Партнер рубрики Події

За один ранок на Тернопільщині через мороз померли двоє чоловіків: подробиці

За один ранок на Тернопільщині через мороз померли двоє чоловіків: подробиці
  • Одному із чоловіків, тіло якого виявили на Підгаєччині, було 65 років. Мав родину, хату й в хаті. Іншому — 79, проживав на «Сонячному», теж має дружину і доньку. Ще був повний сил і влітку доглядав власний городець, згадують сусіди.   
  • У 2023 році на Тернопільщині мороз забрав життя шести осіб, минулого року від переохолодження загинула одна людина. Травми внаслідок переохолодження отримали у 2023 році 13-ро мешканців Тернопільщини, а торік семеро.
  • Чи є на Тернопільщині пункти обігріву і як вберегтись від переохолодження, радять рятувальники і медики. Головне пам’ятати про табу на алкоголь і металеві прикраси.

Життя двох чоловіків забрав мороз — тіла обох виявили на Тернопільщині зранку 4 грудня.

Як дізнались «20 хвилин», обидва мали власні родини, дітей, не зловживали алкоголем і були ще досить активними попри поважний вік.

Як вберегтись від переохолодження і що потрібно знати, аби не стати жертвою морозів, «20 хвилин» розповіли медики та у ДСНС. «20 хвилин» також поцікавились у рятувальників, де на Тернопільщині є пункти обігріву.

Відео дня

— Минулої доби (4 грудня — прим. авт.) внаслідок несприятливих погодних умов загинули двоє людей, — повідомили у головному управлінні ДСНС в області. — Ймовірна причина  — загальне переохолодження організму. Зокрема, о 7:40 у місті Тернопіль на вулиці Генерала Мирона Тарнавського у посадці виявлено тіло місцевого жителя, 1944 року народження без ознак життя. Ще один трагічний випадок стався в селі Литвинів Підгаєцької ТГ Тернопільського р-ну: О 7:48 на вулиці поблизу місця проживання виявлено без ознак життя місцевого жителя, 1958 року народження.

Що відомо про загиблих?

Як з’ясували «20 хвилин», чоловіка, який загинув у Тернополі, звали Анатолієм Миколайовичем Ю., і він разом з дружиною і донькою проживав на «Сонячному». Голова ОСББ Лілія Біндас підтвердила, що загиблий й справді проживав у їхньому будинку, мав жінку і доньку.

Алкоголем не зловживав і ніхто його не бачив напідпитку. Натомість люди навіть не здогадувались, що пану Анатолію аж 79 років — ще влітку він мав власний городик за міськлікарнею №2, і щодня, спорядившись п’ятилітровими бутлями із водою, пішки з дому йшов поливати зеленину.  

— Зимно, то давно його не бачили, — розповіла сусідка. — А влітку весь час на очах. Дуже шкода чоловіка, хорошою людиною був. Вже, чули, поговорювали у Тернополі, що то замерз якийсь безхатько — це неправда, він мав родину, дружину, доньку. Не знаю, чи заможно жили, але в нього нормальна сім’я. Куди тоді йшов і чого там замерз, — люди не знають. Страшна смерть. Вічна йому пам’ять…

Мешканця с. Литвинів, що на Підгаєччині, зранку 4 грудня на стежці біля хати виявила сусідка, яка йшла на роботу. Дружина вже років два за кордоном, але тижнів два-три тому приїжджала у відпустку. У подружжя було двоє синів, які разом із невістками часто навідували батька та доглядали за ним. Щонайменше зранку і ввечері щодня хтось навідувався, розпалював у хаті, привозив поїсти. Дідуся втратили четверо онуків…

Напередодні, кажуть у селі, у чоловіка був День народження. А до цього один з синів вже заставав батька, коли тому стало зле і він ніби знепритомнів. Тоді батька привели до тями, дали ліки і все внормувалось. Чи звертались до лікарів, односельці не знають. Але, кажуть, які зараз лікарі — випив ліки, відпустило — та й добре.    

Богдану Андрійовичу В. було 65, і 5 грудня його поховали на цвинтарі у рідному селі, поділилась діловод Леся Цваник.

— Богдан хворів, у нього понижувався тиск, міг присісти, зомліти, — а хто тепер знатиме, що цього разу відбулось, — каже пані Леся, яка саме поверталась із  похорону. — Там трактор прогортав дорогу, може вийшов подивитись і стало погано. В них хата на горбі, може йшов, чи посунувся і впав, а встати вже не зміг. Сусідів близько немає, пару хат, люди літні, сидять вдома. То ніхто й не бачив, як з ним то сталось. Сусідка зранку йшла на роботу, то побачила.

Діти звечора були в нього, і щоранку заходили, каже діловод. Один син живе в Тернополі, інший місцевий, невістки, онуки — весь час хтось навідувався. У хаті було натоплено, прибрано чисто, їсти було що, — діти добре доглядали за батьком. Дрова були. Хороша сім’я, добрий чоловік був…

Мороз забрав життя шести людей: де зігрітись?

У 2023 році мороз забрав життя шести осіб, і лише 4 грудня виявили тіла двох. Минулого року від переохолодження загинула одна людина. Травми внаслідок переохолодження отримали у 2023 році 13-ро мешканців Тернопільщини, а торік семеро, повідомив речник головного управління ДСНС в області Сергій Данілін.

