Партнер рубрики Події

Зеленський просить додаткової допомоги: що пищуть американські газети

Зеленський просить додаткової допомоги: що пищуть американські газети

Перші шпальти газет США – про візит Зеленського до США та виступ у конгресі і зустріч з Байденом.

Головні теми:

  • <

    Відео дня
    /li>

США, «The Wall Street Journal» — «Зеленський просить додаткової допомоги»

У своїй промові в Конгресі Президент України заявив, що нація ніколи не здасться Росії

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Конгресу під час бурхливої поїздки до Вашингтона в середу. Його промова була зустрінута вибухами оплесків, в тому числі з боку віце-президента Камали Харріс і спікера Палати представників Ненсі Пелосі.

ВАШИНГТОН. Президент України Володимир Зеленський заявив, що його країна ніколи не здасться у боротьбі проти Росії, і закликав Вашингтон  у пристрасній промові перед Конгресом збільшити військову допомогу, яка розгорталася на 11-му місяці війни.

Виступаючи в переповненій залі Палати представників, зухвалий пан Зеленський розхвалив успіхи України на полі бою та сказав, що Захід єдиний у своєму протистоянні вторгненню Росії. Він завершив бурхливий, приблизно восьмигодинний візит до Вашингтона, який включав зустріч в Овальному кабінеті з президентом Байденом і спільну пресконференцію в Білому домі.

«Попри всі сумні сценарії, Україна не впала. Україна жива і здорова", - сказав він. Він наполегливо зауважив, що допомога, яку надають США, була «не благодійністю», а «інвестуванням  у глобальну безпеку та демократію, до яких ми ставимося найбільш відповідально».

Президент Зеленський говорив англійською. Його промова  включала посилання на переломні моменти в минулих війнах, таких як битва під Саратогою під час Війни за незалежність і битва при Балджі під час Другої світової війни. Виступ переривався  вибухами оплесків, присутні вітали його оваціями, стоячи. 

Одягнувши свій звичайний військовий одяг (штани карго та оливково-зелений світшот), пан Зеленський подарував підписаний український прапор з фронту та прийняв прапор США в обмін.

Український лідер подякував політикам Вашингтона за схвалення десятків мільярдів доларів допомоги Києву. «Ваша підтримка має вирішальне значення», — сказав він. Але він додав: «Це достатньо? Чесно кажучи, не дуже».

Українські чиновники наполягають на тому, щоб США надали країні американські літаки, американські танки та тактичну ракетну систему армії США великої дальності. Але пан Байден поки що вагався щодо схвалення передачі цього обладнання, побоюючись, що такий крок призведе до ескалації кризи. «Запевняю вас, що українські воїни самі чудово можуть керувати американськими танками та літаками», – сказав пан Зеленський.

Він сказав, що обговорив з паном Байденом «формулу миру» з 10 пунктів і що президент США підтримує мирну ініціативу, включаючи потенційний саміт. Але він не став уточнювати, що передбачає така ініціатива. Представник Білого дому повідомив, що пан Байден сказав пану Зеленському, що він з нетерпінням чекає почути більше про їхню пропозицію щодо проведення саміту.

«Слава Україні», — кричали присутні в залі наприкінці його приблизно 25-хвилинної промови, що перекладається як «Слава Україні».

Раніше пан Байден пообіцяв продовжувати надсилати військову допомогу Києву, і обидва лідери спрогнозували єдність, замовчуючи занепокоєння в Україні тим, що потік допомоги в країну може сповільнитися через спротив деяких республіканців у Палаті представників.

«Американський народ був з вами на кожному кроці, і ми залишатимемося з вами стільки, скільки потрібно», — сказав пан Байден.

У коментарях у Східній кімнаті Білого дому пан Зеленський наголосив на втраті, яку завдала війна українському народу, і чітко дав зрозуміти, що він не погодиться з результатом, який призведе до втрати української території.

«Я, як батько, хотів би підкреслити, скільки батьків втратили своїх синів і дочок на передовій. Тож що для них просто мир?», - запитав він.

Пан Байден засудив президента Росії Володимира Путіна за «спробу використати зиму як зброю» і попередив, що конфлікт, швидше за все, триватиме в осяжному майбутньому.

Пан Путін «не має наміру — жодного наміру — зупиняти цю жорстоку війну, і Сполучені Штати віддані тому, щоб хоробрий український народ міг продовжувати захищати свою країну від російської агресії стільки, скільки буде потрібно», — сказав пан Байден.

