"Зі страхом чекаю 1 вересня": чи буде восени дистанційне навчання у школах

"Зі страхом чекаю 1 вересня": чи буде восени дистанційне навчання у школах
  • Закінчення навчального року у 2020-му стало просто випробуванням. Через пандемію довелось вчитись в особливому режимі. 
  • Якщо коронавірус не відступатиме, школи працюватимуть в дистанційному режимі і з 1 вересня. 
  • Як коментують ситуацію в управлінні освіти, у батьківських спільнотах та самі школярі, дізнавались журналісти "20 хвилин". 

Наразі офіційних заяв про дистанційне навчання з 1 вересня у МОЗ не озвучували. Проте відновлення навчального процесу в звичайному режимі можливе лише на четвертому етапі виходу з карантину, до якого більшість регіонів країни не готові через високий рівень захворюваності. 

Видання "Українська Правда" передає, що до дистанційного навчання вже готуються у столиці. Про це на брифінгу 8 липня заявив мер Києва Віталій Кличко. 

"Розглядаємо усі варіанти" 

Як розповідає начальник управління освіти Тернопільської ОДА Ольга Хома, зараз розглядають різні варіанти розвитку подій. 

Відео дня

- Зараз розглядається проєкт змішаного навчання, - каже Ольга Хома. - Усі наголошують, що це буде видно із ситуації з захворюванням перед 1 вересня. Готуємось до різних варіантів розвитку подій. Наперед не потрібно забігати. Можливо, буде повністю відновлене навчання. Можливо, дистанційно читатиметься лише частина предметів. 

Законодавчих документів, які вказують, що навчання буде дистанційним, наразі немає.

- Офіційних наказів з Міністерства освіти про режим роботи з 1 вересня немає, - каже начальниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. - Є думки, проєкти про змішане навчання. Ми готуємось до різних варіантів. Працюємо над програмами. Як і батьки, ми розуміємо, що дистанційне навчання - це не вихід. Будемо брати до уваги першокласників, які ще не знайомі зі школою і випускників, які теж психологічно не готові до того, що вчителя немає поряд. 

Однозначної відповіді в управлінні не дають, кажуть, усе залежить від епідситуації. Схиляються все ж, що суто дистанційної роботи не буде. 

У Тернопільській міській раді кажуть, що система освіти  зараз не готова до повного онлайн-навчання. Тому, якщо буде можливість працювати у школах, - нею скористаються.

- Перед тим, як приймати такі рішення, варто зважити усі нюанси, - говорить заступник міського голови з гуманітарних питань Леонід Бицюра. - Треба розуміти, що школа - це не лише навчання. Це соціалізація дитини, це вміння її перебувати в колективі, і якщо це вміння втратити у певному віці, потім надолужити неможливо. Люди не усвідомлюють, які наслідки можуть бути. 

"Сказали, що просто забиратимуть дітей" 

Батьки на можливість дистанційної освіти реагують негативно.

Ніякого дистанційного навчання, в нас в трьох селах вже батьки відмовилися, якщо буде дистанційно, то дітей просто заберуть, і тоді закриють навчальний заклад, - каже батько школярки із Шумського району Олександр Яворський. 

Якщо у великому місті немає можливості організувати повну соціальну дистанцію між дітьми, то у сільських школах зробити це значно легше. У цьому переконують педагоги. 

- Нам важко працювати у дистанційному режимі, адже дітям молодшого віку іноді дуже важко зосереджувати увагу, а у телефонному режимі чи у режимі відеозв'язку буває важко пояснити дітям матеріал, - каже вчителька початкових класів Віра Турчак. - Дитині потрібно візуально сприймати інформацію. У початкових класах також багато роботи із роздатковим матеріалом та в ігрових формах. Особливо за вимогами НУШ. 

Крім того, не всі діти у селах мають вільний доступ до мережі інтернет, не у всіх є смартфони або комп'ютери. 

Через невелику наповнюваність класів дітей у сільських школах можна розмістити в кімнатах із дотриманням дистанції. Тому вчителі переконують: від дистанційного навчання буде більше шкоди, аніж користі. 

Але раду собі дадуть в будь-якому випадку. Навчання не припинятиметься. 

- Ну а що робити? Три місяці було такого навчання, у всіх ситуаціях були. Не знаю, що вам сказати за такий формат. Комусь такий формат підходить, комусь - ні. Хтось "виштовхає" дитину у школу, інші - не будуть ризикувати. Подивимось... , - каже вчителька Надія Вершиніна. 

"Контрольні, написані біля мами-тата, - це несерйозно"

Батьки до можливого дистанційного навчання ставляться досить скептично. Їх думку ми запитали у спільноті "Тернопільські мамусі" в соцмережі Facebook. 

- Комфортно не буде ні вчителям, ні учням, ні батькам. Знання, здобуті вдома, контрольні, написані біля тата-мами - це не серйозно, - пише тернополянка Тетяна Мороз. - Школа і розпорядок шкільного життя дисциплінує і таки дає справжні знання. Діткам ( маю школярку молодшої школи) важко себе дисциплінувати вдома, а мама-тато не завжди мають змогу контролювати і стежити за процесом навчання щодня. За березень- травень домашнього навчання помітила, що дитині стало важко навіть говорити з вчителькою ( нехай навіть онлайн), плюс досвід спілкування, соціалізація припинені.Надіюся, що з вересня вдасться повернутися до звичного шкільного режиму, й освітній процес нарешті буде таким, як він і має бути, а не пародією на навчання.

Хоча, якщо знову буде пік захворювання, готуються до різних варіантів. 

- Зараз рано прогнозувати, бо до вересня ситуація ще може разів десять змінитися. Готуємось до різних варіантів, звісно, - пише мама школярки-першокласниці Ірина Прокопенко. 

"Петиція або на мітинг"

- Моїй доньці цього року в перший клас іти. Я навіть приблизно не уявляю, як першачки мають справитися з цим дистанційно, - каже Маріанна Павлуцька.-  Також виникає питання: а як ходити на роботу, якщо такі діти потребують когось з батьків на уроках поруч? Адже навіть найкращий вчитель не зможе онлайн навчити писати чи читати, не кажучи про все інше.Якщо старші класи ще більш-менш можуть вчитися дистанційно, то початкову школу не пускати в клас це знущання над дітьми.

Є батьки, які налаштовані відстоювати право на "нормальну"  освіту.

- Я підтримую думку, що дистанційна освіта не може бути позитивом для дітей, - пише Надія Коник. -  І єдиний вихід - це петиція або на мітиг. 

 

А ви якої думки? Пишіть у коментарях. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (63)
  • Галина Вознюк

    Я проти дистанційного навчання.Школа то є школа.Ми всі ходили до школи.
  • Катя Слободецька

    Проти.
  • Oksana Rosiian

    Проти!
  • Таня Гончар

    ПРОТИ!!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up