Партнер рубрики Події

Зареєструвався на вибори без паспорта і під арештом

Зареєструвався на вибори без паспорта і під арештом
Після перемоги Дядя на виборах, селяни ходили за довідками в сільраду, а на підпис несли додому до голови. Адже той, перебуваючи під домашнім арештом, не міг працювати у приміщення сільради

Сільраду у Мшанці, у підпорядкування якої входять три села, втретє очолив один і той же голова. Чоловіка вже притягували до відповідальності за корупційні діяння. Нові справи правоохоронці розслідують і тепер. Селяни припускають, що і цього разу голова вийде сухим із води

Майже півроку Мшанецьку сільраду на Зборівщині очолює Андрій Дядьо, якого ще у серпні 2015-го столичні правоохоронці спіймали на хабарі розміром 207 тис. грн.  Жителі підпорядкованих сільраді сіл не розуміють, як за таких обставин пан Дядьо зміг зареєструватись на виборах 2015 р. і навіть виграти їх.

У ході досудового слідства у цій справі чоловік передав паспорт столичному слідчому. Окрім того, на час реєстрації на вибори пан Дядьо був під домашнім арештом. І оскільки на вибори чоловік ішов як самовисуванець, то, згідно із 40 ст. «Закону про місцеві вибори», мав власноруч передати документи комісії, зокрема паспорт. Майже півроку в питанні реєстрації для участі у виборах розбираються зборівські правоохоронці.


* Що можна півроку розслідувати, маючи на руках підтвердження усіх фактів? - питає жителька Наталія Буяр. – Слідчий Зборівського району уже двічі отримував з Києва підтвердження того, що тоді пан Дядьо не мав паспорта. Нині голова уже ходить на роботу, косо дивиться на усіх, хто порушував питання його дивної участі у виборчому процесі.

Перемога — щоб сховати “хвости”
Мшанчани переконані, що перемога на чергових виборах сільському голові конче була необхідна задля того, щоб заховати „хвости” деяких своїх попередніх справ.
Нагадаємо, у серпні 2015 року прес-служба Національної поліції України повідомила про затримання на Тернопільщині голови однієї із сільських рад. Чоловік, за змовою з одним із керівників Держгеокадастру, вимагав у підприємця неправомірну вигоду у розмірі 80 тис. доларів. На початку серпня правоохоронці задокументували факт отримання головою сільради 1 тис. доларів. А 27 серпня столичні правоохоронці затримали голову на отриманні 207 тис. грн.  Невдовзі ЗМІ дізналось ім’я підозрюваного, а після виборчої гонки у редакцію звернулись і обурені жителі села. Мовляв, хабарник знову виграв вибори. Про цю ситуацію ми писали у статтях «Голосно затримують – тихо відпускають» та «Сесію проводили вдома у війта, бо той – під домашнім арештом». 

На якому ж етапі перебувають обидві справи – щодо хабара та щодо підробки документів (про реєстрацію на виборах), пов’язані з особою голови, ми поцікавились в обласних та столичних правоохоронців. У Головному слідчому управлінні Національної поліції України, де займаються справою про хабар, відповіді нам дали частково. Мотивуючи відмову у ненаданні іншої інформації імовірною шкодою слідству. Проте відповіді від столичної поліції дещо роз’яснюють і справу, яку розслідують правоохоронці на Тернопільщині. 


Цілодобовий арешт – не перешкода
Приміром, на те, чи отримував дозвіл Андрій Дядьо від слідчого на тимчасове відлучення з місця, де перебував під домашнім арештом, та про час обмеження, – про таку можливість нас консультували юристи. 

„28 серпня 2015-го Дядьо А. М. повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, - повідомляє Департамент комунікації Національної поліції України. – 29 серпня 2015 р. Печерським районним судом м. Києва до підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового (!) домашнього арешту. У зв'язку з порушенням підозрюваним умов арешту 27 жовтня 2015 р. до Печерського районного суду м. Києва внесено клопотання про зміну запобіжного заходу на тримання під вартою. 28 жовтня 2015 р. Печерський районний суд міста Києва у задоволенні вказаного клопотання відмовив”.