Передріздвяний візит, перша поїздка пана Зеленського за межі країни після вторгнення Росії в лютому цього року, відбувся напередодні, як очікується, важкої зими в Україні, яка витримала місяці російського бомбардування та атак на інфраструктуру країни, залишивши багатьох мирні жителі без тепла та електроенергії.

Під час зустрічі адміністрація Байдена оголосила про новий пакет допомоги Україні вартістю близько 1,8 мільярда доларів. Він вперше включає протиракетну батарею Patriot, а також обладнання, яке перетворює некеровані боєприпаси на високоточні ракети. Електромережа та інша інфраструктура України були уражені балістичними ракетами, крилатими ракетами та безпілотниками, які Росія придбала в Ірану.

Хоча два лідери намагалися не висловлювати розбіжностей публічно, короткий обмін підкреслив напруженість між Києвом і Вашингтоном щодо темпів і масштабів військової допомоги.

Під час пресконференції в середу український репортер запитав пана Байдена, чи повинні США надати Києву все, що йому потрібно, одразу. «Його відповідь «так», — іронізував містер Байден. «Згоден», — пожартував пан Зеленський.

Але пан Байден попередив, що це може призвести до ескалації конфлікту та ризику поширення війни в Європі.

Пан Байден сказав, що поставки США ракетних систем Patriot не повинні розглядатися Росією як ескалація, оскільки вони є оборонною зброєю. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Москва буде атакувати будь-які батареї Patriot, які постачатимуться Україні.

Члени Конгресу планують надати додаткові 44,9 мільярда доларів для України та союзників з Організації Північноатлантичного договору через законопроєкт про витрати на 2023 фінансовий рік. Україна отримала кілька раундів фінансування від США, станом на травень затверджено майже 54 мільярди доларів.

Республіканці Палати представників збираються отримати більшість у січні та, ймовірно, будуть протистояти збільшенню витрат на Україну. Конгресмен Кевін Маккарті (Каліфорнія), який балотується на посаду спікера Палати представників, заявив, що республіканці не випишуть «бланковий чек» для України.

Інші високопоставлені республіканці виступають за надання додаткової допомоги Україні. Лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл (Р., Кентуккі) заявив у середу, що підтримка Києва відповідає стратегічним інтересам США.

Після зустрічі з паном Байденом український лідер зустрівся зі спікером Палати представників Ненсі Пелосі (Д., Каліфорнія), а потім окремо зустрівся з чотирма лідерами Конгресу — місіс. Пелосі, панами Маккарті та Макконнелл, а також лідером більшості в Сенаті Чак Шумер (Д., Нью-Йорк).

Візит пана Зеленського викликав порівняння з історичним воєнним візитом Вінстона Черчилля, британського прем’єр-міністра, який виступив у залі Сенату 26 грудня 1941 року під час Другої світової війни.

«Там, де Вінстон Черчилль стояв кілька поколінь тому, Президент Зеленський також буде стояти тут сьогодні, не лише як президент, але як посол самої свободи», – сказав пан Шумер.

Він додав, що допомога США є «інвестуванням у глобальну безпеку та демократію».

 

- Адміністрація Байдена оголосила про пакет зброї для України вартістю майже 2 мільярди доларів, який вперше включає системи протиповітряної оборони Patriot. 

 

«The Washington Post» — «Зеленський і Байден прагнуть згуртувати підтримку»

Для двох президентів – демонстрація сили та спільних цілей.

Президент України Володимир Зеленський,  виступаючи перед Конгресом у середу ввечері, палко закликав продовжувати фінансову підтримку оборони своєї країни від Росії. Раніше того ж дня він зустрівся з президентом Байденом у Білому домі.

Завершуючи рік, у якому кожен зіткнувся з великими труднощами, та кинувши виклик похмурим прогнозам, двоє чоловіків стояли пліч-о-пліч у Білому домі в середу — президент Байден у синьому костюмі, Президент України Володимир Зеленський у оливково-зеленій військовій сорочці та важких черевиках .

Різкий швейний контраст був однією з небагатьох відмінностей, які демонструвалися, коли Байден і Зеленський хвалили один одного та виступали єдиним фронтом під час візиту українського лідера до Вашингтона, його першої появи за кордоном після вторгнення Росії. Візит підкреслив, як стосунки між двома чоловіками — 44-річним, що народився в тодішньому СРСР, і восьмидесятилітнім, народженим у Скрентоні, штат Пенсильванія, — неочікувано стали одним із найважливіших партнерств у глобальних справах.

