Партнер рубрики Події

Законопроєкт про мобілізацію: Умєров заявив про новий текст для погодження у Кабміні

Законопроєкт про мобілізацію: Умєров заявив про новий текст для погодження у Кабміні

Оновлений законопроєкт має встановити чіткий термін служби по мобілізації.

Міністерство оборони заявило, що готове внести до Верховної Ради нову редакцію законопроєкту щодо вдосконалення мобілізації. Про це 11 січня на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр оборони України Рустем Умєров.

«Наша команда вже підготувала нову редакцію законопроєкту з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Готові виносити його на погодження уряду незабаром. Цей закон потрібен обороні нашої держави й кожному воїну, який зараз на фронті. Потрібен якнайшвидше», — зазначив Умєров.

За словами міністра, оновлений законопроєкт має встановити чіткий термін служби по мобілізації.

«Воїнам треба дати можливість відпочити. Це справедливо. Звільненим з полону треба дати вибір, чи залишатися у війську. Ті з них, хто обере залишитися, потребуватимуть щонайменше кілька місяців відпустки. Це чесно. Строковиків треба нарешті відпустити додому. Це правильно», — додав Умєров.

Що передувало

Президент Зеленський 19 грудня заявив, що у Генштабі його переконують мобілізувати ще 500 тисяч людей.
За кілька днів потому Уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо поліпшення системи мобілізації та військового обліку. Документ зокрема передбачає зменшення вікового порогу мобілізації з 27 до 25 років, призов до армії інвалідів і скорочений перелік категорій, які не підлягають мобілізації та мають відстрочку.
11 січня після значних дискусій у Раді Кабінет міністрів офіційно відкликав скандальний законопроєкт про мобілізацію.Внаслідок обговорень було ухвалено рішення повернути проєкт закону на доопрацювання, сказав спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук. Своєю чергою, очільник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія додав, що деякі положення документа порушують права людини, деякі не є оптимально сформульованими.

Читайте також:

Відео дня

Повістки від поліції і військова служба для всіх: експерти проаналізували законопроєкт про мобілізацію.

Через мобілізацію і низьку зарплату у Чорткові не вистачає комунальників — міський голова Шматько.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up