«20 хвилин» запитали у рятувальників, чи розгортатимуть цього року пункти обігріву?

— На базі підрозділів ДСНС функціонують 26 стаціонарних пунктів незламності, — повідомив Сергій Данілін. — Окрім цього, в місцях виникнення надзвичайних ситуацій рятувальники готові, на базі наметів, розгорнути 12 мобільних пунктів незламності. А у разі виникнення заторів на автомобільних шляхах – на допомогу водіям прийдуть 4 мобільних пункти незламності, облаштовані на базі автомобілів підвищеної прохідності. Також у разі відключення електропостачання для забезпечення електроенергією населених пунктів та об’єктів критичної інфраструктури співробітники Служби порятунку готові виділити 168 електрогенераторів.

Як не стати жертвою морозів

Як вберегтись від переохолодження та не стати жертвою морозів, пояснили тернопільські рятувальники та центр громадського здоров'я України.

Найкраще, якщо ви вдягнетесь, як капуста, — багатошарово. Обирайте одяг із натуральних чи спеціальних матеріалів.

«Правильний» зимовий одяг складається із трьох шарів:

білизна (спідня білизна, колготки, шкарпетки, термобілизна);

середній шар (светр, кофта тощо);

верхній одяг (куртка, штани, шарф, шапка, рукавички).

Що більше шарів одягу — то тепліше. Одяг не обов’язково має бути грубим та сковувати рухи, головне — багатошаровість і просторість: між різними одежинами утворюється повітряний прошарок, який утримуватиме тепло.

Не залишайте відкритими кінцівки та голову: через долоні та оголену голову ви втрачаєте чимало тепла і можете захворіти. До того ж, малинові кісточки чи вуха — це не так уже й гарно, а від морозного повітря волосся стає тьмяним та ламким.

Обирайте зимове взуття із товстою підошвою: воно має бути просторим, ідеальним за розміром та не стискати ногу, щоби підтримувати нормальний кровообіг.

Щоб не замерзнути, рухайтесь

Якщо ви довго чекаєте — не стійте. Можна підстрибувати на місці, ходити, зробити пару простих вправ чи просто обніматися, коли є з ким. Рухи допоможуть прискорити кровообіг, а отже ви не замерзнете.

Перед виходом на вулицю поїжте

Щоби підтримувати нормальну температуру взимку, організм використовує більше енергії, тож і поповнювати її треба частіше. Їжте поживну та здорову теплу їжу.

Відчуваєте печіння на шкірі — шукайте, де зігрітися

Сильне почервоніння та печіння шкіри може бути ознакою обмороження. Якщо відчуваєте, як щоки, руки чи ноги «печуть», або ж бачите серйозне почервоніння у людини поряд, зайдіть у будь-яке тепле місце — магазин, кафе, під’їзд тощо.

Не носіть металеві прикраси

Метал охолоджується дуже швидко, і його контакт зі шкірою може призвести до обмороження окремих ділянок чи холодових травм. До того ж, кільця сповільнюють рух крові у пальцях, а отже вони швидше замерзнуть.

Куріння та алкоголь не зігрівають

По-перше, куріння та алкоголь шкідливі, незалежно від погоди. До того ж уживання алкоголю створює ілюзію тепла і водночас призводить до величезної його втрати. Куріння ж зменшує швидкість кровообігу в кінцівках, а отже робить їх більш уразливими до морозу.

Візьміть із собою термос із чаєм

Якщо вирушаєте на кілька годин на морозну вулицю, пийте гарячий чай та більше рухайтесь, щоб зігрітися.

І не забувайте, що мерзнуть не лише люди, а й тварини, тож подбайте про них також!
 

Дайте тепле пиття і зніміть вологий одяг

Найбільше у зимову пору люди страждають від переохолодження. Тож у Міністерстві охорони здоровʼя розповіли, як врятувати людину від летальних наслідків.

 Холодова травма або переохолодження — один із найбільших ризиків (разом із переломами кінцівок), які несе із собою зима, — йдеться у повідомленні.  — Загальне переохолодження розвивається поступово і є дуже небезпечним.

перш ніж надавати допомогу переконайтеся, що вам, постраждалій людині і іншим не загрожує небезпека. Тільки тоді можна перейти до наступного кроку;

перемістіть людину до теплого приміщення;

заспокойте її та поясніть свої подальші дії;

викличте екстрену медичну допомогу, дотримуйтеся вказівок диспетчера;

зніміть з людини холодний, вологий одяг;

якщо вона при тямі, дайте їй безалкогольні теплі напої;

накрийте людину термопокривалом/покривалом;

забезпечте їй постійний нагляд до приїзду медиків;

якщо до приїзду лікарів стан людини погіршується, повторно зателефонуйте диспетчеру екстреної медичної допомоги;

за можливості зберіть у людини чи тих, хто поряд, всю можливу інформацію щодо обставин отримання холодової травми.

Якшо до приїзду бригади «екстренки» людина знепритомніла, потрібно визначити, чи має вона ознаки життя, а якщо ні, то варто розпочати серцево-легеневу реанімацію.

Переохолодження організму – гіпотермія, характеризується сильним падінням температури тіла, яке спричиняє негативні зміни стану організму. Воно призводить до порушення нормальних процесів обміну речовин і зниження здатності організму поповнювати втрати тепла.
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила Людмила

    Що таке "малинові кісточки"?

keyboard_arrow_up