Партнер рубрики Події

"Здавали" в оренду неіснуючу квартиру. Люди готові кидати тисячі гривень

"Здавали" в оренду неіснуючу квартиру. Люди готові кидати тисячі гривень
  • Пошуки квартири в оренду – справа нелегка. Варіантів безліч, але серед них є і не надто надійні. У мережах "розгулює" чимало шахраїв. Вони просять кинути завдаток ще до огляду помешкання.
  • Як діяти і хто ці люди, які наживаються на довірливих орендарях, читайте у матеріалі.

Шахрайські пастки та довірливі люди. Як працюють "схеми" аферистів на ринку оренди нерухомості, чи готові самі споживачі  їм протистояти, і перевірили журналісти "20 хвилин".

Одна з найпоширеніших легенд, на якій недобросовісним людям вдається гарно заробити, - бронювати в оренду квартиру, але за умови завдатку. Отже, чи вирішили "просити" гроші за помешкання, якого насправді не існує. Це лишень експеримент, ніяких спроб легкої наживи журналісти не переслідували!

Розмістили оголошення на сайті

Квартири в оренду люди переважно шукають на спеціальних сайтах оголошень. На одному із них журналістка опублікувала власне оголошення про здачу житла, якого насправді не існує. Описані умови комфорту – вигадка. Фото взяли із цього ж сайту, проте не в Тернополі. Місце розташування помешкання обрали в районі готелю «Тернопіль». Отже, ціна "оренди" однокімнатної квартири з євроремонтом, площа якої 75 кв.м., із побутовою технікою (електрочайник, газова плита, холодильник, пральна машина, мікрохвильовка) – 3 100 грн. "Можна з дітьми, домашніми тваринками та іноземцям. Агенції не турбувати, - йшлось у тексті оголошення. Усі деталі попросили уточнювати через Viber.

Відео дня

Десятки дзвінків та повідомлень за добу

Оголошення розмістили лише на добу, аби не вводити читачів в оману.

Уже через кілька хвилин після публікації оголошення телефон не замовкав.

- Доброго вечора. Я щодо оголошення, коли можна глянути  на квартиру, - перший дзвінок був від Мирослава.

Усі повідомлення у Viber були схожого змісту. Публікуємо декілька з них.

- Я на рахунок квартири. Ми готові одразу заселитися. Ми просто дуже довго вже шукаємо. Можна в п’ятницю подивитись квартиру? - пише тернополянка пані Ірина.

Відповідь у нас вже була заготовлена, адже напередодні наша колега сама ледь не стала жертвою псевдо-орендодавців. На запитання, коли можна показати квартиру, ми відповідали однаково: "Я наразі не в місті. Від’їхала по роботі. Буду тільки в понеділок. Зможете подивитись, якщо ніхто не забронює на огляд", - писали ми. Подібну схему використовують і шахраї.

 «Киньте завдаток, щоб забронювати огляд»

Далі після встановлення контакту аферисти переходять ближче до справи. За їх логікою, "просимо" завдаток у наших "потенційних орендарів".

"Ми можемо вчинити так: я можу відправити вам фото паспорта, окремо фото з документом, ІПН та копію документів на квартиру, щоб у вас були гарантії. Ви можете внести, скажімо, 1000 грн завдатку, і тоді я залишу квартиру за вами, бо все вже розписано на огляд в перші дні, коли я приїжджаю. Якщо ми домовимось, гроші врахую в оплату місяця, якщо ж ні – поверну особисто в руки", - отакий був меседж.

Таке ж саме повідомлення відправляють справжні аферисти своїм жертвам.  

Реакція у людей на наш текст була різною: хтось одразу погоджувався віддати гроші, хтось – погрожував, хтось просив дати час на роздуми. Обачливі сумнівалися.

- Все ж давайте оглянемо квартиру, якщо ніхто не забронює, оглянемо документи особисто, тоді і будемо робити оплату, - пише пані Оксана. – Будемо надіятись, що післязавтра пропозиція все ще буде актуальна.

