Партнер рубрики Події

Власник «Лисого» прокоментував нічні обшуки поліції. Каже, заклад був зачинений, а що з наркотиками?

Власник «Лисого» прокоментував нічні обшуки поліції. Каже, заклад був зачинений, а що з наркотиками?
  • У приватному клубі «Лисий», що на вулиці Січових Стрільців, скликали прес-конференцію.
  • Нагадаємо, тернопільські правоохоронці у ніч з 15 на 16 липня навідувалися сюди, коли заклад працював у заборонений час.
  • У ході обшуку також вилучили, ймовірно, наркотичні речовини. Зараз триває експертиза.

Ніч з 15 на 16 липня до приватного клубу «Лисий» з обшуками завітали поліцейські роти поліції особливого призначення. За словами правоохоронців, у цьому закладі неодноразово ігнорували комендантську годину і продовжували працювати, а власник позиціонував ресторан з «пунктом незламності». На сторінці Нацполіції пишуть і про те, що містяни скаржились, що у клубі вночі гучно, грає музика і навіть продають заборонені речовини.

Натомість у власника «Лисого» – ресторатора Тараса Ковальчука протилежний погляд на події. На його думку, представники правоохоронних органів тієї скандальної ночі (і, як виявилось, до цього було ще кілька обшуків закладу) діяли незаконно, перевищили службові обов’язки і не дають нормально працювати бізнесу. Свою позицію пан Тарас висловив під час прес-конференції 19 липня.

Відео дня

Облаштували «Пункт незламності»

За словами поліцейських, заклад «Лисий» порушував норми роботи ще у час карантинних обмежень через пандемію коронавірусу. Скарги на приватний клуб неодноразово надходили на лінію «102» від мешканців вулиці Січових Стрільців. Далі не зупинило адміністраторів й повномасштабне вторгнення.

Тарас Ковальчук розповів, що за період карантину правоохоронці часто навідувались у заклад і складали на нього протоколи. 

– Але в Україні діє презумпція невинуватості та є верховенство права. Те, що поліція склала протокол, ще не означає провину. Тільки суд може оголосити – винна людина чи ні. У суді стали на наш бік і усі протоколи визнали недійсними. Жодної вини за нами немає. Але ніхто з поліцейських до нині не поніс покарання за те, що 2 роки на нас здійснювали тиск, – говорить власник клубу.

Заперечує пан Ковальчук і те, що його заклад у час війни незаконно працював у комендантську годину, про що йдеться на сторінці Нацполіції. Та спочатку коротка передісторія. За словами пана Тараса, заклад «Лисий» у перші тижні війни був зачинений для відвідувачів, бо вулиці навколо перекрили. Приміщення використовували як гуманітарний штаб. Ресторан запрацював тоді, коли стало зрозуміло, що наше місто в безпеці, а підприємців закликали відновлювати бізнес.

Восени 2022 року, коли держава готувалась до повного блекауту, Тарас Ковальчук подав заявки, аби у всіх трьох своїх закладах облаштувати «Пункти незламності». За вимогою військової адміністрації, такі приміщення мали працювати цілодобово. Однак, на три ресторани бракувало ресурсів і персоналу, тому обрали приватний клуб «Лисий». Заклад перевірила комісія і визнала придатним. Саме тоді, каже пан Тарас, почалась нічна робота ресторану.

– До нас був великий наплив людей. Приходили ІТ-спеціалісти, які працюють на Сполучені Штати. Вони потребували світла, інтернету, тепла, а з часом попросили відкрити кухню вночі, аби замовити щось перекусити. Ми це зробили по запиту відвідувачів. Згідно з рішенням Ради оборони області, після 22:00, а потім – після 23:00, двері закладу зачиняли. Гості були у приміщенні, що не порушувало комендантську годину. Так ми працювали десь до початку весни 2023 року, – пояснює Тарас Ковальчук.

Перші інциденти почались у березні

За вісім років роботи закладу «Лисий» у Тернополі жодних претензій, обшуків та кримінальних справ від працівників поліції не було, пригадує Тарас Ковальчук. Все почалося в останні три місяці. На його думку, заклад стикнувся з тиском від правоохоронців за незрозумілих причин. За цей період провели вже три санкціоновані обшуки, були декілька рейдів та облав.

Інцидент із нічним «рейдом» – вже не перший. Попередній відбувся у вихідні – 8-9 липня, коли власник «Лисого» був у відрядженні.

– У заклад вночі увірвались понад 10 працівників поліції та людей у формі. Не маючи на руках дозволів, вони виламали двері, вимагали надати якісь документи та не хотіли покидати заклад. Одну з працівниць троє правоохоронців вивели із закладу та забрали у відділок. У протоколі, що на неї склали, чітко пише, що коли поліція навідалась, заклад був зачинений (!), – каже Тарас Ковальчук.

У понеділок, 10 червня, власник закладу викликав адвоката і спільно з ним почав розбиратися з цією справою. 

Обшуки провели й у ніч з 15 на 16 липня. Вся ця операція, за словами Тараса Ковальчука, тривала 6 годин. Відповідно до розпорядження голови обласної військової адміністрації, на території міста та області усі заклади повинні зачинятися о 23:00. 15 липня, маючи на руках ухвалу Тернопільського міськрайонного суду, поліцейські прийшли до закладу з обшуками о 23:30. Під час перевірки поліціянти виявили у ресторані 68 людей включно із персоналом. Молоді люди перебували у закладі у заборонений час. Серед відвідувачів було 26 дівчат та 29 чоловіків призовного віку.

