Зеленський оголосив день жалоби в Україні: 26 загиблих, 1 постраждалий (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Зеленський оголосив день жалоби в Україні: 26 загиблих, 1 постраждалий (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Президент Володимир Зеленський оголосив 26 вересня день жалоби в Україні у зв'язку з катастрофою військового літака АН-26 на Харківщині, що сталася у п'ятницю.

 

Президент Володимир Зеленський підписав указ № 410/2020 про оголошення в Україні дня жалоби 26 вересня.

«У зв'язку з трагедією, що сталася внаслідок катастрофи військового літака Ан-26 під час планових навчальних польотів 25 вересня 2020 року поблизу м. Чугуєва Харківської області та призвела до загибелі військовослужбовців Повітряних сил Збройних сил України, з метою вшанування пам'яті загиблих постановляю: оголосити в Україні 26 вересня 2020 року днем жалоби», – йдеться в документі.

Відео дня

Згідно з указом, у день жалоби на всій території України має бути приспущений Державний прапор на будинках і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Усі розважально-концертні заходи мають бути скасовані, а до програм теле- й радіопередач – внесені відповідні зміни.

«Учора ми втратили молодих хлопців-курсантів і досвідчених військових, у яких попереду було все життя і, впевнений, не одна бойова звитяга. Важко підібрати слова, щоб висловити біль від цієї втрати. Важко знайти потрібні фрази, щоб втішити батьків, дружин і діточок загиблих воїнів. Уся країна сьогодні буде у скорботі разом з їхніми родинами. Я підписав указ про оголошення 26 вересня днем жалоби», – заявив Президент України.  

Глава держави наголошує на необхідності оперативного з'ясування причин авіакатастрофи та проведення об'єктивного й неупередженого розслідування.

Нагадаємо, раніше день жалоби оголосили Харків та Львів.

Як повідомляє "Урядовий портал", на місці авіаційної катастрофи у Харківській області розгорнуто пункт психологічного забезпечення. 

У пункті фахівці Служби порятунку надають психологічну допомогу родичам загиблих. 

Працюють, зокрема, 8 співробітників лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України. 

Ними створено "місце скорботи", куди усі бажаючі можуть покласти квіти, вшановуючи пам'ять загиблих.

Що відомо про катастрофу?

  • 25 вересня до ДСНС надійшла інформація, що поблизу м. Чугуїв на відстані близько 2 км до військового аеропорту сталося падіння літака АН-26Ш ЗС України, з подальшим загоранням. О 21:53 пожежу літака ліквідовано.
  • За інформацією диспетчера аеродрому на борту перебувало 27 осіб.
  • Станом на 12:15 на місці авіакатастрофи знайдено тіла 25 загиблих осіб. Одна особа померла у лікарні та одна особа травмована (перебуває у лікарні).

  • За інформацією СБУ, командир екіпажу літака АН-26 перед катастрофою доповів про відмову лівого двигуна і запросив захід на посадку.
  • Міністр оборони Андрій Таран заявив, що літак АН-26, скоріш за все, зачепився крилом за землю.
  • Правоохоронці відкрили провадження за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу і тяжкі наслідки (ст. 416 Кримінального кодексу України).
  • ДБР розглядає чотири версії катастрофи. Слідчі, зокрема, допускають технічну несправність агрегатів літака або неналежне виконання обов'язків членами екіпажу.
  • За словами міністра оборони Андрія Тарана, літак – 1977 року випуску, який ще три роки не потребував оновлення ресурсів.
  • Жодного з тіл загиблих в авіакатастрофі літака АН-26 на Харківщині не вдалося ідентифікувати, для цього знадобиться експертиза ДНК.

  • Члени сімей загиблих у катастрофі АН-26 військовослужбовців отримають одноразову грошову допомогу в розмірі більш ніж 1,5 мільйони гривень.

  • Усього на борту Ан-26 перебували люди з 11 областей України, повідомляє ВВС News Україна.

  • Серед загиблих в трагедії на Харківщині курсантів – 20-річний Віталій Вільховий із Соснівки та Ростислав Булій зі Старого Самбора, 1998 року народження, повідомила Львівська ОДА.

  • Лихо авіакатастрофи не обійшло і Житомирщину. Двоє із 26 загиблих – курсанти Богдан Матвійчук та Дмитро Студінський – мешканці Новоград-Волинського та смт Озерне Житомирського району, повідомляє Житомирська ОДА.

  • Серед загиблих в авіакатастрофі, що трапилась у п'ятницю, 25 вересня, двоє вінничан - курсанти Максим Хомячук та Роман Корчовський, повідомляє Вінницька ОДА. Максим Хомячук родом із с.Новоживотів Оратівського району. Був курсантом 5 курсу Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. Роман Корчовський проживав в смт Крижопіль. З 2016 навчався у Харківському університеті повітряних сил. Загиблому був лише 21 рік.

Фото загиблих опублікував на своїй сторінці у соцмережі Михайло Апостол.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • София Евдокимова

    Такі літаки повині бути списаними вже давно!
    Ну як можна будо дати дозвіл на навчання на цьому літаку...
  • София Евдокимова

    Боже, дай сили батькам пережити таку втрату🙏😔
    Нехай винні будуть покарані... хоча в авіації їх буде тяжко знайти.
    В таких трагедіях винен людський фактор. Починаючи від міністра транспорту, закінчуючи людьми які закривали очі на неодноразову відмову двигуна, також авіа техніки, люди які проводили технічний огляд літака... та інші...
    Вічна пам’ять 😔
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up