"За пів року роботи отримала...1500 гривень"

"За пів року роботи отримала...1500 гривень"
Тернопільський підприємець наймає людей, а потім "кидає" на гроші. З такою скаргою до редакції звернулась тернополянка Любов Павелків.

Жінка переконує, що її чоловік один з таких найманих працівників. Згодом історію підтвердила інша тернополянка, яка наполягає, що працювала в офісі підприємця. Її, як розповіла, також обманули.
 

Обіцянка-цяцянка... Жінка, яка прийшла в редакцію, намагається відстояти права свого чоловіка, який зараз закордоном. Зверталась вона і в податкову, і в інспекцію праці, і до правоохоронців, але втішних результатів поки нема.

 - Є фірма "D g S МегаПростір", якою керує Ярослав Лужецький, - розповідає пані Павелків. - Вони займаються ландшафтним дизайном, будівництвом, але в основному вкладають бруківку. Саме там, відгукнувшись на оголошення в газеті, й довелось попрацювати моєму чоловікові Сергієві Міщенку. Це було в квітні. Почалось все з заповнення анкети. За день-два подзвонили, сказали збиратися, бо є об'єкт у Хмельницькій області. Там чоловік пропрацюва майже місяць, без вихідних. Робили і в неділю. Щодня по 12-14 годин.

Відео дня
> Непокоїтись тернополяни почали ще під час перемовин з фірмою, бо підприємство не укладало угоди хоча, стверджує пані Любов, чоловік говорив про це, носив документи.

 - Ситуація на об'єкті була далекою від обіцяної, - каже тернополянка.  - Ніякої техніки, жахливе житло. До Великодня об'єкт не закінчили. Мали продовжити після свят. За виконану роботу чоловікові заплатили двічі по 150 і потім ще 300 гривень. Хоча усна домовленість була, що платять за кожну тисячу метрів. Покласти встигли 1300 квадратів і чоловік, згідно з домовленістю, мав отримати майже дві тисячі гривень. Після того як не заплатили, Сергій відмовився їхати в Хмельницький.

Пан Міщенко та його дружина почали з'ясовувати чому не виплатили обіцяного.

 - Чоловікові повідомили, що нічого платити не будуть, - говорить тернополянка. - Сказали, що отримає гроші лиш після здачі об'єкта. Ці люди нечесні, тому не погодився. Уся розмова відбувалась у грубій формі. Ми написали скаргу в податкову, в інспекцію праці, яка займається вирішення трудових конфліктів, та до правоохоронців. Одну скаргу занесли до офісу фірми. Секретарка відмовилась прийняти документ. Згодом та жінка втрапила в ту ж халепу: її звільнили, а заробленого не дали.

Перевірки податкової та інспекції праці людям, як розповіла пані Павелків, нічого не дали. Документальних слідів того, що чоловік там працював, не виявили, бо їх і не було. Крім того, сам підприємець, як ми побачили в документах, заперечив навіть сам факт знайомства з Сергієм Міщенком. До речі, і податківці, і представники інспекції під час своїх перевірок виявили інші, дрібні порушення (які саме не вказують – авт.) та застосували штрафні санкції. Людям, повторимось, це не допомогло бо ж їх проблема й з місця не зрушила.

 

"Таких як чоловік -  десятки" З одним свідком, який підтверджує те, що тернополянин працював і не отримав обіцяного поспілкувалися й ми. Мова йде про цю саму жінку, яку люди бачили в офісі фірми.

- Я пропрацювала в "D g S МегаПростір" близько півроку, - каже тернополянка Тетяна (прізвище редакції відоме – авт.). - Виконувала функції секретаря, менеджера. Міщенко дійсно не раз приходив до офісу. Там діяла система: люди заповнюють анкети, керівник їх переглядає, я викликаю людей в офіс і він в кабінеті говорить про умови роботи. Наскільки знаю то офіційно майже нікого не брали, угод не підписували. Таких як той чоловік, десятки. Люди часто приходили зі скандалами, бо не платили.

Жінка зізнається, що за декілька місяців роботи зрозуміла: тернополян кидають. Та тоді  сама вже була заручником ситуації – їй боргували зарплату і могли залишити без роботи і грошей.

 - Я працювала неофіційно, - говорить тернополянка. - Щодня носила з собою трудову, бо обіцяли оформити з дня на день. Так само годували обіцянками й щодо зарплати. Один раз на картку кинули тисячу гривень і один раз ще пів тисячі дали. Я коли прийшла, то працювало багато людей. Місця не було, сиділи по двоє-троє за столом. Обдзвонювали людей на роботу, шукали клієнтів, навіть флаєри розносили. Через місяць двох дівчат і двох дизайнерів звільнили і не заплатили обіцяного, інші згодом самі пішли.

