Партнер рубрики Події

Керівникам кричали "Ганьба": чому у Монастириськах протестують медики

Керівникам кричали "Ганьба": чому у Монастириськах протестують медики
  • Терпець увірвався – дорогу таки перекрили. Медикам заборгували зарплату, відпускні, оздоровчі та ковідні виплати.
  • Люди вимагають погасити заборгованість, а також не допустити скорочення медпрацівників і подальшу руйнацію медицини. 
  • На місці працює журналістка «20 хвилин», яка повідомлятиме подробиці.

5 серпня медики Монастирищини розпочали акцію протесту, на три години перекривши трасу.  У лікарів, медсестер увірвався терпець – місяцями вони не отримують гроші, живучи на кредитки. Більше того, їх хочуть відправити у відпустки за власний рахунок щонайменше на два тижні. А жити, як вони кажуть, вже зараз нема за що.

Медики наголошують, що акція протесту мирна. Працівники лікарні протестують на автомобільному шляху національного значення Н-18 «Івано-Франківськ – Бучач – Тернопіль». Можливі пікети на пішохідному переході та прилеглих територіях біля хірургічного корпусу Монастириської міської лікарні. Проте попереджають: пропускатимуть автомобілі з малими дітьми, вагітними і тими, хто потребує нагальної допомоги.

Відео дня

Медики звертаються до всіх підтримати їхню акцію протесту та долучитись до неї. Бо як далі так йтимуть справи, рятувати нас усіх на порозі нової хвилі ковіду буде нікому. Акція протесту – шанс звернути увагу влади на проблеми медиків і домогтися, щоб працівникам виплатили заборгованість!

  • Відколи ми офіційно оголосили про акцію протесту, питання потрохи зрушилося з "мертвої точки", – каже лікар-дерматолог Монастириської рай лікарні Віталій Тріщук. Він є одним зі співорганізаторів акції. – Залишається проблема заборгованості за липень, оздоровчі, лікарняні, а також далі стоїть питання по відпустках за свій рахунок, питання подальшої оптимізації, руйнації медицини і невизначеність нашого майбутнього.

Виникає питання - чи йдуть за свій рахунок працівники НСЗУ, чи отримують вони вчасно зарплати, премії і відпускні, чи проходить в них оптимізація? Питання, звичайно, риторичне! - продовжує чоловік.

  • На мене чиниться колосальний тиск зі всіх сторін, – каже Віталій Тріщук. – Є спроби налаштувати проти нас наших лемків (днями на Монастирищині має розпочатись фестиваль лемківської культури. Акції протесту медиків можуть нашкодити дістатись учасникам на місце проведення фестивалю – прим. авт.) Шановна лемківська спільното, шановні жителі нашої громади, медики нашого закладу просять Вас стати з нами пліч-о-пліч, а ми, в свою чергу, обіцяємо, що не зашкодимо проведенню фестивалю. Нашою ціллю не є перекриття траси заради блокування руху, а привернення уваги до наших проблем і проблем медицини загалом! Думаю, що всі, кому не байдужа медицина нашого краю, сприймуть цю акцію з розумінням.

Нагадаємо, медики Монастирищини минулого тижня попереджали про триденне перекриття міжнародної траси. Згодом Віталій Тріщук на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що "зваживши всі "за" і "проти", для уникнення різного роду маніпуляцій навколо нашої акції, з великої поваги до лемківської спільноти, ми, порадившись зі всіма організаторами акції, вирішили вийти на протест тільки 5 і 6 серпня, а якщо наші вимоги не будуть виконані, то повторити акцію на наступний тиждень".

Медики зазначають, що перекриття траси бачать для себе єдиним порятунком, аби їх почули і нарешті виплатили кількамісячну заборгованість по зарплаті, а також відпускні, лікарняні та обіцяні 300% надбавки «ковідних». Медики нарікають, мовляв, терпець вже увірвався, бо не мають за що годувати дітей. Тим більше, їм щораз погрожують відправити у відпустки за власний рахунок та так званою оптимізацією – це коли роботи позбудуться чи не половина з них.

У Департаменті охорони здоров’я ОДА повідомили, що медзаклади є комунальним підприємством і мають договори із НСЗУ – і це їхні взаємовідносини. Проте неофіційно зазначили: потребу закладу повинні були б закрити з коштів місцевих бюджетів.

А монастириські лікарі сумно жартують, мовляв, то нехай айтішніки з НСЗУ і рятують людей, коли у вересні буде нова хвиля коронавірусу.

«Ми не раби! Ми медики!»

