Партнер рубрики Події

Закон про кріоконсервацію виправили: біоматеріал загиблих військових не утилізуватимуть

Закон про кріоконсервацію виправили: біоматеріал загиблих військових не утилізуватимуть

Після закінчення 3-річного терміну зберігання клітин можна продовжити власним коштом.

Верховна рада України 7 лютого підтримала законопроєкт № 10448 про біологічне батьківство у разі загибелі військового, який дозволить безплатно зберігати заморожені репродуктивні клітини загиблих воїнів протягом трьох років. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.


Відповідно до закону, у разі загибелі військовослужбовця чи військовослужбовиці їх біоматеріали безоплатно зберігатимуть у кріобанках протягом трьох років. Потім зберігання може оплачувати приватна особа.

Що передувало

Нагадаємо, скандал із кріобанками розгорівся після того, як юристка Олена Бабич опублікувала пост у Facebook, у якому розповіла, що до неї звернулась вдова військового, чоловік якої перед загибеллю кріоконсервував сперму. Жінку у клініці, де зберігався заморожений біоматеріал попередили, що з березня клітини, згідно з ухваленим законом, змушені будуть утилізувати. 

Відео дня

Документ мав набути чинності 23 березня 2024 року.

Тоді у Міністерстві охорони здоров’я заявили, що розпочали роботу на законодавчому рівні, щоб виправити норму та забезпечити збереження зразків.

Раніше «20 хвилин» писали про банк сперми для захисників у Тернополі: як консервують чоловічий матеріал, аби згодом використати.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vendi

    https://t.me/ThornyTernopil/305 Нахуй таких професорів, він себе блять ще й економістом називає.

keyboard_arrow_up