Замучили таргани? Куди звертатися та як боротися зі шкідниками у будинку: скільки це коштує у Тернополі

Замучили таргани? Куди звертатися та як боротися зі шкідниками у будинку: скільки це коштує у Тернополі
  • У редакцію «20 хвилин» звернулась мешканка одного з будинків на вулиці Торговиця. Жінка скаржиться – її будинок «кишить» тарганами. Обслуговуюча організація, як вона запевняє, – не проводить заходи дезінсекції належним чином.
  • Ми дізналися, що робити, якщо у вашому будинку завелися таргани. Куди звертатися та що робити, якщо у обслуговуючій організації не реагують на проблему.

Як розповіла пані Наталя, вона живе у будинку на вулиці Торговиця, 18. Він поруч з гуртожитка і проблема з тарганами тут роками.

– Я орендую тут квартиру, проживаю з сином у якого інвалідність, – каже жінка. – Страшно за нього. Тарганів важко вивести. Я зверталась до підприємства «Будсервіс», які обслуговують наш будинок. Вони провели дезінсекцію у місцях загального користування ще влітку. Вистачило цього днів на п’ять. Зверталась знову, на що мені відповіли, що не мають можливості виділяти кошти, щоб робити це постійно.   

Відео дня

Жінка бідкається  – таргани лізуть з підвалу, сходових кліток. Вночі, коли вимикають світло – таргани виповзають з усіх щілин. Регулярно труїть шкідників у квартирі, але вони все одно з’являються.  

Звернулися до обслуговуючого підприємства

Ми звернулися до керуючої компанії «Будсервіс», які обслуговують цей будинок з інформаційним запитом. Запитали, як часто компанія може проводити заходи дезінсекції, чи стягують за це додаткову плату з мешканців та чи можуть організувати дезінсекцію не лише у місцях загального користування, а і у квартирах мешканців.

Як пояснила відповідальна за комунікацію у керуючій компанії «Будсервіс» Наталія Іжицька, дезінсекція входить до тарифу по утриманню багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

– Керуюча компанія проводить дезінсекцію лише в підвальних приміщеннях та горищах. Обробка сходових кліток (на предмет знищення тарганів) неможлива та не входить в тариф. Так, як препарат дуже токсичний. Для проведення робіт потрібна повна евакуація мешканців під'їзду на термін до 8 годин. До тарифу компанії з обслуговування будинку не входить така послуга як дезінфекція квартир мешканців. Мешканці, в квартирах яких є таргани, повинні самостійно звертатися в у відповідні служби для дезінсекції помешкань.

У керуючій компанії відповіли, що звернення від мешканців будинку було у серпні. Також дезінсекцію проводили у жовтні. Наразі ж нам повідомили, що мешканці будинку не зверталися до керуючої компанії про необхідність дезінсекції.

– У серпні 2022 року, після отриманих заявок від мешканців квартир 40 і 41,  ТОВ «КК Будсервіс» провело дезінсекцію проти комах за зазначеною адресою, – повідомила Наталія Іжицька. – Також, відповідно до нашого звернення в Тернопільський обласний центр контролю та профілактики захворювань, 28 жовтня 2022 року повторно провели дезінсекцію проти комах, про що є акт виконаних робіт.  Дезінсекцію провели в підвальних приміщень 2, 3 під'їздів. Під час проведення дезінсекції проти комах, наші співробітники розклеїли оголошення на дошках оголошень з проханням мешканців будинку обробити свої помешкання одночасно з нашою дезінсекцією для більш ефективної дії. Наразі керуюча компанія «Будсервіс» не планує проводити організацію заходів з дезінсекції, оскільки до компанії не надходили нові відповідні звернення від мешканців.

Якщо ваш будинок обслуговує компанія «Будсервіс», при необхідності дезінсекції варто залишити звернення на гарячу лінію: 067 630 74 84. Компанія вносить звернення у базу та почергово на неї реагує.

