Партнер рубрики Події

«Записуємо, але чи працюватимемо? Гляньте на ринки і стоматологів». Чи відкриють з 11 травня перукарні?

«Записуємо, але чи працюватимемо? Гляньте на ринки і стоматологів». Чи відкриють з 11 травня перукарні?
  • Немає жодного роз’яснення на місцевому рівні, хто і як має працювати. Місцеві перукарі побоюються «драконівських» умов, через які не зможуть відкрити заклади.
  • У міськраді не дають жодних роз’яснень, за яких умов можуть працювати салони краси. Посилають на сайти МОЗ і Кабміну за інформацією.
  • Ми зібрали всю інформацію, за яких умов можуть працювати салони краси і перукарні. А також те, що мають знати їхні клієнти.

Після 11 травня мають запрацювати салони краси і перукарні. От чи відкриються вони і чи зможуть дотримуватись карантинних заходів – місцеві творці краси вагаються.

  • До нас вже дзвонять клієнти, запис йде повним ходом, - зізналась власниця одного з салонів краси Мар’яна. Жінка, як і більшість наших героїнь публікації, не хочуть називати прізвищ для друку. – Наші клієнточки скучили за красою і хочуть вже привести себе до ладу. І ми б їм радо допомогли. Але не знаю, чи вдасться вчасно відкритись. Досі не знаємо, за яких умов працюватимемо і чи взагалі нам вдасться це зробити.

Жінка, пояснила, що має на увазі дозволи на роботу, скажімо, для роботи ринків і стоматологів. Ні одні, ні інші не поспішають працювати. Адже умови, які їм поставили, виконати ні одним, ні другим – нереально.

Відео дня
  • Наразі вся інформація, якою володіємо, - це все, що знайшли на різних сайтах, - каже пані Мар’яна. – Але в кожного свої запитання. А міськрада відповіді на них не дає. Ось у мене в салоні, приміром, зал 35 кв м. Але в ньому працюють і перукар, і майстер з манікюру. Дізналась, що ніби має бути на 15 кв м одна людина. Ніби все добре. Але чи це тільки клієнтів мають на увазі, чи й майстрів також – відповіді на це питання мені ніхто дати не може.

Усі жнива, Великдень просиділи вдома. І тепер однозначно виходитимуть на роботу. Бо і втрачати постійних клієнтів не хочуть, і перукарі та інші майстри вже не мають за що жити, розповіла пані Надія, власниця двох салонів краси. Послуги в обох дещо різняться, але всюди працюють перукарі та майстри з манікюру.

  • Відкриватись будемо точно. Люди дзвонять, записуються, та і в працівниць вже грошей немає на прожиття, - поділилась планами пані Надія. – Ми не хочемо втрачати постійних клієнтів, але працюватимемо тільки по запису. Між клієнтами робитимемо перерву 15-20 хв., аби провітрити та продезінфікувати приміщення.

Є й проблеми з початком роботи салонів. Якщо, скажімо, майстри з манікюру звикли працювати в рукавичках, то іншим, тим самим перукарям, стригти таким чином буде дуже важко. Окрім того, найгірше – обов’язкова робота у щитках. Спробуйте постояти кілька годин поспіль у такому, ще й стригти при цьому, нарікає пані Надія.

  • Клієнтів без маски не пускатимемо, працівникам температуру мірятимемо, щодо клієнтів – не знаю, наскільки це реально, - каже пані Надія. – Нам безконтактні ніхто не видає. А придбати за власні кошти – звідки зараз взяти такі гроші? Маски вже знаємо де взяти, шукали з проблемами. Бо дорогі є – бери не хочу. Але ж їх треба весь час змінювати – до кожної клієнтки. Де грошей на такі набрати?

Нагадаємо, Кабінет міністрів доопрацьовує своє рішення про пом’якшення карантинних обмежень з 11 травня, щоб додати в нього більше видів підприємництва.

  • До 11 травня будуть доопрацьовані норми, які ще  розширять перелік видів господарської діяльності на першому етапі послаблення карантину. Рішення мають бути прийняті на наступних засіданнях Уряду, - йдеться на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

За даними міністерства, про це було домовлено на засіданні Кабміну в понеділок, 4 травня. На своєму позачерговому засіданні Кабінет міністрів вирішив скасувати з 11 травня низку обмежень, введених в Україні через епідемію коронавірусу.

Цим же рішенням уряд також продовжив дію карантину в Україні до 22 травня 2020 року.

