Хоч на човні пливи! Затопило і замулило Галицьку: чому ніхто не вирішує проблему тернополян

Хоч на човні пливи!  Затопило і замулило Галицьку: чому ніхто не вирішує проблему тернополян
Фото: мешканців будинків з вулиці Галицької
  • У редакцію "20 хвилин" звернулися мешканці будинків, що на вул. Галицькій, 37 і 39 із проблемою затоплення прибудинкової території після нічної зливи, 19 липня. 
  • Люди кажуть, що у них так постійно, щойно впаде дощ. Після рясних літніх злив ситуація взагалі плачевна – затоплює навіть, квартири та офіси, що на перших поверхах.
  • Ні пройти, ані проїхати. Так сталося і цього разу. 
  • Що кажуть у міській раді та обслуговуючому підприємстві будинків?

Журналісти "20 хвилин" звернулися до міської ради та обслуговуючого підприємства цих будинків – ПП "Тернопіль Комсервіс" за коментарями. Ми запитали, хто ж повинен забезпечити належне водовідведення, водовідкачку, прибирання намулу тощо. 

Так, речниця міськради Мар'яна Зварич поінформувала, що дані будівлі є приватними, тому мешканці і власники офісів спільно повинні забезпечити належне водовідведення біля їх території. 

Відео дня

Також Мар'яна Зварич пояснила, що після завершення будівництва Галицького колектора повинна розв'язатися проблема водовідведення дощових вод з вулиць даного мікрорайону. 

– Наразі неможливо сказати точної дати завершення робіт, орієнтовно – цього року, - каже вона.

Читайте також: Фото дня: на Галицькій будують дощовий колектор, що уже зробилиМасштабне будівництво дощового колектора: що вже зробили та в яку суму обійдуться будівельні роботи

У ПП "Тернопіль Комсервіс", що обслуговує будинки на вул.Галицькій,37 і 39, нам відповіли, що мешканці  до них не зверталися. Поступали звернення лише від мешканців з будинку, що на вул. Галицькій, 35 – там затопило квартири на перших поверхах, вночі працювали екстрені аварійні служби. Обслуговуюче підприємство на вимогу людей з будинку №35 на вул.Галицькій склало акти по затопленнях, які підписують, реєструють, передають мешканцям, а вони, у свою чергу, звертаються з такими актами до міської ради, аби вона компенсувала збитки. Директор підприємства, після оглядин території, має вирішити питання очистки намулу, який залишився після зливи. 

Як повідомив головний інженер обслуговуючого підприємства ПП «Тернопіль Комсервіс», проблема із затопленням підвалів даних будинків – не нова, адже вони знаходяться у нижній точці «БАМу». Уся вода з вулиць Генерала Тарнавського, Ломоносова, Коновальця та проспекту Злуки щоразу прямує сюди. Вирішувати проблему можна лише на рівні міської ради, спорудивши потужний колектор, який міг би забирати всі дощові стоки не залежно від їх об'ємів. Саме зараз його будують, відтак є надія, що скоро жителі будинків забудуть про затоплення після дощів.

Щодо виконання робіт, які у компетенції підприємства – то у даній ситуацій можливостей дуже мало. На звернення мешканців працівники підприємства відкачують дощову воду із підвальних приміщень фекальним насосом, хоча така послуга не передбачена тарифом. Тобто у такій ситуації працівники підприємства просто допомагають людям як волонтери, і жодного разу, за їх словами, не відмовили у наданні послуги. Знаючи про особливості вказаних будинків, у підприємстві не очікували на звернення мешканців, а одразу вирушили туди, попередньо здійснивши роботи на об’єктах де була  більша необхідність в оперативній допомозі. Працівниками ПП «Тернопіль Комсервіс» здійснюється також очищення ринв та ливневих труб, у які дощовими потоками заноситься сміття та листя із покрівель, щоб уникнути затоплення верхніх поверхів, також у міру можливості здійснюється прибирання наслідків негоди на прибудинкових територіях.

За інформацією, наданою Головним управлінням ДСНС у Тернопільській області, стало відомо, що 20 липня 06:38  на вул.Галицькій, 35 та 37 черговим відділенням першої державної пожежно-рятувальної частини 1-го державного пожежно-рятувального загону здійснено відкачування орієнтовно 7 м. куб. води з 2-х приміщень на цокольних поверхах багатоповерхових житлових будинків.

Що робити мешканцям цього низовинного мікрорайону, до якого з верхніх районів міста стікають всі дощові води – поки не відомо. Люди роками зі страхом очікують дощових прогнозів погоди. 

Очевидно, поки не збудують дощовий колектор, ситуація із затопленням дощовими і талими водами у цьому мікрорайоні продовжуватиметься. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Taras Vovk

    Зато маємо ПРАПОР за МЛН. БРАВО
  • Ірина Безкоровайна

    Пр.С.Бандери84- море по коліно, можна тільки перелетіти.
  • Oksana Zavadska

    Нічого дивного,вода після зливи мусить десь подітися,а їй перекрили дорогу,набудували будинків.
  • dkljskkj kjkjkj

    Надал роздає лише ділянки! Усі вільні клаптики землі уже забудовано! Почали вирізати паарки та забудовувати їх! Ніхто не думає ні про водовідведення, ні про дорожню інфраструктуру, ні про дитячі садки та школи.

    ОСНОВНЕ ЗАВДАННЯ НАДАЛА ТА КОМАНДИ ЗБУДУВАТИ БУДИНКИ та зібрати касу !!!!!!!!!!!!!

keyboard_arrow_up