Що дивно, про особу з Держгеокадастру, з якою за першопочатковою інформацією згадувала поліція, у відповіді – ані слова. Ми цікавились, у якому статусі – свідка чи підозрюваного перебуває посадовець. Адже за інформацією нашого власного джерела, у повідомленні були неточності – посадовець не з Держгеокадастру, а з Головного управління Держземагентства в області. І «посадовиця» працює, як працювала, лишень деколи відвідує слідчого у Тернополі.

Далі – ще цікавіше. Якщо у жовтні правоохоронці клопотали про зміну домашнього арешту для сільського голови на тримання під вартою, то у лютому поточного року, вочевидь, змінили гнів на милість. Ми не отримали інформації від Нацполіції щодо того, яка ж міра запобіжного заходу у Дядя наразі (селяни повідомили, що голова уже ходить на роботу – прим. ред.). Знаходимо відповідь у Єдиному держреєстрі судових рішень: слідчий звернувся з клопотанням до Печерського районного суду про зміну запобіжного заходу з домашнього арешту на особисте зобов’язання. І 22 лютого Печерський суд виніс відповідну ухвалу та зобов’язав голову не відлучатись із Мшанця та носити електронний засіб контролю. Така міра запобіжного заходу, кажуть юристи, є однією з найлегших. 

Жителі села запевняють, що голова не носить спеціального пристрою контролю. Як пояснили їм правоохоронці, з тими браслетами в області – проблеми. Нам же у Зборівському відділенні поліції, де і мали б стежити за цим, повідомили, що взагалі не отримували ніяких розпоряджень. Кажуть, що браслет при особистому зобов’язанні – нонсенс. Незалежні юристи кажуть, хоч теоретично згідно КПК таке зобов’язання при особистому зобов’язанні таки можуть дати, але воно – безглузде. Простежити за людиною, яка не «прив’язана» до конкретного місця, нереально. Тому цей пункт в ухвалі  – для окозамилювання.

Підтверджують – паспорт у Києві
Місцеві правоохоронці досі з’ясовують, як і хто зареєстрував пана Дядя на вибори. У відповіді на наш інфозапит начальник слідчого відділення Зборівського відділення поліції Денис Бортняк повідомив – здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 13 листопада 2015 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 статті 366 КК «Службове підроблення».

- У рамках досудового розслідування із Головного слідчого управління НПУ отримано відповідь, що у серпні Дядьо Андрій передав паспорт слідчому ГУ НПУ, - відповідає Денис Бортняк. – На час реєстрації Дядя кандидатом на посаду Мшанецького сільського голови його паспорт був із матеріалами кримінального провадження за фактом отримання останнім неправомірної вигоди. 

Також Зборівське відділення поліції отримало протокол засідання сільської виборчої комісії, на якому прийняли рішення про реєстрацію цього кандидата на посаду голови. Комісію, за словами жителів Мшанця, очолювала бухгалтер молокозаводу, який є власністю родини Дядя.

Відео дня

За інформацією прес-служби обласної прокуратури, досудове розслідування у справі триває. Процесуальне керівництво здійснює Зборівський відділ Тернопільської місцевої прокуратури. Однак чи змінить щось рішення суду - невідомо. Адже якщо факт підробки і доведуть, то, швидше за все, справа завершиться адмінштрафом для винних, кажуть юристи.

Зв’язатись із самим головою для отримання коментаря ми не змогли. Мобільний чоловіка з часу затримання – поза зоною. Ми готові опублікувати і його точку зору з приводу обох кримінальних проваджень.

 

читайте також: Депутати не захотіли звільнити голову через корупційну статтю
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    нічого йому не буде. Щоб брати такі хабарі, треба мати   потутжну кришу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up