Жінка з Вишнівця не вкорочувала собі віку через субсидію

Жінка з Вишнівця не вкорочувала собі віку через субсидію

Нещодавно Тернопільщину облетіла звістка, що жителька смт Вишнівець вчинила суїцид, бо не отримала субсидії, не мала чим платити за газ. Утім, субсидія тут ні при чому. А чи було це самогубство — мають ще розібратись фахівці.


Випадок трапився 7 грудня у Вишнівці. 82-річну Надію Ситник, яка лежала обличчям до низу, знайшли сусіди на кризі біля берега річки. На місцевих сайтах з'явилась інформація, що жінка вкоротила собі віку і є відповідна записка. Немісцеві видання згодом пішли ще далі — і в Інтернеті з'явилась інформація, що літня жінка є жертвою комуналки, жила у холодній хаті, боячись зайвий раз увімкнути газ чи світло, розчарувалась у всьому і вирішили піти із життя.

Містом ширились чутки


- У Вишнівці взагалі говорили, що Надю Ситничку знайшли вбитою біля Мазурової криниці, біля берега, без голови, - каже сусідка пані Надії. - Я побачила, що на обійсті є поліція, купка людей. Говорили: “І що то могло статись, що то могло статись, що їй в голову прийшло”. До тіла не підпускали звісно. А саму Надю я бачила здалеку, за кілька десятків метрів: ноги були на льоді, лежала головою донизу, халат наче закинутий трохи на голову. І більше нічого не знаю.
Однак того ж дня Вишнівцем, за словами сусідки, поширилась ще одна чутка. Мовляв, жінку взагалі порубали, закинули в мішок і кинули біля річки.

- Люди язикаті. Таке вже пішло, таке попридумували, - додає вона. - Однак родичі жінки казали, що ніякої голови, ноги відрубаної не було. Ще казали, що знайшли записку. Точно не пригадую, як говорили. Щось таке: “Не дали газу, то відключіть світло. В моїй смерті нікого не виніть”. Але чи так це, я не знаю.

За словами сусідки, пані Надія не була самотньою. Вона фактично проживала у будинку разом із своїм старшим сином та онуком. Син — вийшов на пенсію за вислугою років, працював в училищі, внук — навчається в коледжі на платному. Але на той час їх не було вдома, бо були у справах в Києві.

- В неї є ще двоє дітей — ще один син та донька, живуть в Києві, - додає вона. - Вони часто приїжджають до мами, допомагають всіляко. А щодо субсидії, так її взагалі отримує син з внуком. І досить таку непогану. А сама Надя зареєстрована у Києві в дочки, тому вона і не могла претендувати тут на субсидію. А взагалі  вона добра була, всіх послухає, і ще на городі працювала, в магазин за хлібом бігала. Нормально ходила, ще буває, що сорокарічні так не рухаються, як вона. 

Субсидію мали хорошу

Не розуміють, чому з'явилась версія про зв'язок  між смертю літньої жінки та відсутністю субсидії, і в районному управлінні соцзахисту.

- Наскільки я знаю, випадок не пов'язаний із субсидіями, - каже начальник управління соціального захисту Збаразької райадміністрації Олександр Рожко. -   Вони жили біля тієї уповноваженої, що привозила документи на субсидію, і прекрасно знали, як призначається субсидія. І вона була там призначена. А чому така версія пішла, що то через субсидію... Наскільки я чув, згадуваної записки чи то взагалі не було, чи не можуть зараз знайти.

Відео дня


 Якби там була записка із згадкою про субсидію, то за словами пана Рожка, в нього вже були б правоохоронні органи, і вилучали все, і передивлялись би.  А так взагалі ніхто управління не зачіпає. Родина пані Наді, за словами посадовця, субсидію мала. Отримували її у дуже хорошому розмірі, навіть вище, ніж за обласним показником. 

- Жінка взагалі у нас не зареєстрована. Отримувачем субсидії був її син, - додає пан Рожко. - 21 числа вони здали документ, 29 — вже субсидія призначена і на початку грудня вона вже була в селищній раді. Із селищної ради дзвонили і мали сказати сину, щоб прийшов забрав повідомлення. Вони вже знали, що субсидія є.

У слідства — три версії 

 Поховали пані Надію у вівторок, 11 грудня. Офіційно причиною смерті названо утоплення. За фактом смерті поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 115 КК “Умисне вбивство”.

- У слідства є три версії — умисне вбивство, нещасний випадок та самогубство, - каже прокурор Збаразького відділу Кременецької місцевої прокуратури Наталія Кибалюк. - Остаточну версію будемо мати після отримання результатів усіх експертиз, які призначені у справі.  Єдине, що зараз точно встановлено — це причина смерті, але сама експертиза повністю триває не менше місяця. Наприклад, там були певні тілесні ушкодження, але чим вони нанесені, ми зможемо знати тільки після отримання результатів. Стверджувати, яка версія має наразі перевагу, теж не можемо. Родичі поки що також в здогадках, що відбулось. Журналісти мене питали про версію про доведення до самогубства. Звісно, вона має право на існування. Але щось сказати  зможемо тільки після того, як проведемо комплексну експертизу. Ще ви хоч не напишіть, що вона вішалась. Бо таке вже в Інтернеті пишуть…Наразі поліція опитує людей, шукає  можливих очевидців. 

За словами прокурора, інформація про знайдену записку відповідає дійсності. Однак зміст її не мають права розголошувати.

- Записка не була в руці жінки, не була біля тіла жінки, як кажуть люди, - додає пані Кибалюк. - Її виявили  в хаті, вилучили та будемо з'ясовувати, хто є її автором, чи писала її сама жінка. Зі слів родичів, сусідів можу сказати, що жінка  психологічно важко переживала смерть чоловіка. Він помер ще два роки тому. Загалом, з місця багато речей, які на думку фахівців можуть мати зв'язок із смертю, було вилучено. Ми повинні перевірити факти, які підтверджують, або спростовують кожну версію. Якщо все це зробимо, тоді зможемо стверджувати, що ж сталось.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Валентина Миколаівна Табунщик

    Новии анекдот про субсидію : 21 здали документи 29 нарахували і тут всі аж заплакалися з реготу,при тому по всій Украіні!!! Ми своій бабулі взагалі платіжки не показуємо тільки  на холодну воду,ми в часному секторі мешкаємо зимою мала плата.Хто зна як би побачила платіжку на газ та світло чим би скінчилося ,маю на увазі : інсульт ,чи інфаркт.На дании час субсидіі мізерні так що хто зна...
  • Ольга Сидорук

    Розпустили плітки,тепер спростовують.
  • Nem Nemezis

    #Уряд_гройсмана
  • Solovei Evgenia

    Ганьба збаражським мінтам
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up