Партнер рубрики Події

Про війну без прикрас: у Тернополі відкрили виставку картин загиблого Олега Дробоцького

Про війну без прикрас: у Тернополі відкрили виставку картин загиблого Олега Дробоцького
  • Понад 20 полотен, створених захисником з Тернопільщини Олегом Дробоцьким, розмістили у холі Українського дому «Перемога».
  • Кожна картина просочена болем, кров’ю та війною, про яку наш земляк не лише читав на сторінках книжок, а й бачив на власні очі.
  • Журналісти «20 хвилин» долучилися до заходу. Детальніше – у нашому матеріалі.

О 15.00 у холі «Перемоги» — людно. Друзі, знайомі, рідні та просто пересічні тернополяни завітали, аби згадати про Олега Дробоцького, його життя та творчість. Присутні підходять до полотен, розглядають кілька хвилин та фотографують.

Малював у перерві між боями

Олег Дробоцький родом із села Вербовець. Він з дитинства обожнював малювати. Після закінчення школи вступив у Кременецький коледж імені Тараса Шевченка на відділення образотворчого мистецтва, а потім перейшов до Львівської академії мистецтв.

Відео дня

У 2018 році він вступив до лав другої резервної сотні Добровольчого Українського Корпусу, а у 2019 році підписав контракт із ЗСУ. Виконував бойові завдання під час проведення АТО та ООС.

— Олег ніколи не залишався осторонь війни….Попри своє навчання та написання картин, він знаходив час для волонтерства. З 2018 року разом з однодумцями збирали все необхідне для захисників і возили на Донецький напрямок. А після закінчення навчання вирішив пов’язати своє життя з військовою справою. Це було його бажання. Вплинути на нього ми не могли, — розповідає мама Ольга. — Коли почалася повномасштабна війна, то наш Олег разом з побратимами захищали Київ, Бучанський район, а згодом їхню бригаду перевели на східну частину України, де він і загинув.

Життя захисника обірвалося 6 березня 2023 року під час артилерійського обстрілу на Донеччині. Це страшна втрата не лише для родини, а й побратимів. До речі, серед побратимів Олег мав позивний «Художник». І не дивно, адже навіть на фронті не забував про мистецтво.

— Він не втрачав можливість і малював навіть на передовій. Як тільки вони поверталися з боїв, був час на відпочинок, то брав чисте полотно, фарби і творив. Коли брат питав у нього, що передати, чим допомогти, то першочергово просив матеріали для творчості. Всі свої картини син відправляв додому. Ми зберігали, сподівалися, що він повернеться до цивільного життя і буде проводити у Тернополі та по всій Україні свої виставки. Але, він загинув…І про його мужність та талант мусимо говорити ми, — додає мама загиблого захисника.

Картини «наповнені» війною

Полотна, представлені на виставці «Донецький аеропорт», виключно у чорних, сірих та білих тонах. Їх Олег Дробоцький створив задовго до того, як пішов на захист України. Зі слів подруги Нікіти, він постійно просився «на нуль», аби картини передавали справжній дух війни.

— Коли Олег прийшов до нас на штаб, то був закритий, але такий щирий, добрий. Як зараз пам’ятаю, він обдумував кожне слово, дуже хвилювався, коли починав говорити. Він постійно звертався до керівника «Правого сектору» Львівщини Тараса «Хаммера» Бобанича, аби той дозволив поїхати на передову, щоб писати картини, — розповідає подруга загиблого захисника. — Але просив ніде про це не писати, не позначати, щоб мама не знала, щоб не хвилювалася. А у 2019 році вже підписав контракт і частково змінив свої пензлі на зброю.

Попри чималу кількість тематик та напрямків, особливою для художника-патріота стала саме військова. Зазначимо, експозиція «АД/242: Донецьк. Аеропорт» — одна з найбільш знакових його виставок. Роботи з цієї серії він представляв на конкурс «Найкращий художник». Наразі частина картин знаходиться на благодійній виставці, і вже відвідала міста Тель-Авів (Ізраїль) та Чикаго (США).

В Українському домі «Перемога» виставка картин Олега Дробоцького триватиме до п’ятого лютого.

 

Читайте також:

Загинув стрілець-доброволець Олег Дробоцький з Лановецької громади

Колядки, щедрівки та різдвяні вистави: як у Тернополі проводять благодійне свято на підтримку ЗСУ​​​​​​

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Рома

    Вічний відпочинок і спокій.Царство небесне.

keyboard_arrow_up