Партнер рубрики Події

Жіночі купе — необхідність чи забаганка? Ми запитали думку тернополян щодо можливого нововведення

Жіночі купе — необхідність чи забаганка? Ми запитали думку тернополян щодо можливого нововведення

«Укрзалізниця» розглядає можливість запровадження жіночих купе. Планують, що спочатку це буде пілотний проєкт і діятиме на кількох напрямках далекого сполучення.

Жіночі купе не новинка, вони існують в деяких країнах Азії та були протестовані в Європі. Також у 2010 році «Укрзалізниця» вже запроваджувала таку послугу, але вона не користувалася попитом.

Жіночі купе – це в першу чергу про безпеку, комфорт та спокій жінки. Адже неодноразово в купе були спроби побиття та зґвалтування жінок. Один з таких випадків зафіксували у 31 липня 2020 року. Тоді у потягу сполученням «Маріуполь — Київ» невідомий без верхнього одягу вдерся у купе до жінки, яка їхала разом зі своїм неповнолітнім сином, побив її та намагався зґвалтувати. Нападника тоді відправили до СІЗО, але через дев’ять місяців госпіталізували, оскільки погіршився стан здоров’я. У лікарні він помер.

Відео дня
v class="video-block">

Чи зіштовхувалися тернополяни з такими випадками і чи погоджуються з можливими нововведеннями – ми дізнавалися у пересічних людей.

Галина, 33 роки, nail-стилістка

 — Як на мене, то нічого критичного немає у спільних купе і я взагалі не бачу в цьому проблеми. Мені зручно їздити з чоловіками, не виникало проблем. Можливо, якщо думати про напади, або якщо люди з цим зіштовхувалися, то у них може бути інша думка. У мене такого не було і я навіть не замислююся про це.

 

 

 

 

Валерій, майже 60 років

 — Думаю, що це правильно. Тому що бували випадки, коли під час поїздок, особливо нічних, чоловіки чіплялися до жінок. Я вважаю, що жінка має бути захищена, вона має їхати у потягу і не боятися, спокійно себе почувати. А це дуже важливо, щоб людина в дорозі почувала себе спокійно.

 

 

 

 

Катерина, 18 років, студентка

 — Я буквальна кілька днів тому приїхала з Кривого Рогу і мені постійно було страшно у потягу. Я переважно купую плацкарт, але цього разу його не було і довелося купувати купе. Чесно скажу, молилася всю дорогу, щоб ніхто до мене з чоловіків не підсів. Але мені повезло і я їхала сама. Тому підтримую нововведення. Нехай це буде один вагон, але так жінки матимуть вибір.

 

 

 

Віктор, 65 років, пенсіонер

 — Ми зараз боримося за вільну та незалежну Україну. Боремося, щоб кожен міг жити спокійно і міг відстояти свої права. Тому все, що робиться для демократії та цивілізації нашого суспільства – то добре. Я підтримую таке рішення.

 

 

 

 

 

Богдан, 23 роки, адміністратор

 — Думаю, таке треба. Бо є чоловіки, які можуть напитися в дорозі, або взагалі приходять в потяг напідпитку. Тому жінкам може бути страшно, а так їм буде спокійніше. Я свідком таких інцидентів не ставав, але гірше від такого проєкту точно не буде.

 

 

 

 

 

Галина, 80 років, пенсіонерка

 — Я про це чула, але не планую кудись їхати. Не знаю, чи треба це. Розумієте, якщо у потягу гарний провідник, керівник, то боятися не треба. Бо як це окремі купе? Що тоді робити родинам?

 

 

 

 

 

 

Ірина, 35 років, перукарка

 — Якщо зробити окремі купе для чоловіків та жінок, то це буде спокійніше. Принаймні кожен зможе обрати для себе той варіант, який для нього більш комфортний і безпечний. Якщо жінка рахує, що їй безпечніше їхати виключно в жіночому колективі, то нехай буде так. Чому ні? 

 

 

 

 

 

Роман, 20 років, студент

 — Повністю підтримую пілотний проєкт і вважаю, що таке розмежування доречне. Тому що ми не раз чули про різні неприємні інциденти в купе, що спричиняє дискомфорт жінкам. Зокрема, коли жінки їдуть в купе з незнайомими чоловіками.

 

 

 

 

 

Анастасія, 20 років, репетитор

 — Особисто я рідко користуюся потягом, але таке рішення підтримую. Головне, що жінкам від цього буде безпечніше та комфортніше. Якщо запровадять таке нововведення на всіх напрямках, то краще обиратиму жіночі купе.

 

 

 

 

 

Василь, 65 років, пенсіонер

 — Ви ж бачите, що зараз вистачає неадекватних чоловіків, тому нехай жінки будуть окремо. Якщо люди адекватні, то я думаю, цілком можна їхати в одному купе, але це ж не перевіриш. Вже колись по телебаченню показували, як у купе чоловік хотів зґвалтувати сусідку. Нехай жінки не терплять нічого і їдуть саме, так безпечніше. Якщо їде одна родина, то тут питань немає. Думаю, чоловік захистить дружину.  

 

Що кажуть в «Укрзалізниці»?

Аби запровадити жіночі купе, наразі команді необхідно розробити IT-рішення, внести зміни до нормативних актів, проконсультуватися з юристами, міжнародними та українськими громадськими організаціями. Про це повідомляють на сторінці «Укрзалізниці» у Фейсбук.

У свою чергу голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко зазначає, команда допоможе жінкам почуватися комфортніше та безпечніше за допомогою комплексу заходів.

— Безпека українців — незалежно від гендеру — є нашим фундаментальним пріоритетом, особливо в період повномасштабної війни. Наші залізничники уважно вивчили світовий досвід. Ми віримо в комплекс заходів, де тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань відіграватимуть ключову роль у викоріненні цього явища. Тому поточне рішення залізниці — «пілот» з жіночими купе. Ми тестуватимемо їх упродовж декількох місяців та разом з громадою і фахівцями приймемо рішення щодо масштабування. Це буде залежати від реального попиту та відгуків, — каже пан Євген.

На першому етапі придбати квитки у жіночі купе можливо буде лише через мобільний застосунок.

Крім того, в «Укрзалізниці» намагаються зробити так, аби поїздки навіть у спільних купе були безпечними. Для цього в усіх нових та модернізованих вагонах — а це вже близько 15% вагонів у активному використанні — встановили камери відеоспостереження та кнопки виклику провідника.

Читайте також:

Скільки коштують квитки з Тернополя до сусідніх областей: промоніторили ціни на потяги та автобуси

Потяги через Тернопіль знову курсують за звичним графіком

Скільки коштує доїхати з Тернополя до міст області. Ціни на потяг та автобуси

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Віктор Братасюк

    Необхідність
  • Петро Беріт

    Ніхто не бажає розпочати з кондиціонерів?
  • Святослав Журовський

    треба ще сховища поділити на жіночі і чоловічі, як в тюрмі камери.
  • Степан Яловега

    і кому воно сьогодні надо

keyboard_arrow_up