Банк сперми для захисників: як консервують чоловічий матеріал, аби згодом використати

Банк сперми для захисників: як консервують чоловічий матеріал, аби згодом використати
  • Чи реально народити дитину від коханого, який загинув на війні або знаходиться в гарячій точці? Українські вчені та лікарі переконують, зараз можливо майже все.
  • Нещодавно у Тернополі запустили соціальний проєкт зі збереження репродуктивних клітин воїнів-захисників України. Головна мета – подарувати шанс на батьківство кожному нашому воїну та зберегти український генофонд.
  • Хто може стати учасником соціального проєкту і що для цього необхідно? Далі у нашому матеріалі.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Війна – це не лише боляче та страшно, це справжній геноцид українського народу. Одні помирають вдома від влучання ракет, а інші – в окопах, боронячи свою Батьківщину. Молоді хлопці та дівчата  за будь-яких погодних умов мають бути готовими до бою. Постійний стрес, втома дають про себе знати. Якщо не зараз, то через кілька років. І чи не найперше, що страждає через вище перелічені фактори – репродуктивна система. Тож чи матиме пара після війни власних дітей? Таке важливе і водночас болюче для людей питання інколи залишається без відповіді.

Козацькому роду нема переводу

Аби підтримати наших захисників та подарувати надію на продовження роду навіть за умови отримання найскладніших травм, Тернопільський національний медичний університет імені Горбачевського спільно з мережею медичних центрів «Клініка професора Стефана Хміля» ініціювали створення унікального соціального проєкту.

Професорка кафедри фармакології Оксана Шевчук

Зі слів професорки кафедри фармакології Оксани Шевчук, ідея проєкту з’явилася ще в квітні 2022 року. Цей проєкт допоможе українським сім’ям відчути радість батьківства і материнства як під час війни в Україні, так і після її завершення.

Відео дня

–  З наслідками війни ми будемо жити ще довго. Гляньте на молодих хлопців, які повертаються з полонів та фронту додому. Вони всі мають поранення, проблеми зі здоров’ям. Якщо в людини нема верхньої чи нижньої кінцівки, то це одразу видно. А ось щоб зрозуміти, що відбулося з репродуктивною системою і чи може людина мати дітей, то треба робити обстеження. Бо чи збережена репродуктивна функція одразу незрозуміло. І як на мене, якщо людина збирається йти захищати Україну, то краще перестрахуватися і залишити біоматеріал у клініці, – каже професорка кафедри фармакології Оксана Шевчук.

Ідею збереження репродуктивних клітин воїнів-захисників України підтримав американець, директор організації Eye Care for Ukraine Брайян Тру. Він є одним із понад 90 партнерів медичного університету, тож коли почув про можливий розвиток цього проєкту висловив своє захоплення, а після і надав фінансову допомогу.

– Коли ми показували Брайяну наші лабораторії, з чим ми працюємо, він сказав: «У мене є велике бажання допомогти вам з реалізацією якогось цікавого і корисного проєкту». Тоді він запитав, чи є у нас ідея, куди б можна було придатися. Ми порадились з ректором і запропонували йому проєкт про збереження репродуктивних клітин. Брайян майже одразу провів зібрання спільної ради і як тільки отримав схвалення, то повідомив нам про це. А після ми вже отримали фінансову допомогу. Він був приємно здивований, що у такий важкий час для всієї України, ми продовжуємо працювати і реалізовувати справді необхідні проєкти, що в майбутньому допоможуть зробити щасливими наших захисників, – додає Оксана Шевчук.

Контейнери, в яких зберігатимуться біологічний матеріал

Після отримання фінансової допомоги постало питання у наданні якісних медичних послуг захисникам та їх дружинам. Зі слів пані Оксани, треба не просто лікарня, а медичний заклад, що знається на репродуктивному здоров’ї, правильному зберіганні донорського біоматеріалу.

– В університеті надаються освітні послуги. Питання університетських клінік дуже неврегульоване. Чому ми обрали саме Стефана Хміля та його медзаклади? Тому що він професор і працює в нашому університеті на кафедрі акушерства та гінекології. Ми знали, що в його лікарні все на найвищому рівні. Тож, ні нам, не захисникам перейматися не варто. Як ми все погодили, одразу за кошти американських донорів закупили чотири дьюари — спеціальні ємності, що призначені для тривалого зберігання речовин при високих або низьких температурах. Саме у ці дьюари ми заливаємо рідкий азот і там зберігатимуться біоматеріали при температурі -196 С, –  запевняє співрозмовниця.

Наразі по два таких контейнери-дьюари від медичного університету вже встановили у мережі медичних центрів «Клініка професора Стефана Хміля» у Львові та Тернополі. Загалом у цих дьюарах одночасно може зберігатися до 3500 зразків біоматеріалів.

Як стати учасником проєкту?

Збереження репродуктивних клітин воїнів-захисників України – один з пунктів великого соціального проєкту «Козацькому роду нема переводу», що реалізують у мережі медичних центрів «Клініка професора Стефана Хміля». За період дії проєкту до закладів звернулися понад 300 родин військових, 120 з яких вже розпочали лікування або вже й закінчили програму екстракорпорального запліднення. Нові звернення продовжуємо отримувати щодня.