«Я стою тут, у Сполучених Штатах, із президентом Байденом на одній трибуні, тому що я поважаю його як людину, як президента, як людину», — сказав Зеленський у середу під час спільної пресконференції. Байден відповів взаємністю: «Цей хлопець у своїй душі є тим, за кого себе видає. Зрозуміло хто він. Він готовий віддати життя за свою країну».

Візит був значущим для обох.

 

Це дало Зеленському, який ненадовго залишив країну, охоплену війною, можливість прорекламувати досягнення свого уряду у протистоянні російській агресії. Це дало Байдену шанс повторити своє послання «Америка повернулася» та захист демократії, спрямований як на внутрішню, так і на міжнародну аудиторію, а також зіграти роль кмітливого глобального лідера, яку він завжди приписував собі.

 

«Американський народ був з вами на кожному кроці, і ми залишимося з вами. Ми залишимося з вами стільки, скільки буде потрібно», – сказав Байден. «Що ти робиш, те й маєш досягнути — це має значення не лише для України, а й для всього світу».

 

Зустріч відбулася в той момент, коли обидва президенти стикаються з новими викликами, які можуть виявитися ще складнішими, ніж випробування, з якими вони зіткнулися у 2022 році.

 

Зеленський, чиї виклики явно більш екзистенційні, стикається з похмурою зимою війни, яка стає ще підступнішою через жорстокий наступ Росії на цивільну інфраструктуру та українську електромережу. Байден готовий захопити Палату представників республіканцями, які мають намір завдати йому політичної шкоди та розслідувати його сина.

 

Зміна влади в Конгресі також може вплинути на цілі Зеленського, оскільки деякі республіканці висловили зацікавленість у стримуванні витрат США на війну в Україні. Задумом чи ні, візит Зеленського створив потужний момент, який, як сподіваються його прихильники, розвіє будь-які сумніви.

Під час кожної зі своїх зупинок у середу Зеленський докладав усіх зусиль, щоб висловити подяку американській громадськості за її постійну підтримку України. «Спасибі від наших простих людей вашим простим людям, американцям», – сказав Зеленський Байдену під час зустрічі в Овальному кабінеті. "Я дійсно ціную."

Візит до Білого дому став символічною перемогою для Зеленського, який мало хто очікував, що він триватиме, коли президент Росії Володимир Путін почав надсилати тисячі військ і шквал ракет на українську територію 300 днів тому. Оскільки українські військові дають відсіч, у деяких випадках витісняючи російських бойовиків з окупованої території, Зеленський, колишній комік, несподівано став світовою іконою. Журнал Time вибрав його Людиною року 2022, про що Байден згадав під час зустрічі в Овальному кабінеті.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі (штат Каліфорнія) привітала Зеленського в листі, в якому запросила його виступити перед Конгресом, а лідер більшості в Сенаті Чарльз Е. Шумер (штат Нью-Йорк) порівняв його з Вінстоном Черчіллем, прем’єр-міністром Великої Британії під час Другої світової війни.

«Це завжди велика честь вітати главу іноземної держави в Конгресі», – сказав Шумер у середу, його синій костюм і жовта краватка збігалися з кольорами українського прапора. «Але майже нечувано почути від лідера, який бореться за своє життя, бореться за виживання своєї країни та бореться за збереження самої ідеї демократії».

У той час як Зеленський практично спілкувався з іноземними лідерами та керівними органами по всьому світу, включаючи звернення до Конгресу в березні, його рішення приїхати до Вашингтона перед візитом до Європи підкреслило «неперевершену важливість Сполучених Штатів для української демократії», – сказав Макс Бергманн. директор по Європі в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень.

«Це сигналізує про те, що Америка повернулася — і це був термін Байдена, — але в цьому є щось реальне», — сказав Берґманн. «Сполучені Штати продемонстрували, що вони незамінні для європейської безпеки».

Зеленський прибув до Білого дому в тому самому спорядженнія, яке він носить, відвідуючи українські війська, і його густе темне волосся контрастує з білими пучками Байдена. Байден у синьо-жовтій краватці запросив Зеленського до Овального кабінету, і їх було помічено, як вони разом прогулювалися вздовж колонади Білого дому, що є потужним образом для Зеленського вдома.

Обом президентам було що виграти від підкреслення взаємної підтримки. І вони максимально використали це.

Зеленський вручив Байдену медаль від українського військового. «Він дуже хоробрий, – сказав Зеленський про бійця. – «І він сказав: «Віддай це дуже хороброму президенту». І я хочу віддати це [тобі]».

