Закордонні паспорти: документи подорожчали, а протерміновані вже не продовжують

Закордонні паспорти: документи подорожчали, а протерміновані вже не продовжують
  • У міграційній службі повідомили, що що вартість адміністративної послуги переглядалась лише один раз, починаючи з 2016 року – у 2019-му. Відтак, значний розрив у часі призвів до дисбалансу між теперішньою ціною та тими затратами, які спрямовано на роботу Єдиного державного демографічного реєстру.
  • Особи, які оплатили адмінпослуги та подали заяви для оформлення документів до 1 листопада 2022 року, отримають документи за старою ціною. Ті, які оплатили, але заяву для оформлення документів ще не подавали, можуть здійснити доплату за тарифами, що діятимуть на момент подачі заяви.

Вартість виготовлення закордонного паспорту та ID-картки від 1 листопада зросла. Все через зростання вартості адміністративних послуг.

Окрім того, згідно зі змінами в постанові Кабміну від 28 жовтня, спрощено процедуру виготовлення документів, тому дію закордонних паспортів, термін дії яких закінчився, вже не продовжують. Проте є випадки, в яких «протермінований» документ все ж продовжать. Детально про це розповів начальник управління Державної міграційної служби в області Ярослав Давибіда.

З 1 листопада 2022 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 14 жовтня 2022 року № 1180 «Про внесення змін у додаток до Постанови КМУ від 2 листопада 2016 р. №770», відповідно до якої ухвалено нові суми вартості адміністративних послуг у сфері міграції.

Відео дня

Чому зросла вартість документів?

— Відповідно до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», гранична вартість адміністративних послуг залежить від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року, — повідомили у Державній міграційній службі України. 

У міграційній службі наголошують, що вартість адміністративної послуги у сфері міграції переглядалась лише один раз, починаючи з 2016 року – у 2019 році. Відтак, значний розрив у часі, протягом якого вартість адміністративних послуг ДМС не переглядалася, призвів до дисбалансу між існуючою ціною та тими затратами, які спрямовано на роботу Єдиного державного демографічного реєстру.

— Особи, які здійснили оплату адмінпослуг та подали заяви для оформлення документів до 1 листопада 2022 року, отримають документи за старою ціною, — пояснив Ярослав Давибіда. — Ті ж особи, які здійснили оплату адміністративних послуг до 1 листопада 2022 року, але заяву для оформлення документів ще не подавали, матимуть можливість здійснити доплату за тарифами, що діятимуть на момент подачі відповідних заяв.

Під час дії воєнного стану за нетермінове оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон вартість адмінпослуги не збільшується.

— Тобто бланкова продукція – вартість бланка, зросла щодо всіх документів, — пояснив Ярослав Давибіда. — А вартість адмінпослуги зросла лише для виготовлення термінових документів — як ID-картки, так і паспорту громадянина України для виїзду за кордон.

Куди йдуть гроші за виготовлення документів

Законом встановлено, що розмір адміністративного збору за оформлення, в тому числі замість втрачених або викрадених, обмін документів включає:

  • вартість адміністративної послуги;
  • вартість бланка документа та його персоналізації (визначає Поліграфкомбінат «Україна»).

До місцевих бюджетів зараховується 70% вартості адміністративної послуги.

  • Ці кошти спрямовуються на розбудову місцевого самоврядування та забезпечення соціальних програм, зокрема «Освіта»; «Охорона здоров’я»; «Соціальний захист і соціальне забезпечення»; «Культура і мистецтво»; «Фізична культура і спорт»; «Будівництво об’єктів соціально-культурного призначення»; «Транспорт і дорожнє господарство»; «Житлово-комунальне господарство» тощо, — пояснили в міграційній службі. — Решта 30% вартості адмінпослуги зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Ці кошти спрямовуються на підтримку роботи Єдиного державного демографічного реєстру 24/7 та розширення електронних сервісів держави (ДІЯ, єМалятко, одночасне оформлення паспорта громадянина України та закордонного паспорта, отримання РНОКПП під час оформлення паспорта вперше, декларування/реєстрація місця проживання в електронному вигляді тощо).