Із усіх "потенційних орендодавців" без жодних питань номер картки одразу попросив лише один. Інших довелося вмовляти. П’ятеро людей за добу погодилися перерахувати кошти за бронювання квартири невідомій людині. А це, зауважте, немалі гроші. Дехто торгувався до половини зазначеної суми

- Якщо ви хочете, перекину вам 500 грн, і квартира за мною. Фото квартири мене влаштовують. Ціна також. Треба, щоб ви приїхали і ми зустрілись обговорили умови та склали якийсь договір. Поки давайте номер карти.

Деякі люди шахрайство розпізнавали одразу.

- Вернеться вам це все. Пам’ятайте, - пише пані Наталія.

За добу оголошення із сайту ми забрали. Усім людям, які відписували, пояснили, що це була перевірка і попросили ніколи не кидати завдаток наперед. Тим паче, якщо вам пишуть незнайомці.

Про те, як захистити себе та не потрапити у шахрайську пастку, запитали у експертів.

Як перевірити, чи реальне оголошення

Деякі платформи для оголошень гарантують перевірку інформації та використовують сучасні метори для того, щоб обійти шахраїв. Наприклад, про безпечну систему розповіли і в команді DOM.RIA.

- Головна цінність, яку DOM.RIA вважає основою для налагодження комунікації між продавцем та покупцем — це довіра. Продавці і покупці повинні довіряти один одному. Перше, що має сформувати цю довіру — правдива і 100% актуальна інформація в оголошеннях. Саме тому ми постійно шукаємо та розробляємо нові методи боротьби з неправдивими оголошеннями, — зазначає бренд-менеджер DOM.RIA Ірина Запорожець. 5 років тому команда DOM.RIA створила проект «Перевірені квартири», який допомагає покупцям знайти житло швидко та безпечно. «Перевірені квартири» на DOM.RIA — це достовірна інформація про об'єкт і про продавця в оголошенні. Продавець може в один клік викликати Інспектора RIA до себе на об'єкт. Інспектор робить ексклюзивні фото 360 та уточнює детальну інформацію про об'єкт. Усі ці перевірені Інспектором дані координатор додає в оголошення.

Завдяки якісній презентації та максимальному наповненні, «Перевірені квартири» викликають більшу довіру в покупців. Сьогодні більша ймовірність того, що покупець звернеться до продавця Перевіреної квартири. Така сама перевірка – і на помешкання, що здають в оренду на DOM.RIA.

Перевірити, чи реальне оголошення, ви можете і самі. Для цього у пошуковику Google завантажуєте у поле «пошук за картинкою» або фотографію квартири, щоб перевірити, чи не крадене воно. Далі ви побачите, чи є цей знімок на інших ресурсах, і у яких повідомленнях фігурує. З того, що вдалося знайти і співставити нами: зображення співпадають із нерухомістю у елітних готелях чи пентхаусах.

Ще ви можете запитати сусідів, чи представників ОСББ, якщо вам вказали точну адресу житла, радить пані Ірина. Проаналізуйте документи не на фото, а ті, які вам передали в руки. Проявіть певний рівень критичного мислення до того, що вам розповідають.

Коментарі експертів

 «Чим маніпулюють аферисти»

Михайло Козюк, поліцейський психолог

- Аферисти – це неабиякі психологи, часом вони просто «гуру» комунікації та різних психологічних технік впливу.

Часто шахраї маніпулюють безвихіддю. Тимчасова відсутність місця проживання штовхає людей  на необдумані кроки. Ще одним важливим психологічним моментом є природнє бажання зекономити (в цілому це пов’язано із загальною бідністю населення) і природнє тяжіння людини до життєвої «шари, халяви, лотереї». У розмові шахраї завжди надають вигідні умови, розтермінування на частини, йдуть на ваші умови щодо швидкості заселення, розповідають як вам пощастило, що ви до них зателефонували і тепер вам не доведеться віддати свої важко зароблені кошти представникам агенції із нерухомості.

