Партнер рубрики Події

Замість грошової допомоги – мінус понад 30 тисяч гривень. Як не стати жертвами фішингу?

Замість грошової допомоги – мінус понад 30 тисяч гривень. Як не стати жертвами фішингу?
  • Останнім часом спостерігається тенденція до зростання випадків шахрайств під приводом «оформлення грошової допомоги».
  • Їх жертвами стали мешканці Тернопільщини, які замість допомоги втратили десятки тисяч власних заощаджень.
  • Як не стати жертвами фішингу?

У соцмережах активізувався фішинг

У соціальних мережах і телеграм-каналах знову активізувалися шахраї, які нібито пропонують допомогу для внутрішньо переміщених осіб від міжнародних організацій, повідомляють в Міністерстві з питань реінтеграції з тимчасово окупованих територій України. В інформації йдеться, що для видурювання коштів аферисти створюють фішингові сайти, які за інтерфейсом нагадують сайти для оформлення соціальних виплат, зокрема єПідтримки, допомоги від ЄС, різних програм благодійних фондів.

Мешканки Тернопільщини стали жертвами шахраїв

Як розповідають в Головному управлінні Нацполіції Тернопільської області, адреса фішингового сайту-двійника відрізняється зазвичай всього однією літерою. Якщо на цьому ресурсі людина вводить номер картки, мобільного телефону, паролі – шахраї можуть отримати доступ до її рахунків і зняти всі кошти. Саме так і сталося з мешканками Тернополя і Козівської територіальної громади.

Відео дня

Обидві жінки спокусились на запропоновану допомогу від міжнародних організацій, перейшли на сайт за посиланням і ввели свої секретні фінансові дані. Як результат – отримали мінус понад 20 і 12 тисяч гривень зі своїх банківських карток.

Відомості про злочини працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Довідка:
Стаття 190 Кримінального кодексу України – шахрайство.
1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).
Покарання: штраф від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Де можна знайти інформацію про реальну допомогу?

В Мінреінтеграції нагадують, що вся інформація про отримання допомоги від міжнародних донорів публікується виключно на офіційних сайтах державних органів та міжнародних організацій.

На офіційному ресурсі можуть запитати анкетні дані та номер банківського рахунку. Але міжнародний донор ніколи не буде просити надати дані щодо банківської картки. Тому у жодному разі не надавайте номер банківської картки, CVV-код і PIN-код до вашої картки, – зазначають у відомстві.

Про випадки шахрайських дій рекомендують одразу повідомляти до Національної поліції за номером: 102.

Як не потрапити на гачок аферистів

Аби не стати жертвами махінацій шахраїв, які використовують фітингові сайти, щоб видурити кошти у людей, необхідно дотримуватись базових безпекових рекомендацій. Їх перелік оприлюднили в кіберполіції Нацполіції України. Зверніть увагу на інфографіку.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали, як пенсіонерка з Тернополя повірила в легенду шахраїв. Жінці розповіли, що її донька потрапила в ДТП, зараз знаходиться у лікарні і потребує негайної дороговартісної допомоги. Схвильована мама передала шахраям понад 100 тисяч гривень нібито «на порятунок» дочки. У таку саму аферу потрапила ще одна тернополянка, яка замість допомоги онучці збагатила шахраїв на 70 тисяч гривень.

 

Читайте також:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up