Медики ступили на пішохідний перехід рівно опівдні. У руках плакати «Медикам гідну зарплату», «НСЗУ – йдіть за власний рахунок», «Ми не раби», «Ми медики! Ми не раби! Ми проти боулінгу на робочих місцях! Ми вимагаємо гідної оплати праці! STOP закриттю лікарень та скороченню персоналу».

Вже за кілька хвилин по обидва боки траси вишикувались ряди автомобілів, адже це дорога на Франківськ та Буковель. Водії, яким на спеці довелось простоювати не один десяток хвилин, не нервували. Вони, як зізнались нашим журналістам, з розумінням поставились до перекриття дороги. Мовляв, як іншого шляху добитись свого нема, медики все вірно чинять. Більше того, підтримували мітингувальників та кивали у бік влади – коли була біда і хворих на коронавірус не було куди класти, лікарі були потрібними.

  • От ще недавно, коли в медиків  було професійне свято, всі чиновники і керівники гарно вітали їх, дякували, дарували грамоти і подарунки та піарились, типу, як вони підтримують наших лікарів. А зараз що? Ситуація з повідом «притихла», свято закінчилось, то й людей за людей не треба мати? – обурювався киянин, який разом з жінкою і дітьми їхав на Буковель. Люди потомились і прагнули чимшвидше дістатись до місця відпочинку. Натомість терпляче чекали у довжелезній черзі.

Час від часу перед пішохідним переходом, де, не зупиняючись, ходили медики, пригальмовували швидкі. Натовп одразу розступався – спецавтівку пропускали. Двічі миттєво пропустили і шкільні автобуси. Згодом медики прийняли рішення – раз у 20 хвилин сходитимуть з дороги, пропускаючи всі без винятку авто в обидва боки. Аби не страждали люди, що стоять на трасі. І водії, на знак подяки і підтримки, проїжджаючи біля мітингувальників, сигналили, відчиняли вікна та махали їм рукою.

Керівників зустріли криками «Ганьба!»

Ще на початку акції ми поцікавились у медиків, чи є серед них їхній керівник, головний лікар, чи бодай хоч хтось із заступників. Ті відповіли – немає. Згодом, скориставшись прямим ефіром, який з місця події вели журналісти і місцеві активісти, медики кликали як свого керівника Віктора Лисика, так і очільника Монастириської міськради Андрія Старуха.

  • Ганьба! Ганьба!!! – скандували мітингувальники, щойно здалеку побачили обох – і керівника лікарні, і очільника міськради. Посадовці прийшли до людей, коли акція протесту тривала не менше 1, 5 годин. Коли ж підійшли ближче, градус емоцій просто зашкалював.

Міський голова, стримуючись, намагався вислухати обурених медпрацівників та запевняв – через децентралізацію на місцеву владу впало чимало видатків, міська казна тому порожня. Люди в інших галузях по 15 років не були у відпустках, натомість працюють і на мітинги не виходять. Щойно Андрій Старух починав щось говорити, натовп невдоволено сприймав кожне слово. У бік очільника громади летіли звинувачення, мовляв, у вас кабінет відремонтований, а ми чим гірші? Ви зарплату отримуєте вчасно, ще й з надбавками, а чому ми не отримуємо?

Директор лікарні Віктор Лисик намагався переконати підлеглих, що перекривання дороги – не той метод боротьби. Він довго звітував про кожну копійку – як заборговану, так і виплачену та намагався заспокоїти невдоволених колег. Ще кілька місяців тому він був таким, як і вони, лікарем, адже директором став лишень восени минулого року. Оце мітингувальникам було важко зрозуміти, чому їхній керівник не протестував разом з ними.

Коментарі і міського голови, і головного лікаря, посада якого зараз звучить «директор», дивіться у відео наживо.

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком ситуації у Монастириській лікарні та інших мед закладах області. Та повідомлятимемо про зміни читачів.

Дивіться наживо Акція протесту монастириських медиків.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Зенон Косідовський

    До чого тут траса? Забули дорогу до управління МОЗ? Чи бояться звільнення з неоплачуваної роботи?
  • Галина Павлівна

    Що винні ті, що їдуть по трасі і не можуть проїхати! Блокуйте кабінети тих, хто вам заборгував і вас скорочує!
  • Bobo Black

    Та розігнати тих " медиків"

    Василь Парубочий reply Bobo Black

    Через такий непотріб як ви і робиться таке люди не отримують по 3 місяці зарплати за що вони мають утримувати сім'ю рано чи пізно ви теж потрапите до лікарні і недай бог вас будуть лікувати ті "Медики" яких ви хотіли розігнати

keyboard_arrow_up