Жінка, яка у потязі збирала гроші на храм, втекла від журналістів після перших же питань

Жінка, яка у потязі збирала гроші на храм, втекла від журналістів після перших же питань
  • Все, що вдалось дізнатися, - церкву будуватимуть у с. Гаї Гречинські. Нібито там відновлять храм, капличку якого знесли кілька років тому у парку Нацвідродження.
  • Чому збирають гроші саме в таких місцях – прокоментувала психотерапевт. Та пояснила, яким чином шахраї примушують нас віддати їм гроші і як цьому запобігти.

- Діточки, поможіть на побудову храму в Тернополі, - двері купе відчинились. На порозі з’явилась жіночка у довгій спідниці, років 50, закутана в світлу хустину. На обличчі – мила посмішка. – Поможіть, треба храм побудувати.

В купе – шестеро журналістів нашого видання, які саме повертались з відрядження з Вінниці. Звісно, ми активізувались та зацікавились – який то храм в Тернополі новий добудовують. І навіщо на ці потреби збирають гроші аж у потязі дорогою до Вінниці?

- А документи покажете? – цікавлюсь.

Відео дня

- Так, дитино, все покажу.

Тим часом цікавлюсь, що за храм, де будуватимуть, яка парафія. Я вже було простягнула руку до стосу паперів з кольоровими печатками, запакованими у файли. Але цього моменту жінка, з приліпленою на обличчі посмішкою, видала: «Ні, в руки не дам».

- Покажіть мені ваше посвідчення, - прошу в усміхненої жінки.

- Приходіть на святе місце, - лише відповіла та і, різко розвернувшись, бігом пішла коридором – пошвидше від нашого купе. Причому, в жодне в нашому вагоні вона більше не заглядала.   

Храм замість каплички у парку

Все, що вдалось дізнатись від жінки за кілька хвилин спілкування, доки вона не втекла, це що храм будуватимуть у с. Гаї Гречинські. Нібито там відновлять церкву, капличку якої знесли кілька років тому у парку Нацвідродження, біля Співочого поля.

Це – найвірогідніше були шахраї, переконана психолог, психотерапевт Наталія Гаєвська. І розповіла, як відмовити тим, хто просить і при цьому не відчувати провини за те, що відмовились допомогти.

- Я більш ніж впевнена, що це шахрайство, - каже Наталія Гаєвська. - Я бачила не одну таку жіночку у потязі дорогою до Львова. Попросила показати документи ближче – не показали. Вони тільки бачать, що люди реагують не так, як їм хотілося б, – одразу тікають. Однозначно, це психологічна маніпуляція.

Коли у вас просять в подібній ситуації гроші – зупиніться на секунду і задайте собі питання: а що я відчуваю. Якщо з’явились дискомфорт і почуття провини – однозначно, ваші кордони порушуються.

- Людина хоче від нас такої дії, якої ми не робили б в іншій обстановці чи ситуації і «давить» чи не найсильнішим відчуттям – провини, - каже Наталія Гаєвська. – Нормальна людина в цей момент відчуває когнітивний дисонанс. Я ж хороша. А такі дають гроші на храм і хвору дитину. Якщо я не дам - виходить, я є поганою. Критичне сприйняття інформації виключається, натомість включаються емоції. Мовляв, дам 5 грн – і почуватимусь добре.

Увага! Вами маніпулюють

Все для того, аби зупинити внутрішній дисонанс, позбутись відчуття тривожності і провини. Я не хочу почуватись поганим. Тому краще дам гроші.

- Якщо є таке відчуття дискомфорту – ставте табличку перед собою: мною маніпулюють, - радить психотерапевт. - А якщо мною маніпулюють – або я піддаюсь і даю себе ошукати, або я доросла людина і бачу ці маніпуляції. У цьому випадку просто варто навчитись казати «НІ».

Чому шахраї найчастіше обирають подібні місця для збору коштів? Все просто – у потягах та наближених до цього місцях чи ситуаціях людина почувається не в звичному середовищі, не чує ґрунту під ногами. Вона не має і психологічної стабільності. Причому найбільш вразливі жінки, діти, літні люди. Бо вони більш емоційні та вразливі. Шахраї чи «збирачі коштів» рідко підходять до чоловіків. І в таких ситуаціях вразлива людина готова скоріше віддати кілька гривень, аби від неї відчепились і вона не почувалась би винуватою.

- Зі «збирачами коштів», якщо ви не можете різко відмовити, можна «погратись в занудство», - радить психолог. – Довго розбиратись, а де храм, а де люди проживають, поцікавитись їхнім місцем реєстрації, а чому не звернулись до депутата за місцем проживання... Якщо ви задаєте питання і хочете конкретики – це теж маркер. Як правило, ці люди не дадуть відповіді на всі ваші запитання. І втечуть. Тоді однозначно мова йде про шахрайство.

Найкраще не вступати зі «збирачами грошей» в контакт. Якщо вже вступили – прислухайтесь до своїх відчуттів. Відчуваєте провину – вами маніпулюють. Не хочете дати себе ошукати – одразу припиняйте будь-який контакт, радить психолог.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Iryna Vakhriv

    я бачила її в автобусі на Луцьк, Ровно. Вона сідає і просить водія їхати без оплати, або за символічну ціну.
  • Volodymer

    Бачив таких самих 2 жіночок минулого року в Шацьку на пляжі, ходили поміж люди, випрошували гроші, позорили місто, казали що з Тернополя
  • David Starr

    Для чого взагалі гроші на церкви здавати? Їх і так повно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up