Байден прийняв це, сказавши, що це «незаслужено, але цінується».

Що стосується Байдена, то він послався на єврейське походження Зеленського і зазначив, що вони зустрічалися під час Хануки, яка святкує перемогу маленької нації над могутнім поневолювачем. «У мене жартують, коли я кажу, що вся політика є особистою», — сказав Байден. «Все полягає в тому, щоб дивитися комусь в очі, і я справді це маю на увазі. Я не думаю, що є будь-яка заміна тому, щоб сидіти віч-на-віч з другом чи ворогом».

Крім символізму, візит Зеленського включав конкретні результати, важливі для обох лідерів. За кілька годин до прибуття Зеленського Білий дім оголосив, що Байден схвалив новий пакет допомоги у сфері безпеки на 1,85 мільярда доларів, включаючи ракетну систему Patriot. І коли український Президент прибув до Вашингтона, законодавці працювали над ухваленням пакету витрат, включаючи 44,9 мільярда доларів на екстрену допомогу Києву.

Оскільки захоплення Палати представників Республіканської партії, ймовірно, обмежить законодавчу програму Байдена, очікується, що він зосередиться на зовнішній політиці, сфері, де президенти мають широкі повноваження. Після проміжних термінів Байден відвідав Азію, провів державний візит до Франції, схвалив обмін ув’язненими з Росією та провів саміт африканських лідерів. Але доля України, мабуть, буде найважливішою складовою зовнішньополітичної спадщини Байдена.

«Американський народ знає, що якщо ми будемо стояти осторонь перед обличчям таких відвертих нападів на свободу та демократію та основні принципи суверенітету та територіальної цілісності, світ, безсумнівно, зіткнеться з гіршими наслідками», — сказав Байден у середу.

У той же час американська політика, яка ґрунтувалася на цьому візиті, була важливою, хоча й негласною.

У 2020 році президенту Дональду Трампу було оголошено імпічмент за те, що він відмовив Україні у військовій допомозі та зустрічі в Білому домі, намагаючись змусити Зеленського розпочати розслідування щодо Гантера Байдена. Тепер, коли Трамп формально кидає виклик своєму наступнику, візит Зеленського надав чинному президенту ще одну можливість протиставити свій власний підхід до країни, яка переживає конфлікт.

У той час як Трамп часто критикував європейських союзників Америки і називав НАТО «застарілим», Байден вихваляв трансатлантичне партнерство та намагався представити Сполучені Штати як незамінного лідера світу. Війна в Україні є ключовим випробуванням підходу Байдена, і Зеленський використав свій візит до Вашингтона, щоб подякувати президенту США.

«Ми дійсно боремося за нашу спільну перемогу над цією тиранією, – сказав Зеленський. - Ми переможемо, і я дуже хочу [перемогти] разом».

Він зробив паузу, перш ніж виправитися.

«Не «хочу». Вибачте, — сказав він. - Я впевнений."

 

«New York Times» - «Допомога – не благодійність, – заявляє Зеленський перед конгресом

Він шукає додаткової підтримки та обіцяє перемогу - Байден пропонує ракетну систему

Президент України Володимир Зеленський звернувся до спільного засідання Конгресу в середу ввечері з емоційним зверненням у воєнний час, сказавши американцям, що «ваші гроші — це не благодійність», і пообіцяв, що його народ зрештою забезпечить неймовірну перемогу над Росією від імені всіх вільних націй.

«Не дивлячись ні на що, Україна не впала», — сказав пан Зеленський англійською мовою з трибуни в залі Палати представників, де його вітали тривалими оплесками законодавці.

«Україна жива й здорова, – сказав він. - І це дає мені вагомі підстави поділитися з вами нашою першою спільною перемогою: ми перемогли Росію в битві за розуми світу».

Прямо кажучи, пан Зеленський благав законодавців збільшити військову допомогу, які готові затвердити додаткову допомогу на 45 мільярдів доларів до кінця тижня, довівши загальну суму за рік до майже 100 мільярдів доларів. Його послання: Ваша підтримка не дала президенту Росії Володимиру В. Путіну захопити нашу країну. А тепер продовжуйте.

«У нас є артилерія, так, дякую, — сказав він. - У нас є. Чи достатньо? Чесно кажучи, не дуже».

Візит пана Зеленського до Вашингтона, який тримався в таємниці до самого приїзду з міркувань безпеки, був драматичною демонстрацією довіри з боку українського лідера, який не залишав свою країну з тих пір, як Путін почав свій напад 300 днів тому.