Варто дуже критично мислити, коли орендодавці вам розповідають: «…ми дуже порядні віруючі люди, шукаємо винятково порядних людей, хочемо саме таких як Ви та ваша сімя…». І тут, у розмові підлаштовуються під будь які Ваші соціально-побутові критерії – «у нас також є діти, і вони також студенти…, ми також сповідуємо порядність та щирість , ….ми також маємо домашніх улюбленців..» У психології це називається проявляють емпатію - співпереживання. Істинна мета будьякого орендаря – це заробіток коштів, а ваші  проблеми та життєві труднощі і тим більше переживання та світогляд їх цікавлять мало.

«Ймовірно, працюють з місць позбавлення волі»

Іван Заверуха, старший оперуповноважений ГУНП в Тернопільській області

- Від початку цього року в поліцію звернулися 24 громадяни, що постараждали внаслідок шахрайства, пов'язаного з орендою квартир. Деякі із цих справ знаходяться у стані розгляду. Не пересилайте жодних коштів невідомим особам. Якщо ви не бачили квартиру – ви взагалі не можете знати, чи існує вона, а у повідомленнях можна писати все, що завгодно. Знайти аферистів потім дуже важко.

Нікого не вдалося притягнути до відповідальності за шахрайство даного типу.

Люди, які публікують шахрайські оголошення, можуть перебувати у місцях позбавлення волі. Оприлюднити дані поки що не можемо, бо триває розслідування.

 

«Як грамотно оформити відносини орендаря та орендодавця»

Володимир Гудак, ріелтор

- Перша порада для людей, які шукають житло, – дивитись його на власні очі. Як можна давати завдаток за те, чого ви не бачили? Телефоном можна домовитись про показ. А після того, як побачили, вже думати про якісь дії. Якщо власники – реальні, адекватні люди, то, як правило, вони мають знати, хто буде заселятися. Вони хочуть, щоб люди пред'явили свої документи. Так само і орендар має право попросити показати документи на квартиру у власників, щоб розуміти, з ким ви маєте справу.

Після особистої зустрічі, ідентифікації та перевірки документів можна вже говорити про укладання договору. Звісно, він – не панацея від всіх шахрайств, але деякі ризики зменшує. Договір між фізичними особами має мати стандартні шаблони, його форму можна скачати у інтернет-мережі, а також містити усі дані про осіб, що його підписують.

Завдаток може мати місце у відносинах при оренді житла, але лише після того, як ви оглянули квартиру. Сторони можуть домовитись про розтерімнування платежів або про частину суми на бронь.

«Шукала собі квартиру, а знайшла кілька шахраїв»

Ольга Турчак, журналістка

- Все розпочалось з того, що мені негайно потрібна була квартира: сайт оолошень, довгострокова оренда, без посередника. Вибір не такий вже й великий. Кілька квартир без меблів, кілька варіантів – із підселенням, і раптом – О небо. Фото неймовірні, розташування – практично в центрі, можна студентам, можна з тваринами, можна з дітьми. А ціна!!! Дешевше, ніж можна було подумати.

От тільки після кількох повідомлень від власника житла, у мене попросили скинути на картку завдаток. «Дивно якось», - подумала я. Але, направду,  готова була і віддати кошти, бо переїжджати потрібно було терміново. Розповіла колегам на роботі. Разом ми вирішили провести свій експеримент та подивитись чи готові тернополяни віддати гроші незрозуміло кому за квартиру, якої не існує.

Хочу попросити вибачення у тих людей, які витратили свій час на спілкування з нами замість того, щоб знайти реальну квартиру. Дзвінків за одну добу було дуже багато. Телефон просто розривався. Сподіваюсь, цей матеріал допоможе вам бути обачнішими та не ловитись на гачки аферистів в мережах.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач46

    Знайти самостійно житло для оренди і не потрапити на шахраїв - це щось нереальне. У статті детально описані їх схеми та модель поведінки. Варто при перших же підозрілих моментах припиняти спілкування з "власниками" квартир, або ж звертатись до спеціалістів у сфері нерухомості. Допоможуть орендувати квартиру в Чернігові тут https://kvartiri.com.ua/orenda-kvartiri/chernigiv. Я зберегла свої нерви та час, бо вберегла себе від подібних ситуацій й шахраїв.

keyboard_arrow_up