Партнер рубрики Події

Захворіли одразу дев'ять студентів училища в Тернополі: медики розслідують спалах

Захворіли одразу дев'ять студентів училища в Тернополі: медики розслідують спалах
  • Захворіли відразу 9 студентів одного з тернопільських училищ.
  • Цей факт журналістам «20 хвилин» підтвердили у Центрі екстреної медичної допомоги та у Держпродспоживслужбі.
  • Ми дізнаємося детальну інформацію про інцидент. Чому дітей вночі забрала швидка та у якому вони зараз стані? Який попередній діагноз встановили медики?

Про те, що в одному з тернопільських училищ масово отруїлись діти і наразі вони знаходяться під крапельницями, редакцію «20 хвилин» повідомив читач Володимир.

Дійсно, медики оперативно виїжджали на виклик вночі, 21 квітня, розповідають у Центрі екстреної медичної допомоги Тернопільщини. Захворіли учні місцевого училища, додають там, але не вказують назву навчального закладу. За попереднім діагнозом, у дев’яти студентів виявили підозру на ротавірусну інфекцію. Цей вірус, як пояснюють лікарі, швидко поширюється у колективі.

– Ми встановили підозру на ротавірусну інфекцію. Це вірус, який осідає в кишечнику. Але це наш попередній діагноз.  Потрібно ще провести додаткові обстеження і дослідження, аби підтвердити чи заперечити припущення медиків. Але це не було отруєння, – зазначили у Центрі екстреної медичної допомоги Тернопільщини

Відео дня

Дітей доставили в міську дитячу комунальну лікарню. 

Діти — в інфекційному відділенні 

Діти мали клінічні ознаки гострої кишкової інфекції неуточненого походження – розповідають у Тернопільській міській дитячій лікарні. 21 квітня вночі бригадами екстреної медичної допомоги підлітків з однієї адреси госпіталізували в інфекційне відділення лікарні.

– Діти поступили в стані середньої важкості, отримали лікування та обстеження згідно з діючими протоколами лікування. На ранок стан дітей середньо-тяжкий з позитивною динамікою. Більше діти не поступали в наш заклад з такими скаргами. Нагадуємо батькам, що ознаки гострої кишкової інфекції це: підвищення температури, нудота, блювання, рідкі випорожнення. Дітки стають кволими, в таких випадках потрібно звертатись за медичною допомогою, а не займатись самолікуванням, – говорить Тетяна Томашівська, заступник медичного директора лікарні.

Розслідують спалах інфекції

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області нам повідомили, що інформацію про захворювання дітей там 21 квітня отримали від «Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб». Спільно з ним Держпродспоживслужба відразу розпочала епідеміологічне розслідування. Про будь-які його висновки поки говорити рано, пояснили журналістам. Однак, там зареєстрували понад три випадки захворювання, що трактують, як «спалах».

– Наразі проводимо збір даних: скільки дітей захворіли, хто, коли, чи був якийсь організований захід, де проживають ці діти, як контактували між собою. Крім того, відбираємо матеріал для лабораторного дослідження. Лікарі остаточно мають встановити діагноз. Тільки тоді ми зможемо робити якісь висновки. Воно триватиме як мінімум три доби, якщо стосується бактеріології, або навіть до 10 діб, якщо це щось серйозніше. Поки це все, що я вам можу сказати, – пояснила начальниця Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Нінель Цяпа.

Назву навчального закладу, в якому навчаються діти, які захворіли, поки не повідомляє жодна зі служб. 

Ми продовжуємо стежити за ситуацією. З'ясовуємо, з якого саме освітнього закладу діти, як триває епідрозслідування і в якому стані підлітки. Стежте на нашими наступними публікаціями.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Василь Броцко

    3 училище
  • 123123

    Не 9 а 18 з того що мені відомо.

keyboard_arrow_up