На підприємство, пригадує тернополянка, інколи приходили різні перевірки після скарг обманутих людей. Проте пояснення керівника були однакові: "Я не знаю тих людей".

За півроку, розповідає Тетяна, надія отримувати зарплату, зникла.

 - Мені боргують біля семи тисяч гривень, - каже пані Тетяна. - Просила хоч дві три тисячі видати, а решту згодом. Гроші в фірмі є, бо ж знаю, що надходять часто. Мені видали 500 гривень... Просила, пробувала скандалити, марно. Наступного дня знову прийшла. Почула фразу: "Ти або ходи, працюй і чекай, або забудь про гроші". Написала заяву до правоохоронців. Через два тижні зателефонував Лужецький з претензіями, що я про них розповідаю і сказав ще раз, щоб забула про гроші. Постраждалих від них багато, думаю як напишете чимало людей з такими ж історіями прийдуть.

"Людей про яких говорите - не знаю..." На якому етапі перевірка скарг людей та які її результати, запитали в обласній міліції.

 - Після звернення було відкрите кримінальне провадження, - повідомили в секторі зв'язків з громадськістю обласної міліції. - Проте в ході перевірки ознак кримінального правопорушення не виявлено. Тож людям рекомендовано вирішити дану суперечку в цивільно-правовому полі. Тобто звернутися до суду.

Фірму "D g S МегаПростір" ми не знайшли в єдиному державному реєстрі юридичних осіб. Тож вочевидь це не юридична особа, а лиш назва, яку використовує приватний підприємець. Його, тобто Ярослава Лужецького (на довідкових ресурсах вказаний як директор – авт.), якого згадували люди, в єдиному державному реєстрі фізичних осіб знайшли. При спілкуванні чоловік запевнив, що звинувачення тернополян – наклепи.

 - Людей про яких ви говорите, я не знаю, - каже Ярослав Лужецький. - Подібних випадків не було і не могло бути. На цьому ринку ми вже 5-6 років, у нас хороша репутація і псувати її якимись такими справами не варто. Можу лише припустити, що ось такі звинувачення, або через якусь неприязнь, або через заздрість.

Просимо правоохоронців ще раз, уважніше придивитися до звинувачень, які висловлюють тернополяни, провести належну перевірку наведених в піблікації фактів а про її результати проінформувати читачів. Ми ж в свою чергу розповімо читачам, що з'ясували чи не з'ясували міліціонери.

 

Василь КОГУТ, адвокат:

 - Людям, які влаштовуються на роботу чи погоджуються на виконання робіт потрібно наполягати на офіційному працевлаштуванні. Якщо роботодавці на таке не погоджуються, підписувати угоду чи договір підряду. Усна домовленість теж має силу, але невиконання її умов важко довести. Добитися результатів, думаю, люди можуть в суді. Суд може і свідків вислуховувати і всі обставини встановлювати. Щодо правоохоронців, то як на мене, вони однозначно мали б зацікавитись такими скаргами людей. Судячи з почутого таке ставлення до працівників має масових характер і містить ознаки обману чи навіть шахрайства. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anonymous

    остане їхне кедаро обєкт в львові 3 людени 5 зтернополя обща сума заборгованості біля 35000 гревен непоганий навар(:cry:)
  • Anonymous

    Хто працював на цій "фірмі" і не задоволений відпишіться мені!!!
  • Anonymous

    Можу порадити бути обережним з Стецівом І. І., магазини "Молоко-1", "Молоко-2", "Берегиня", "Булава", "Роксолана" і "Мономах", був ще "Світоч", але, якщо я првильно проінформований, в нього вже його забрали. Також це все стосується підприємств ТОВ "Агрокомбінат Тернопіль", ПП "Торговий Дім Тернопіль", ПП "Продсервіс Уераїна ... інші вже зараз не памятаю. Офіс Стеціва за адресою вул. Поліська, 14 (2-ий поверх), підприємства зареєстровані які де, деякі там же ж а деякі в Києві. Зараз сам з ним розбираюся, справа в суді.
  • Anonymous

    цікаво чо ти працювала пів року? якщо тобі не платили зарплатню.... і після першого місяця коли з тобою не розрахувались незвільнилась? Значить невсе було так погано як ти тут розказуєш... Знаю я таких людей, робили в мене шабашники хату перекривали а коли я їм незаплатив а заставив переробити, то вони переробити незахотіли а пішли заяву накатали що я нерозрахувався за їх роботу... а тут жіночка пише за свого чоловіка з яким нерозрахувались значе була причина... Підняли бучу з нічого, знаете скільки таких випадків по україні кожний день...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up