– У цей проєкт активно включилися наші військові. Бо хлопці розуміють, вони йдуть воювати і там можуть бути різні ситуації: переохолодження, травматичні ушкодження чи не дай Бог щось складніше. А так вони мають можливість прийти, здати свій біологічний матеріал і він буде зберігатися у нашій клініці безкоштовно. Деколи пацієнти хочуть платити, бо думають що так не буде якісно. Ми їм пояснюємо: ні, процес однаковий. Ті самі реактиви і все на вищому рівні виконується, як для пацієнтів, які оплачують, – розповідає професор, засновник медичного центру Стефан Хміль. – Я пригадую, як один пацієнт розповідав, що він та дружина з 2014 року воюють. Він сказав, в тих умовах, в яких з 2014 року знаходиться, призвели до тих наслідків, що вже є в організмі. Але ми стараємося їм допомогти і що характерно, вже є позитивний результат. З якою радістю вони зустріли ті дві бажані смужки. Для мене це величезна гордість, що своєю роботою я можу віддячити захисникам та відновити націю справжніх українців.

Під час нашої розмови професорка кафедри фармакології Оксана Шевчук наголошує, зараз акцент роблять саме на захисниках, адже чоловіча репродуктивна система куди слабша за жіночу.

– Ви порівняли війну з аварією на Чорнобильській АЕС. І не даремно, адже основний ефект іонізуючої радіації – вбивати клітини, що швидко діляться, до них як раз і відносяться сперматозоїди. Щоб ви розуміли, дівчатка народжуються з певним запасом яйцеклітин. У хлопчиків процеси запускаються в період дорослішання. Це десь 13 років, у кожного по-різному. Якщо мова йде про дитячу онкологію, то хлопчики у програшному варіанті. Після проведення активної класичної та хіміотерапії шанси мати дітей у них доволі малі, – каже пані Оксана.

Учасниками проекту можуть бути громадяни України, які отримали повістку у вигляді мобілізаційного розпорядження чи проходять службу у Збройних силах України. Для того, щоб зберегти у лікарні свої біоматеріали, вам необхідно визначитися, куди ближче звернутися – у Тернополі чи у Львові. Обов’язково треба зателефонувати до медичного центру і записатися. Вам призначать дату та час.

– У програму входить індукція овуляції, пункція, забір яйцеклітин, ембріологічна вся частина, культивування ембріонів. І другий важливий момент – замороження сперматозоїдів, тобто кріоконсервація. Це сучасна процедура заморозки, що дозволяє зберігати біоматеріал, не змінюючи його властивостей, протягом тривалого періоду часу. Далі чоловіки дають добро тому, хто може користуватися тим матеріалом. Чи можуть вони користуватися, чи дружина, чи батьки, щоб залишити за собою здорове потомство. Часто на консультації приїжджають до нас жінки, а чоловік приїжджає вже коли необхідно проходити обстеження та здавати біоматеріал. Це займає один день, з військових частин їх відпускають. Обов’язково чоловік підписує договір, як дозвіл на використання його біоматеріалу. Далі ми працюємо з дружинами, а чоловіки чекають на результат, – каже Стефан Хміль.

Чималу увагу приділяють саме етапу обстеження, адже біоматеріал має відповідати стандартам і в майбутньому бути придатним для використання запліднення. Також захисник не повинен мати такі хвороби, як гепатит, СНІД чи інші.

– Просто взяти матеріал і щось з ним зробити — так це не працює. У клініці кріоконсервують тільки якісні біоматеріали. Коли лікарі впевнені, що захисник здоровий і згодом його сперму зможуть використати для запліднення. Бо уявіть собі ситуацію, військовослужбовець залишив біоматеріал, прийшла його дружина, а чоловік виявився безплідним. Це для жінки черговий удар. Власне через це біоматеріал має відповідати стандартам. Бо ми хочемо робити родини, жінок щасливими, а не щоб це був просто соціальний проєкт, – каже Оксана Шевчук.

Професор Стефан Хміль переконаний, безпліддя – не вирок, а соціальний проєкт чергова можливість це довести. Тож, якщо є серед знайомих, друзів молоді військовослужбовці, діліться з ними інформацією і нехай у майбутньому їх діти побачать цей світ.

– Цей проєкт, як і в загальному галузь репродуктології, є актуальним та на часі. Адже проблема безпліддя стрімко зростає у всьому світі. Випадки стають все складнішими. Але багаторічний успішний досвід нашої команди репродуктологів Медичних центрів «Клініка професора Стефан Хміля» у Тернополі та у Львові дає нам усі підстави впевнено сказати, що безпліддя – не вирок. Ми віримо в ЗСУ та продовжуємо їх підтримувати – незламною вірою та молитвами, інформаційним поширенням в соціальних мережах, матеріально за допомогою регулярних пожертвувань в благодійні фонди, залученістю у волонтерські збори. Наразі ми не ставимо кінцевого терміну для проекту. Поки маємо змогу і є потреба – ми допомагаємо. Саме тому для нас важливо активно поширювати інформацію про проект серед населення, – каже він.

Додаткову консультацію щодо процедури можна отримати за номерами: +38 067 67 36 785 (Аліна Іванівна); +38 067 58 00 580 або (0352) 43 12 07.

Читайте також:

Рідні пацієнтів, які втратили зір після ін'єкцій у лікарні, шукають винних. А що кажуть медики?

Повноцінне життя після травм та інсультів можливе: як у тернопільській лікарні рятують людей « з того світу»

Куди витратили 4,5 млн? Журналістів не пускають в укриття тернопільських лікарень

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up