Ці факти власник закладу Тарас Ковальчук коментує наступним чином. Ресторан був зачинений після 23:00. Приватна територія залишалась закритою. Ніхто з гостей на вулиці у комендантську годину не перебував. До нього приблизно о 23:10 зателефонувала працівниця і повідомила, що у закладі йдуть обшуки. 

– Приїхав наш адвокат і став вимагати, щоб правоохоронці підняли людей. Вони перевищили повноваження, бо мали ордер лише на обшук закладу, а не відвідувачів, – додає чоловік.

У ході слідчих дій, пригадує власник закладу, поліцейські обшукали присутніх, через погрози та шантаж перевіряли особисті речі і телефони. За його словами, потім стало відомо, що замість одного слідчого, який мав право проводити обшук, це, порушуючи законодавство, робили ще десятеро колег.

Під час обшуку правоохоронці вилучили ймовірно наркотичні речовини – два пакети з канабісом, дві ампули і таблетки синього кольору. Усе направили на експертизу, а даний факт внесли в ЄРДР згідно з частиною 2 статті 307 ККУ. Чи були наркотики у закладі – що говорить власник «Лисого»?

– Звичайно, контролювати більше двадцяти працівників, які розбрелись по всьому закладу, а не були біля слідчого, неможливо. По класиці жанру, у тих місцях, де знаходились працівники поліції, стали з’являтись дивні речі. Якісь ампули, упаковки, пакетики. Єдине, що вилучили у нас – це одну синю таблетку ібупрофену. Так виглядає італійський препарат, що ми і пояснили поліції, – пояснює чоловік.

На основі дій правоохоронців керівництво закладу «Лисий» підготувало матеріали, які 19 липня мають передати у відповідні органи. «Там фактажу на 5-6 кримінальних справ проти працівників поліції», – наголошує Тарас Ковальчук. Про хід розслідування він пообіцяв інформувати на своїй сторінці.

Пан Тарас не розуміє, чому заклади у Тернополі не можуть працювати у комендантську годину в закритому режимі. Відвідувачі перебувають у приміщенні, за зачиненими дверима, від 23:00 до 5:00. Він порівняв ситуацію із готелем, у якому ночують люди, чи коли компанія друзів вночі у когось вдома святкує день народження. Його дивує, чому правоохоронні органи мають претензії до того, що відбувається на його приватній території, коли ніхто не порушує комендантську годину і не перебуває на вулиці.

Нагадаємо, 3 травня на засіданні виконкому Тернопільської міської ради закладам громадського харчування дозволили працювати до 23:00. Але це лише за умови, що від закладу подали документи на погодження нічного режиму у ЦНАП на вулиці Острозького.

Заклад «Лисий», за словами його власника, продовжує бути «Пунктом незламності» за винятком того, що не функціонує у нічний час.

Скандал вже не перший

Нагадаємо, під час карантинних обмежень у 2020 році власник тернопільських ресторанів «Лисий» та «Леліва» (наразі закритий – прим. авт.) Тарас Ковальчук вирішив створити релігійну організацію, у форматі якої працюватимуть його заклади під час карантину вихідного дня. Ресторатор навіть заснував релігійну організацію «Братство лисих». Про це він повідомив на сторінці у Facebook.

11 листопада Ковальчук разом із іншими рестораторами взяв участь у протестній акції під Кабміном, вимагаючи не впроваджувати карантин вихідного дня. За обмеженнями уряду, на вихідні мали закривати все, крім продуктових магазинів, аптек та АЗС. Транспорт та храми діяли. А вже 12 листопада бізнесмен з однодумцями заснував релігійну організацію «Братство лисих».

– Почали дивитись на досвід інших країн. Запала в око Польща (найбільш релігійна країна Європи) та фітнес-центр, який став церквою. Почали вивчати, виявилось церкви не треба, треба просто релігійну організацію. Тому на вихідні хостел буде працювати у форматі монастиря, «Леліва» – як трапезна, а «Лисий»  –  як храм, – згодом оголосив ресторатор. 

Редакція «20 хвилин» продовжує стежити за ситуацією. Ми оперативно інформуватимемо вас про хід подій.  

 

Читайте також:

Тернопільська поліція «прикрила» розважальний заклад, що працював у комендантську годину

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (62)
  • Lika Nika

    Чому така назва "Лисий" ?

    Галина Федорій reply Lika Nika

    Lika Nikaми якась область патологічних брехунів!!!Я стикалась вже не раз!
  • Ельвіра Шикіна

    А то нічо , що військомат навпроти, вони також нічого не бачили, не чули? Це ж не один день був шабаш, це гадючник ще той.
  • oleg ch

    як усі не працюють у комендантську годину, то дійсно ніхто не має право так працювати, а це зухвале порося думає, що він найхитріший
  • Ольга Самолук

    А що можна чекати в області,коли її очільник - хабарник,який запросто відкупився. Та там всі структури корумповані ,хоча,самі ,,найпатріотичніші,,.

keyboard_arrow_up