Хто повинен проводити дезінсекцію

У міській раді Тернополя нам пояснили – питання дезінсекції у будинках знаходиться виключно у компетенції управителів будинку (обслуговуючі підприємства чи ОСББ).

– Якщо у будинку є таргани, мешканці мають звертатися до управителя з відповідною скаргою і управителі мають вжити заходи, – каже речниця міськради Мар’яна Зварич.

Якщо ж мешканці не задоволені роботою свого управителя – вони можуть на загальних зборах вирішити змінити управляючу компанію або створити ОСББ, – пояснюють у міськраді.

Однак у міськраді наголошують – управитель несе відповідальність за місця загального користування будинків. Якщо у квартирі таргани, і квартира у приватній власності, то мешканці несуть особисту відповідальність. Вони можуть викликати службу дезінсекції у своє помешкання, що знищить тарганів, або самостійно вирішити у квартирі це питання.

Потрібно комплексно боротися зі шкідниками

Журналісти «20 хвилин» звернулися до голови ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя» Сергія Лупака. Він каже – найбільша проблема з тарганами у гуртожитках міста та у будинках, де власники не дотримуються чистоти.

– Якщо у будинку є таргани – потрібно звернутися до обслуговуючого підприємства або до голови ОСББ, – каже Сргій Лупак. – Вони, відповідно, викликають спеціальну службу дезінсекції. Вони можуть потруїти шкідників на загальних територіях. Але варто розуміти, що таргани зазвичай живуть у помешканнях людей. В місцях загального користування вони можуть перебігати. Тож щоб справді знищити тарганів у будинку – потрібно робити це комплексно. Не лише провести дезінсекцію в місцях загального користування.

Пан Лупак пояснює – обслуговуючі підприємства укладають договори на проведення заходів дезінсекції та дератизації (знищення гризунів) зі спеціальними службами. Плата за цю послугу входить до тарифу. Як часто повинні це робити у вашому будинку, та чи є така необхідність взагалі – можна дізнатися у свого управителя будинку.

– Якщо дезінсекція потрібна частіше, ніж це передбачено, мешканці можуть звернутися до управителів, – пояснює Сергій Лупак. – Ця процедура не є дуже дорогою. Управитель може перерозподілити витрати, або використати кошти з резервів, знайти шляхи для вирішення проблеми. Якщо ж ви не задоволені своєю керуючою компанією або вони не виконують свої обов’язки належним чином – можна на загальних зборах змінити управителя або створити ОСББ. Це ж стосується і випадків, коли голова ОСББ не виконує своїх обов’язків. Його також можна змінити та обрати нового.

Скільки коштує потруїти тарганів

У місті є як приватні компанії, так і державна, які займаються дезінсекцією. У Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики захворювань надають послуги дезінсекції.

– Наша установа співпрацює з управителями будинків та ОСББ та виконує заходи дезінсекції, зокрема і тарганів, – розповіла завідувач відділення дезінфектології ДУ Тернопільського обласний центр контролю та профілактики захворювань МОЗ України Оксана Олійник. – Наразі ця послуга коштує 6 гривень за квадратний метр поверхні. Наші спеціалісти мають відповідне обладнання та сертифіковані в Україні засоби. Але ціну на послугу ми плануємо переглянути, оскільки зростає вартість засобів. Також в цю ціну включено і вартість виїзду працівників, тобто окремо за це платити не потрібно.

Послугу можуть замовити і звичайні мешканці, щоб обробку провели у їх квартирі. Оксана Олійник розповідає, як до цього потрібно підготуватися.

– Насамперед потрібно забрати з поверхонь продукти харчування та посуд, – каже спеціалістка. – Сама обробка триває не довго – 10–15 хвилин, залежно від площі. Після цього потрібно, щоб препарат залишався годину на поверхні. В цей час вікна у приміщенні мають бути зачинені, а всередині не повинно перебувати мешканців чи їх хатніх тварин. Потім можна провітрити приміщення та зробити вологе прибирання і можна перебувати у квартирі.

