За вартістю продуктів тепер стежать. Чи знизились ціни в супермаркетах Тернополя?

За вартістю продуктів тепер стежать. Чи знизились ціни в супермаркетах Тернополя?

Карантин вплинув не лише на вартість засобів захисту, антисептиків та ліків. Через ажіотаж на деякі групи продовольчих товарів почали рости ціни. Люди масово скуповували гречку, цукор, туалетний папір та все, що довго зберігається. Ми порівняли ціни на товари першої необхідності у трьох найбільших мереж супермаркетів міста  на початку карантину і тепер. 

Хоча дефіциту та окремі товари не було, в магазинах та аптеках підвищували ціни. Подорожчали ті товари, на які був найбільший попит, – медичні маки, антисептики, гумові рукавички, крупи, цукор, сіль, тощо. Однак безпідставне зростання цін вирішив нарешті зупинити Уряд.

Скільки коштують продукти першої необхідності

Через карантин та великий попит на окремі товари, у деяких магазинах почали рости ціни на окремі товари. Особливо це помітно на прикладі таких товарів як цибуля, часник, імбир, лимони. Якщо цибуля до карантину коштувала в середньому 8 – 10 гривень за кілограм, то зараз – 17 – 20 гривень.

Відео дня

Ціни на гречку також підскочили, а от на деякі інші крупи, борошно, макарони – не змінились.

Ми дізналися актуальні ціни на 10 соціально значущих продуктів харчування, які визначив уряд, у трьох мережах супермаркетів міста: АТБ, Сільпо та NOVUS. Ми також порівняли вартість цих продуктів до та після введення регулювання цін компетентними органами.  

 

АТБ

Сільпо

NOVUS

 

Було:

Стало:

Було:

Стало:

Було:

Стало:

Гречка (1 кг)

35,5 грн

35,5 грн

31,8 грн

38,5 грн

34,4 грн

33 грн

Цукор (1 кг)

14,2 грн

13,9 грн

13 грн

13,2 грн

13,9 грн

12 грн

Пшеничне борошно вищого сорту (1 кг)

13 грн

10,45 грн

13,9 грн

8,7 грн

15,7 грн

13 грн

Макаронні вироби (1 кг)

14,3 грн

14,3 грн

12 грн

12,4 грн

15 грн

15 грн

Молоко в плівці 2,5% (0,9 л)

22,9 грн

20,4 грн

22,4 грн

25 грн

25 грн

24 грн

Житньо-пшеничний хліб

14 грн

14 грн

16 грн

16 грн

15 грн

15 грн

Яйця категорії С1 (1 шт)

1,6 грн

1,7 грн

1,6 грн

1,6 грн

1,8 грн

1,8 грн

Тушка куряча (1 кг)

50 грн

50 грн

43 грн

43 грн

56,9 грн

50,9 грн

Мінеральна вода без газу (1 л)

8 грн

8 грн

7 грн

7 грн

7 грн

7 грн

Вершкове масло 72,5% (200 г)

46 грн

41,9 грн

37 грн

37 грн

43 грн

41,5 грн

Чи дешевшають продукти?

Після того, як уряд запровадив регулювання цін на продукти першої необхідності, на них почали знижуватися ціни. Однак у деяких магазинах ціни на певні товари не змінилися, а то й подорожчали на кілька гривень.

Опитування

Чи помітили ви зростання цін на продукти?

Борошно вищого гатунку здешевшало у всіх мережах супермаркетів на 2 – 5 гривень. Молоко також здешевшало майже на 2 гривні. Вершкове масло стало дешевим на 2 – 6 гривень.

Найбільше піднялася в ціні гречка в одному з супермаркеті - майже на 7 гривень. Деякі товари подорожчали на гривню. Тому масових падінь цін на продукти не сталось.

Однак деякі товари, які не увійшли до списку першої необхідності, що встановив уряд, також почали дешевшати. Зокрема – соняшникова олія від українських виробників подешевшала на 1 – 2 гривні, сіль – на гривню, рис – майже на 4 гривні.

Хоча на початку карантину люди масово скуповували в супермаркетах товари першої необхідності, за час карантину шалений попит на гречку та туалетний папір зменшився. Як помітив журналіст «20 хвилин», у жодному з супермаркетів не має пустих полиць, як це було ще місяць тому. Деякі товари, на яких найбільший попит, вивозять у торговельний зал та навіть не виставляють на полиці, хоча люди вже не так активно їх розкуповують.

Чи є дефіцит?

Однак все ж більшість покупців купує продукти на кілька днів вперед, щоб зайвий раз не ходити у супермаркет.

- З початку карантину я беру продукти на на 5 – 7 днів, - каже тернополянин Володимир. – Купую крупи на тиждень, цукор, м’ясо, масло, олію, фрукти та овочі. Звичайно, раз у два дні доводиться йти до магазину за свіжим хлібом, але у супермаркет я ходжу тепер рідше. Дефіциту я не помітив, хоча раніше багато полиць були пусті. Зараз люди вже трохи заспокоїлися.

Про те, що дефіциту на продовольчі товари немає, а ціни почали знижуватися, заявив міністр розвитку економіки України Ігор Петрашко.

- У нас продуктового дефіциту немає, за цінами — були коливання в кінці березня, але як тільки ми почали моніторинг з 1 квітня, зростання цін по більшості товарних груп не відбувається, навпаки, йде зниження, - каже міністр.

Також Ігор Петрашко заявив, що запаси пшениці в Україні перевищують вдвічі рівень минулого року. Тому не дивно, що саме на борошно, макарони, хлібобулочні вироби ціни почали знижуватися.

Хто стежить за цінами?

Стежити за зростанням цін Уряд планував доручити Держпродспоживслужбі ще у квітні, однак з того часу постанови не було. У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області кажуть, що наразі вони не здійснюють контроль за цінами в магазинах та аптеках.

- З того часу, як з’явилась інформація про те, що Держпродспоживслужба буде контролювати ціни, офіційно постанови про це не було, тому наразі ми цим не в праві займатися, - коментують у в управлінні. – Окрім продуктів, у списку є і деякі непродовольчі товари, за якими мав би здійснюватися контроль, але наразі це не покладено на нашу службу.

Спеціалісти Держпродспоживслужби у складі мобільних груп перевіряють продовольчі магазини, аптеки, АЗС, банки, тощо. Від початку карантину побували в понад 3000 закладах. Хоча перевіряти ціни служба в області не може, спеціалісти перевіряють дотримання режиму вологого прибирання, провітрювання та дезінфекції приміщень, нанесення розмежувальних ліній, наявність засобів індивідуального захисту, дезінфекторів для рук, дотримання фасування продуктів харчування, наявність одночасного перебування відвідувачів, тощо.

Моніторити ціни на соціально важливі товари Уряд доручив Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Це рішення ухвалили на засідання 25 березня. Мережі продуктових магазинів повинні надсилати дані про ціни на крупи, хліб, цукор, овочі, тощо. Якщо вартість продуктів підвищують безпідставно – мережі супермаркетів доведеться сплатити штраф.

А як ви ставитесь до регулювання цін? Чи помітили зміни? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • олег

    зупинили зростання цін - будем сподіватись - але скільки встигли нажитись під час карантину і ніхто за це не відповість
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up