Замість ремонту аварійного літака тернополянам пропонують трьох янголів

Замість ремонту аварійного літака тернополянам пропонують трьох янголів

Триває дискусія щодо демонтажу радянського літака МІГ-17. У міській раді кажуть, що витрачати шалені гроші на його реконструкцію чи повний демонтаж не варто, зате на місці літака можуть поставити новий пам’ятник, ціну якого поки не знають.

- На мою думку цей літак має лише ностальгічне значення, і його місце у музеї, - каже заступник міського голови Леонід Бицюра. - До того ж, створили спеціальну комісію в 2012 році, яка визначила стан пам’ятки. Стик між стрілою і пам’ятником у дуже поганому стані, тому не варто дочікуватись, коли літак впаде. Щодо радянського літака дискусії ведуться ще з 1991 року, і колись його таки знімуть, тому витрачати гроші на його реконструкцію також нема сенсу.

Демонтаж  усієї конструкції, за словами Леоніда Бицюри, дуже дороговартісний - за розрахунками 2012 року становить понад 1 млн грн, а зараз це в декілька разів дорожче. Як альтернативу в міській раді бачать демонтаж лише літака, а з стріли зроблять пам’ятник "Борцям за волю України".

Відео дня

Читайте також: Тернополяни просять не зносити, а відреставрувати літак на Східному

Автор ідеї Іван Осадчук бачить на місці літака новий пам’ятник з трьома ангелами. Конструкція буде трохи вища за теперішню - висота до верхньої точки літака - 22 метри,  до вершечку крила янголів - 25 метрів.

- Особливо красиво все це виглядатиме вночі, - каже  Іван Осадчук. - Нахил конструкції залишиться, на стрілу закріплять каркас та покриють трьома видами металів: світло-срібним, срібним та золотистим для оздоблення окремих елементів. Наприклад, на чолі янголів буде тризуб, який покриють сусальним золотом. Також будуть вигравіювані імена тернополян, які боролись за волю України. Внизу буде триярусний хрест з світлого каменю, де можна поставити лампадки. В процесі розробки можна добавити фонтан.

Про ціну майбутнього проекту поки що не кажуть - спочатку хочуть визначити, чи згодні на нього тернополяни.

У міській раді кажуть, що літак не здаватимуть на металобрухт, а підшукають музей в Тернополі, де буде достатньо місця. Але, остаточне рішення - за громадськістю. Запропонований архітектором Іваном Осадчуком проект нині розглядала архітектурно-містобудівна рада. Тому усі зауваження та побажання можна надсилати на пошту Тернопільської міської ради - [email protected].

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • тойво

    Якшо робити то щось попростіше.
  • Анонім

    Бредові ідеї у нашої міськвлади- то пам"ятник хворим на голову,то знести літак...
  • Людмила Лукіян

    я ЗА Літак! якщо навіть і знесуть його, то у людей всеодно він буде, як вказівник. це так само, як Бурячок, шостий магазин

    Анонім reply Людмила Лукіян

    Якщо знесуть літак ,то люди там туалет зроблять під вашими драконами і не відмиєте..
  • Анонім

    скільки можна вихвалати це позорище в різних статтях? пропоную: 1) зберегти літак у його теперішньому вигляді, 2) автору "ангеликів" намалювати їх собі на лобі, а на майбутнє взагалі перестати займатися архітектурною діяльністю
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up