Фахівчиня каже – таргани заводяться та розмножуються там, де не стежать за чистотою, є їжа, волога та тепло.

– Частіше за все таргани мешкають у квартирах, – каже вона. – Також вони можуть жити у підвалах, де є волога і тепло. Вони перебігають через щілини, вентиляцію. Тому щоб позбутися їх у своєму помешканні, окрім дезінсекції потрібно також перекрити шляхи, якими вони можуть потрапляти до вашого житла. Потрібно ретельно стежити за чистотою, не залишати їжу чи воду відкритою.

У приватних компаніях фіксована ціна на обробку помешкання. В нього входить як обробка, так і виїзд дезінсекторів.

Вартість обробки квартири площею до 100 метрів квадратних коштує 800 гривень у компанії «Біо Контроль». Там пояснили, що обробку проводять один раз. Якщо площа квартири більша – вартість варто уточнювати.  

У компанії «СТОП! Кукарача» дезінсекція квартири обійдеться у 2500 гривень. Як розповів менеджер, дезінсекцію проведуть двічі з проміжком у два тижні для того. Так вдасться позбутися дорослих тарганів та тих комах, які можуть з’явитися з яєць. Саме тому процедуру радять робити двічі.

У компанії DEZTACTIC нам запропонували два види обробки. З речовинами, які мають запах обробка квартири обійдеться у 800 гривень. Без запаху – 1100 гривень. Як нам пояснили, ефективність однакова, але після обробки за 800 гривень ще кілька днів буде відчутний запах препарату, але проживати у квартирі можна після провітрювання та вологого прибирання.  

Чим небезпечні таргани

Оксана Олійник пояснює – здебільшого таргани несуть моральну шкоду мешканцям. Ділити помешкання з тарганами неприємно. Але є і інші ризики.

– Таргани, які зустрічаються у нашому регіоні, не є носіями хвороб, – каже спеціаліст. – Але вони можуть переносити на лапках різні інфекції та ставати причиною шлунково–кишечних інфекцій, отруєнь. До прикладу – вони можуть переносити на їжу інфекції з підлоги, каналізації, тощо. Тому потрібно обмежувати доступ до їжі. Також вони можуть заповзати у вушні чи носові отвори людини вночі. Тож таргани можуть принести проблем, якщо з ними не боротися.  

Тому якщо у вашому помешканні є таргани чи інші шкідники – варто проводити комплексні заходи дезінсекції, дбати про чистоту та пам’ятати про профілактику розповсюдження шкідників.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Міша Фикита

    Добре що в сраці не завелись прибирати треба митись тараканів не буде смердюхи
  • Lilia Stryhalska

    Таракани є в Тернополі і на вулиці Києвська
  • Степан Наворинський

    Потрібно знайти в інтернеті пропорцію рецепта приготування їжі для тарганів . ( Борна кислота , варене яйце , варена картопля ) робляться шарики і розставляють ся по тумбочкам . Также багато років мучили таргани . Перевіримо часом .
  • Лариса Цимарная

    Я живу у цьому будинку і знаю цю проблему добре! 1) будинок стоїть на відстані 5 м від гуртожитку технічного університету і заводитись таргани почали саме з найближчого під'їзду до гуртожитку! 2) кілька років назад було таке нашестя якихось чорних тарганів,що приїжджало телебачення аж з Києва,після такого розголосу тарганів травили ціле літо і був відчутний прогрес! Після того,як наш буд.передали Будсервісу  тарганів літом травили аж 2 рази! З'явилися таргани другого виду---рижі! Наш 1підї'зд (самий дальній від гуртожитку )ще якось,а от всі решта добряче потерпають від тарганів! Доречі: травити потрібно починати з гуртожитка,наш буд. і 14,який стоїть поряд з нашим! І травити потрібно посезонно! Особливо декілька разів весною( пік розмножуваності)  і восени! Тільки так їх можна вивести! Потрібно добавити,що зимою( якщо стоять морози) тарганів меньше,але цієї теплої зими їх щось надто багато!

keyboard_arrow_up