторінці у Фейсбук. 

«Мережею інтернет поширюється інформація, щодо побиття громадянина П. особами, які нібито представилися працівниками ТЦК. Для уникнення соціальних загострень та конфліктних ситуацій повідомляємо, що на даний момент проведеною перевіркою серед особового складу військовослужбовців центрів комплектування не встановлено осіб, які причетні до даного інциденту, — повідомляє Служба зв’язків з громадськістю Тернопільського обласного ТЦК та СП. — Правоохоронними органами проводиться розслідування даного факту. У свою чергу керівництво Тернопільського ТЦК СП буде сприяти проведенню розслідування та встановленню істини у справі.

 

 

Як коментують у поліції

Люди, причетні до побиття Ореста Паньківа, справді були у формі і це зафіксували камери, підтвердив речник поліції Тернопільщини Сергій Крета. Їхні фото не публікують, адже триває розслідування. 

— Їхні особи ще не встановили, хоча в нас є напрацювання, — каже Сергій Крета. — Наразі порушене кримінальне провадження за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України. Можливо, буде перекваліфікація за результатами судово-медичної експертизи. Все залежить від того, які тілесні ушкодження зафіксують і встановлять експерти.  

Якщо в побитті брали участь військові, процесуальний нагляд за справою здійснюватиме спецпрокуратура. 

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 125. Умисне легке тілесне ушкодження

1. Умисне легке тілесне ушкодження — карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

 

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком подій у цій справі та повідомлятиме про все читачів. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Papa Rimskiy

    Мусора зюбановський знає, що це тцк, тому ніхто нікого не буде шукати .Це сигнал всім ухилянтам, що їх будуть піздити по безпрєдєлу !!!
  • Галина

    Поліція як приїзджає на виклик де б'ються то сміх і гріх вони нічого зробити не можуть в гуртожитку забивають людину а вони поговорили і поїхали чекають поки буде труп
  • Р

    Може пора керівників поліції міняти, якщо в тилу, при всіх камерах, такий безпредєл і ще й знайти не можуть
  • Любомир Білинський

    Десятий рік війни…

keyboard_arrow_up