Вартість документів від 1 листопада:

паспорт громадянина України (ID-картка):

вперше – безкоштовно;

до 20 робочих днів – 450 грн. (126 грн. – вартість адмінпослуги та 324 грн. – вартість бланка)

до 10 робочих днів – 820 грн. (496 грн. – вартість адмінпослуги та 324 грн. – вартість бланка)

паспорт громадянина України для виїзду за кордон:

до 20 робочих днів – 856 грн. (352 грн. – вартість адмінпослуги та 504 грн. – вартість бланка)

до 7 робочих днів та до 3 робочих днів у разі наявності підстав – 1496 грн. (992 грн. – вартість адмінпослуги та 504 грн. – вартість бланка)

посвідка на тимчасове проживання: 1258 грн. (452 грн. – вартість адмінпослуги та 432 грн. – вартість бланка, 34 грн. – державне мито, 340 грн. - адміністративний збір)

посвідка на постійне проживання: 1013 грн. (496 грн. – вартість адмінпослуги та 432 грн. – вартість бланка, 85 грн. – державне мито)

посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон: 5337 грн. (452 грн. – вартість адмінпослуги та 4800 грн. – вартість бланка, 85 грн. – державне мито).

Крім того, змінилася вартість оформлення ряду інших документів, якими документують іноземців та осіб без громадянства в Україні. Відтак, їх вартість становить:

проїзний документ біженця: 452 грн. – вартість адміністративної послуги;

картка мігранта: 399 грн. – вартість адміністративної послуги;

посвідчення біженця:

вперше – безкоштовно;

у разі обміну або замість втраченого чи викраденого: вартість адміністративної послуги – 336 грн.;

посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту:

вперше – безкоштовно;

у разі обміну або замість втраченого чи викраденого: вартість адміністративної послуги – 336 грн

проїзний документ особи, якій надано додатковий захист: 452 грн. – вартість адміністративної послуги

«Терміновий паспорт», як вдалось з’ясувати «20 хвилин», зараз виготовляють приблизно 10-12 робочих днів, а звичайний – приблизно 5-6 тижнів. 

— Видача документів може розтягнутись в часі через певні проблеми із логістикою, доставкою вже готових паспортів на місця, а також з потужністю поліграфкомбінату, який не завжди може вчасно опрацювати величезну кількість звернень, — пояснив Ярослав Давибіда. — Врахуйте ще ситуацію в державі. Державна міграційна служба робить все для того, щоб якнайшвидше доправити і видати замовлені документи.

Паспорти вже не продовжують

Від 27 лютого, якщо термін дії закордонного паспорту закінчився, його можна було продовжити у підрозділах міграційної служби. Все тому, що не працював, або працював з перебоями Єдиний державний демографічний реєстр, який здійснював оформлення паспортних документів. Зараз ця послуга, продовження терміну дії паспорту, діє лише у виняткових випадках. 

— Зараз Реєстр працює в звичному режимі, порядок оформлення та отримання документів значно спростили, тому й потреба у цій послузі відпала, — пояснив Ярослав Давибіда. — Проте паспорт для виїзду за кордон все ж можуть продовжити. У випадку, якщо відсутні підключення до Реєстру. Або у зв’язку з нагальною потребою виїзду за кордон на лікування — документ продовжать і пацієнту, і супроводжуючому, якщо нададуть підтверджуючі документи, або у випадку смерті родича, який проживав за кордоном. 

Як показала практика та розповідали читачі «20 хвилин», продовжений паспорт не був панацеєю, і прикордонники могли не впустити людину із таким документом за кордон, або скористатись ним один раз. Далі потрібно було перетинати кордон лише з закордонним паспортом.

Оформити документи тепер можна і за кордоном 

Урядом України прийнято Постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України», проєкт якої розроблено Державною міграційною службою України.

Прийнятими змінами врегульовуються питання, які значно спрощують порядок оформлення паспортних документів під час воєнного стану.

