Партнер рубрики Події

Згадати про інвалідів 3 грудня і забути? (ГРОМАДСЬКА РАДА ЗАВЕРШЕНА)

Згадати про інвалідів 3 грудня і забути? (ГРОМАДСЬКА РАДА ЗАВЕРШЕНА)
- Не треба нам допомагати! Дайте нам можливість працювати, реалізувати себе! - апелював до аудиторії Олександр Башта - інвалід І групи (колясочник).

У Міжнародний день інвалідів - 3 грудня - традиційно говорять про необхідність інтеграції інвалідів в активне громадське життя, політичну та економічну діяльність, культурне середовище і т. ін. І чомусь уже наступного дня про це… забувають. Але ж так не має бути!

Аби дізнатися, що думають з даної теми наші експерти – політики, чиновники, громадські діячі та звичайні громадяни, серед яких будуть і ті, хто має обмежені можливості, ми ініціювали традиційну Громадську раду RIA у середу, 20 листопада 2013 р.

Розмова видалася нелегкою, місцями - суперечливою. Але однозначно - корисною! Усі експерти чесно говорили про те, що думають про інвалідів, їхнє життя і проблеми. Йшлося і про те, яким має бути ставлення людей зі звичайними потребами до тих, у кого потреби - інші. 

Відео дня
> Навіть саме слово "інвалід" дехто намагався не вимовляти, а вживав вислови, які краще характеризують таку категорію людей.

- Як би ми всі почали із себе, зі свого ставлення до рботи, до оточуючих, - каже Алла Костів. - Проблем, у тому числі в інвалідів, було б набагато менше. Більше любові треба до ближнього!

Наголошували експерти і на тому, що змінити щось кардинально в країні, яка досі живе за совковим принципом побудови соціальної політики і цим викривлює ставлення не лише до хворих, а й до здорових, дуже важко. Потрібні СИСТЕМНІ зніми. Докладн про це та інше читайте згодом на сайті!

Згодом будуть публікації на сайті 20minut.ua і в газеті "RIA плюс".

Нагадаємо, анонсували ми нову зустріч у нашій студії ось так!

Більше 80% українських громадських, культурних, соціальних закладів не доступні для людей на візках. Тернопіль – не виняток (можете на фото глянути).

Така статистика - не офіційна. Її зібрали самі інваліди та представники громадських організацій, які допомагають людям із обмеженими можливостями. У Міністерстві соціальної політики України точну кількість пандусів та інших допоміжних засобів назвати не можуть. Хоча традиційно у День інваліда запевняють – "працюємо над облаштуванням безбар'єрної України". А чи треба полегшувати життя інвалідам саме так? Зрештою, серед людей із обмеженими можливостями – не лише люди на візках, а й ті, які не бачать, не чують, мають інші фізичні вади…

Знаєте що найбільше дивує українців, коли вони потрапляють за кордон? Те, що там усюди – на вулицях, у парках, у магазинах, у музеях багато людей-інвалідів. Але ж в нас їх – НЕ МЕНШЕ, але ми їх не бачимо, бо легше відмахнутися від проблеми, зачинити її в чотирьох стінах і зробити вигляд, що у нас "усе чудово!".

{photo_gallery id=1630|}

Нагадаємо, Міжнародний день інвалідів відзначають 3 грудня. Ініціатором проведення цього символічного дня стала Організація Об'єднаних Націй. Вона в 1992 році запропонувала заснувати таке свято на честь закінчення Десятиліття інвалідів, проголошеного в 1983 р.

Основною метою всіх заходів, які присвячені Міжнародному дню інвалідів, є інформування суспільства в напрямку підтримки людей з обмеженими фізичними можливостями. ООН закликає всіх діяти так, щоб соціальні умови життя інвалідів поліпшувалися і були комфортними для них.

До речі, серед місцевих інвалідів – чимало дуже талановитих людей. Скажімо, нещодавно ми писали про Михайла Кіцака, який малює унікальні ікони (див. відео унизу).

Цей молодий чоловік втратив слух ще немовлятком через недугу: У Тернополі живе ікописець, який чує Бога і людей серцем

Мало у Тернополі знайдеться людей, які не знають, хто такий Олександр Башта. Цей чоловік напевно гори звернув би, якби не опинився 22 роки тому в інвалідному візку. Проте і нині ще треба пошукати такого здорового, який встигає стільки, скільки Олександр: На ваші запитання відповідав Олександр Башта (ЗАПИС ПРЯМОЇ ТРАНСЛЯЦІЇ)

Проте поява такого феномену, як Нік Вуйчич, в Україні, на нашу думку, НЕМОЖЛИВА. "Немає рук, немає ніг, немає проблем!" - любить він повторювати. Цей чоловік дійсно народився без рук і без ніг, що можна зрозуміти за обкладинкою книги "Нестримний", але це не заважає йому перебувати у шлюбі, кататися на скейті та серфінговій дошці - словом, жити повноцінним життям.

У чому секрет Ніка? "Я вирішив поділитися з вами нестримною силою віри в дії, яка допомогла мені зробити моє життя щасливим, незважаючи на жодні перешкоди, - говорить він у своїй книзі. - Віра в дії - це вміння вірити і досягати. Це готовність вірити в себе, свої таланти, своє призначення...". Єдине уточнення – Нік Вуйчич народився і виріс у світі де інвалідів вважають людьми із підвищеними потребами, а не обмеженими можливостями. Вловлюєте різницю у світосприйнятті?

Довідка

Цитуємо Закон: "Інвалідом є особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов'язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.

Дискримінація за ознакою інвалідності забороняється…

Стаття 1. Закону Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні

Інваліди в Україні володіють усією повнотою соціально-економічних, політичних, особистих  прав і свобод, закріплених  Конституцією України (254к/96-ВР), законами України та міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України".

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    " У Міжнародний день інвалідів - 3 грудня - традиційно говорять про необхідність інтеграції інвалідів в активне громадське життя, політичну та економічну діяльність, культурне середовище і т. ін. І чомусь уже наступного дня про це… забувають. Але ж так не має бути! Але так буде ще довго ! Суспільство наше знаходиться на дуже низькому рівні соціального розвитку. Даються взнаки десятиліття пануваня комуністичної ідеології, а тепер ще і бандитська ідеологі прищеплюється. Стан туалетів та рівень життя інвалідів - ось основні показники рівня розвитку любого суспільства.
  • Anonymous

    не буде тут жвавої дискусії та обговорення .... ну хіба що з'явиться якесь " ы " чи "я" та почне флудити. Немає що суспільству сказати чи запропонувати людям, які опинились в зоні " обмеженні"
  • Anonymous

    сучасне українське суспільство не може впоратись з своїми проблемами, впоратись з своїм еволюційним розвитком. А тому сподіватись на цивілізаційне вирішення проблем людей з обмеженними можливостями марна справа. Особлива марна, коли "верхівка" керівницьтва зайнята вирішенням своїх проблем.
  • Anonymous

    подивіться в очі тих " обмеженних", якіх примушують існувати на 850-900 грн\міс, і ви все зрозумієте, якщо захочете зрозуміти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up