За 24 години, лише за кілька днів до Різдва, пан Зеленський прилетів із розбитої лінії фронту країни, зануреної в темряву через російські повітряні атаки, до облицьованих мармуром кімнат Білого дому та Капітолію, де він неодноразово дякував американцям. за те, що були партнерами у боротьбі України за виживання.

 

«Путін визнає невдачі в боях, але бореться далі»

Після кількох місяців бурхливих оцінок з боку Росії та ззовні про те, що його військові зусилля в Україні не мали навіть базового наближення до перемоги, президент Володимир В. Путін у середу виніс власний вердикт цій критиці: вона справедлива.

У незвичайному визнанні недоліків Росії у своїй промові в Міністерстві оборони в Москві російський лідер позначив список сфер, у яких його армія повинна вдосконалитися. Він заявив, що дрони повинні мати можливість передавати інформацію про націлювання через зашифровані канали «в режимі реального часу». За його словами, військовим необхідно «вдосконалити систему командування та управління» та її здатність наносити удари у відповідь артилерії противника.

І він кивнув на поширені повідомлення про те, що солдатів відправляють на фронт без основного спорядження, наказавши офіцерам звернути увагу на «аптечки, продукти харчування, сухі пайки, форму, взуття, захисні каски та бронежилети».

Але згадка Путіна про біди його армії не є визнанням поразки, а віддзеркалює його зухвале повідомлення в день, коли президент України демонстрував єдність зі Сполученими Штатами: Росія продовжуватиме воювати.

«У нас немає обмежень щодо фінансування», — сказав Путін, наполягаючи на тому, що Росія врешті-решт переможе в Україні. «Країна і уряд забезпечують все, що просить армія, — все».

 

«США прогнозують безвихідь, оскільки війна в Україні триває»

Росія засвоює уроки, які можуть змінити хід конфлікту

Оскільки війна в Україні скоро вступить у свій другий рік, українським військам буде набагато складніше повернути територію, захоплену росіянами, які зосереджені на захисті земель, що в них залишилися, а не на глибшому просуванні в країну, кажуть американські чиновники.

Протягом перших 10 місяців війни українська армія — за значної американської підтримки — переграла некомпетентну російську армію, збила її до безвиході, а потім повернула собі сотні квадратних миль і єдину регіональну столицю, яку захопила Росія.

Незважаючи на невпинні атаки Росії на цивільні джерела електроенергії, Україна все ще зберігає імпульс на лінії фронту з вересня. Але хід війни, швидше за все, зміниться найближчими місяцями, оскільки Росія покращує свою оборону та висуває більше солдатів на лінію фронту, що ускладнює для України повернення величезних територій, які вона втратила цього року, вважають урядові оцінки США.

Усі ці фактори роблять найбільш вірогідним сценарій, який переходить до другого року війни у глухий кут, у якому жодна армія не може зайняти багато землі, незважаючи на інтенсивні бої.

«Я справді вважаю, що Україні набагато легше захищати територію, ніж йти в наступ, щоб відвоювати територію, — сказала Евелін Фаркас, колишня високопоставлена чиновниця  Пентагону та експертка з Росії. - Ми повинні надати українцям необхідне обладнання та навчання для цього».

Президент України Володимир Зеленський попросив такої допомоги під час зустрічі з президентом Байденом і виступу перед Конгресом у середу ввечері, це був його перший візит за межі країни з початку війни.

«The Washington Times» – «Україна отримає довгоочікуваний ракетний комплекс»

Ракетна батарея Patriot, яку адміністрація Байдена надсилає до Києва, є символом зобов’язань Вашингтона захистити Україну від натиску російських ракет і безпілотних літальних апаратів, а також є фактичним посиленням можливостей протиповітряної оборони країни, вважають аналітики.

Patriot є основною частиною пакету допомоги вартістю 1,8 мільярда доларів, про який було оголошено в середу, коли Президента України Володимира Зеленського вітали як героя під час зустрічі у Білому домі з президентом Байденом і головними помічниками, а також під час подальшого звернення до спільного засідання Конгресу. Це найсучасніша система протиповітряної оборони армії США, здатна збивати як високоефективні літаки, так і тактичні балістичні ракети.

Це також те, про що київський уряд давно мріяв як про щит від ворожих ракет і про знак непохитної прихильності з боку уряду США, який надав значно більшу частину військової допомоги Києву з початку війни 24 лютого. передача вже викликала гнів у Росії, де кремлівські чиновники засудили неухильне розширення поставок зброї

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up