Зокрема передбачено можливість:

— оформлення закордонними дипломатичними установами паспорта громадянина України для виїзду за кордону дитині на підставі звернення лише одного з батьків;

— формування е-паспорта громадянина України, е-паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, які не змогли отримати виготовлений документ через тимчасову окупацію території України або активні бойові дії;

— завершення процедури оформлення документів територіальним підрозділом ДМС, який не здійснював прийом заяв;

пересилання виготовлених документів для їх видачі від одного територіального підрозділу ДМС до іншого в межах України, а також за кордон;

— отримання виготовленого закордонного паспорта дитини іншою особою, яку визначатимуть батьки або інші законні представники.

Також розширено коло свідків, які беруть участь у процедурі встановлення особи під час отримання паспорта після досягнення 18 років, й надано можливість здійснювати її у режимі відеоконференцзв`язку (у разі неможливості членам сім’ї бути присутніми особисто). Постанова (посилання на постанову – у довідці наприкінці тексту – прим. авт.) набирає чинності через 15 днів з дня її опублікування.

Пильнуйте самостійно стан готовності паспорта

Щодо виготовлення оформленого паспортного документу, на якій він стадії та чи прибув у підрозділ готовий документ – це стосується як ID-картки, так і закордонного паспорту, цей процес можна відстежити самостійно, пояснив Ярослав Давибіда.

— Для цього потрібно зайти на головну сторінку ДМС України, звідти перейти у розділ «Перевірка стану оформлення документів», — пояснив Ярослав Давибіда. — Вибираємо тип документу — ID-картка чи паспорт для виїзду за кордон, вводимо паспорті дані особи, яка замовляла документ — і ви побачите, на якому етапі оформлення новий документ.

Результат пошуку буде виведено на сторінці після введення серії та номера документа, підтвердження капчі та натискання кнопки «Пошук» (сторінка при цьому перезавантажиться).

Зверніть увагу, серія паспорта у формі книжечки вводиться великими українськими літерами, свідоцтва про народження — як зазначено у самому документі. Якщо серія свідоцтва про народження починається з 1 або І, у базі може бути один з трьох варіантів написання: цифра 1, українська літера І, латинська літера I, в залежності від того, як серію було введено оператором під час оформлення документа.

Серія та номер документа, на підставі якого здійснюється оформлення документа для іноземця або особи без громадянства вводиться без проставлення розділових знаків (крапка, кома, крапка з комою, двокрапка, тире, три крапки, знак оклику, знак питання, лапки, дужки, скісна риска, абзац, проміжок).

Довідка

Постанова КМУ від 28 жовтня 2022 р. № 1220 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України" https://www.kmu.gov.ua/.../pro-vnesennya-zmin-do-deyakih...

Графік роботи підрозділів ДМС

Управління ДМС в Тернопільській області: пн-пт, від 8.00 до 18.00.

Територіальні підрозділи: вт-пт, від 9.00 до 18.00, сб від 8.00 до 15.45.

У вихідні працюють чергові. Телефон для довідок та інформації: (0352) 27-13-89.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ліда Закамарок

    А за скільки часу можна виготовити новий паспорт тимчасово переселеній особі? Що це за знущання з людей?
    Приїхала переселенка зі сходу ще у вересні місяці з дитиною. Подала необхідні документи в приватне паспортне відділення відразу по приїзді, минув місяць, вона немаючи паспорта неможе зареєструватися на ніяку допомогу, нічого не отримала за місяць,ні грошей, ні продуктів. Як їй вижити в таких умовах, немаючи гроша в чужому місті?
    Я пенсіонерка, надала їй житло. Може хто підкаже куди їй звернутися за допомогою.
    Звреєстрована на Лисенка і ЦНАПІ. Чекаємо паспорта, ходила я просити в паспортний стіл прискорити процедуру, відмовили, куди ще звернутися?
  • Павло Бородайко

    До кінця війни бідність 99%

keyboard_arrow_up