Партнер рубрики Події

«Жовта зона»: як буде жити Тернопільщина з 23 вересня? Розповідаємо про всі зміни (НАЖИВО)

«Жовта зона»: як буде жити Тернопільщина з 23 вересня? Розповідаємо про всі зміни (НАЖИВО)

21 вересня Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій встановила «жовтий» епідеміологічний рівень по всій території України з 00:00 годин 23 вересня.

Отже, жити будемо тепер за новими правилами.

Що зміниться на Тернопільщині, говорили на брифінгу в ОДА. Там перебував журналіст «20 хвилин».

Більше половини закладів освіти працюватимуть

Під час брифінгу голова ТОДА Володимир Труш повідомив, що з 23 вересня Тернопільська область перебуватиме в "жовтій" карантинній зоні. 

Відео дня

— Враховуючи практику минулого року "жовта зона" може бути м'якшою для тих людей, які провакцинувалися, — пояснив він. — Якщо брати освіту, то в навчальних закладах, де вакциновані понад 80 відсотків працівників, з 23 вересня матимуть змогу проводити навчання в режимі офлайн.

Загалом з 1217 закладів освіти в області працюватимуть в звичному режимі завтра лише 53 відсотки. Решта — на дистанційній формі.

— Акцентую на тому, що за даними МОЗ серед всіх хворих на коронавірус 98 відсотків становлять невакциновані громадяни, — додав Володимир Труш. — Тому закликаю усіх вакцинуватися.

Показники невтішні

Генеральна директорка ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» Оксана Чайчук розповіла, що з середини липня епідситуація в області ускладнилася. 

— Коефіцієнт виявлення первинних хворих не повинен перевищувати чотири відсотки. В нашій області на 22 вересня він становить 11,67 відсотка. Завантаженість ліжок поки не перевищує показника постанови кабміну, але ми бачимо по епідситуації, що і цей показник зростає, — каже пані Чайчук.

Ще один показник, на якому акцентувала увагу генеральна директорка, показник виявлення нових хворих на 100 тисяч населення. Він не повинен перевищувати 75 осіб, в нашій області ця цифра в рази більша — 228,1. Всі території області цей показник перевищують.

Також щоденна кількість госпіталізованих COVID-19 є більшою, аніж кількість одужалих. Щоденні випадки летальності становлять від одного до семи. В області почастішали випадки смертності від коронавірусу у молодому віці від 22 років.

— Серед дітей також зросли нові випадки захворювань. Раніше ми фіксували до шести випадків захворювань дітей в області щоденно, тепер — до 30-ти, — продовжує пані Чайчук.

Починаючи в липні середня щоденна кількість нових випадків захворювань на COVID-19 становила 7 випадків, в серпні - 40, у вересні - 136.

Обмеження, які передбачає "жовта зона":

заборона проведення масових заходів, окрім тих заходів, що передбачають перебування не більше ніж однієї людини на чотири метри квадратних як на відкритому повітрі, так і в закритих приміщеннях;

забороняється робота фітнес клубів, фітнес залів, тренувальних залів та спортзалів, робота дозволена, якщо на десять метрів квадратних перебуватиме не більше однієї людини.

забороняється закладів освіти, окрім тих. де понад 80 працівників щеплені від ковіду;

обмеження роботи закладів громадського харчування, розважальних закладів та торгових центрів, якщо менше 80 відсотків працівників щеплені від ковіду.

— Обмеження не стосуватимуться тих закладів, де понад 80 відсотків працівників щеплені, — підсумували Оксана Чайчук.

Сім вакцинованих захворіли на ковід

Начальниця управління охорони здоров'я ОДА Ольга Ярмоленко розповіла, для надання допомоги хворим на COVID-19 в області розгорнуто сім лікувальних установ: Кременецька лікарня, Тернопільська міська лікарня №2, фтизіопульмонологічний центр, дитяча міська лікарня, Чортківська міська лікарня та Заліщицька міська лікарня.

Також є два резервних заклади: Збаражська міська лікарня та Теребовлянська міська лікарня. Їх розгортатимуть за збільшення завантаженості ліжок.

— На 22 вересня понад 74 тисячі жителів області захворіло на коронавірус. 2633 хворих продовжує лікування, — каже пані Ярмоленко. — Тільки сім осіб в області, що вакцинувалися принаймні один раз, захворіли на ковід. В нас вакциновано 259 098 жителів принаймні одною дозою вакцини.

Є громади в області де вакцинувалися понад 50 відсотків мешканців.

В яких громадах не працюватиме жодної школи?

Загалом в області налічується 1 217 закладів освіти,  розповіла начальниця обласного управління освіти Ольги Хома.

— Станом на 21 вересня ми мали 682 заклади освіти, в яких вакциновано понад 80 відсотків працівників, — каже пані Хома. — В цих закладах працює 37 791 працівник освіти, з яких вакциновано 28 665 осіб, що становить 75,8 відсотка від загальної кількості. 

Начальниця управління освіти також повідомила що до 23 вересня кількість вакцинованих викладачів. а отже і кількість закладів освіти, де навчання буде проводитися офлайн, також зросте. 

В області тільки у сімох громадах працюватимуть всі заклади освіти: Більче-Золотецька, Васильковецька, Великобірківська, Купчинецька, Підгаєцька, Теребовлянська та Тернопільська. Також є ряд громад де 1-2 заклади не функціонуватимуть.

Жоден заклад не може працювати у режимі офлайн в Почаївській, Озернянській, Великодедеркальській, Золотопотіцькій та Кременецькій громадах.

Як працюватиме поліція та кого штрафуватимуть?

Керівник Головного управління поліції області Олександр Богомол розповів, яка відповідальність чекає на порушників карантинних вимог.

— В першу чаргу ми приділимо увагу навчальним закладам та юридичним особам, — каже він. — Від початку року ми виявили понад 12 тисяч порушень карантину.

1 452 протоколи склали правоохоронці та направили до суду. 

За перебування без масок в громадському транспорті, громадських будинках та спорудах під час дії карантину порушників штрафуватимуть на суму від 170 до 255 гривень.

Можливий штраф для юридичних установ, закладів харчування, шкіл, тощо, за порушення правил карантину - від 34 до 170 тисяч гривень. 

— Це дуже серйозний штраф. Завтра за інформацією від управління освіти ми перевірятимемо роботу навчальних закладів, зокрема тих, які не можуть продовжувати навчання офлайн. Ми не будемо робити заслони та забивати двері дошками, але складатимемо протоколи, а штраф платитиме керівник закладу.

Також спільно із службою праці та держпродспоживслужбою працівники поліції проводитимуть рейди для перевірки роботи закладів харчування та розважальних закладів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Марія Дацків

    Правильно писати Збаразька.
  • Читач32

    Далбайоби вакцинувались і всеодно будуть жити як і жили)) тільки здохнуть швидше😂😂😂
  • Наталя Гупало

    Хай закриють все. ВСІМ ЗАВЯЖУТЬ РОТИ ЩОБ МОВЧАЛИ. ВИКЛЮЧАЮТЬ ОПАЛЕННЯ. ЦІНИ НЕ ЗАБУДУТЬ ПІДНЯТИ. І РОБЛЯТЬ СВЯТА.

keyboard_arrow_up