Згідно з постановою, з 11 травня можуть відкриватись:

  • парки, сквери, зони відпочинку;
  • салони краси, перукарні;
  • оптова і роздрібна торгівля непродовольчими товарами, окрім зон розваг та харчування, дитячих зон в ТРЦ;
  • заклади громадського харчування на виніс;
  • літні майданчики кафе та ресторанів просто неба в закладах, зареєстрованих як оператори потужності;
  • музеї, бібліотеки;
  • тренування в командних видах спорту для професійних команд на закритих базах;
  • сервіс побутової техніки;
  • стоматологи, аудитори, адвокати, нотаріуси тощо.

МОЗ також оприлюднило правила відвідування перукарень після послаблення карантину
Зокрема, зазначається, що у перукарнях та салонах краси має відбуватись обов'язковий температурний скринінг працівників перед початком роботи. Прийом клієнтів здійснюватиметься за попереднім записом, а очікування черги має бути ззовні приміщення. Крім того, перукарі мають бути у масках.

Що потрібно знати перукарям та клієнтам

Проект тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при наданні послуг перукарнями та салонами краси:

  1. Проведення температурного скринінгу всіх працівників перед початком робочої зміни з подальшим не допусканням до виконання обов’язків працівників, в яких виявлено температуру понад 37, 2 градуси, або в яких виявлено ознаки ГРВЗ.
  2. Прийом клієнтів здійснюється виключно за попереднім записом з дотриманням часового інтервалу не менше 15 хв. між відвідувачами для виключення контакту між ними. Очікування черги повинно здійснюватись ззовні приміщення з дотриманням принципу соціального дистанціювання 1, 5 м.
  3. Перебування сторонніх осіб та очікування послуги клієнтами в закладі забороняється (за винятком одного з батьків, які супроводжують малолітніх дітей та тих, що супроводжують осіб з інвалідністю).
  4. Організація на вході до закладу місць для обробки рук антисептиками спиртовмісними з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропилових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.
  5. Дозволяється одночасне перебування клієнтів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 кв. м площі зали обслуговування. Клієнтів допускатимуть в зал у масці, можна і в саморобній, але щоб були прикритими рот і ніс.
  6. Між місцями надання послуг дистанція не менше 2 м.
  7. Працівники та персонал мають використовувати медичні маски, респіратори без клапанів та одноразові рукавички.
  8. Після кожного клієнта проводиться дезінфекція та прибирання поверхонь і дезінфекція багаторазових інструментів.

Суб’єкт господарської діяльності повинен забезпечити:

  • Працівників 5-денниим запасом засобів індивідуального захисту та дезинфікуючих засобів й організувати контроль за ними. 
  • Інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування при вході до закладу, при проведенні записів телефоном, на сторінках в Інтернеті та соцмережах.
  • Нанесення відповідного тимчасового маркування, в т.ч. і поза межами закладу з метою уникнення скупчення перед входом та дотримання умов перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менше 1, 5 м.
  • Вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів та провітрювання не рідше ніж кожні 2 год. і в кінці зміни.
  • Тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, що мають хронічні захворювання, які пригнічують імунітет).

Працівники повинні:

  • Регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години. Та після відвідання громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо.
  • Прикривати рота та носа при кашлі чи чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою.
  • Утримуватись від дотиків обличчя руками.
  • Утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо.
  • Самоізолюватись в разі виникнення респіраторних захворювань.     

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Yulia Solodkaya

    Без сфери послуг не можливо обійтись, і взуття треба ремонтувати, і в перукарню ходити (на норм.роботі жінкам без цього не обійтись, попередній коментар не доречний), і хімчистка потрібна, чекаю з нетерпінням свого запису в перукаря. Все буде добре, будемо здорові, красиві.

    Max reply Yulia Solodkaya

    На якій роботі без зачіски не обійтись?

    Ігор reply Max

    Тобто Ви не стрижетесь вже 58 днів?Можна фото?
  • Max

    Давайте поглянем правді увічі: перукарні не є супернеобхідними закладами. Без стрижки можна жити. Також великого економічного ефекту вони немають, там або фопи на ЄП або на мінімалках. Як і соціального (перукарів менше чим наприклад тих самих продавців на ринках і тп.)

    Ну і основне питання - як в умовах перукарні забезпечити захист? - скоріш за все ніяк. Подивіться як замотуються лікарі і всерівно інфікуються. А тут людині доводиться голову мочити і потім феном це роздувати по всьоу закладі. То буде робота до першого хворого клієнта.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up