Вандали чи художники? Що пишуть та малюють на стінах будинків у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Вандали чи художники? Що пишуть та малюють на стінах будинків у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ)
  • У місті чимало фасадів будинків, під'їздів та огорож потерпають від вандалів. Їх малюють та розписують. Зазвичай це звичайний вандалізм, а десь вуличні художники створюють шедеври.
  • Дивіться, що пишуть на будівлях в нашому репортажі.

Вандали не бояться розписувати стіни ні у віддалених районах, ні в самісінькому центрі. На Руській всі рекламні банери на огорожах розмальовані.

Якщо на фасадах центральних вулиць написів не так багато, то на входах до будинів стіни понищені.

Відео дня

 

Ось так виглядає вхід до одного з будинків на вулиці Чорновола.

На Театральному майдані будівлі вандали не чіпали, а от рекламний екран розмалювали.

Але не всі малюнки псують стіни. В місті є чимало місць, де стіни прикрашають гарні малюнки та написи, які змушують задуматися. Ось так виглядає вхід у внутрішній двір на вулиці Чорновола:

А цю красу можна побачити біля входу в медичну бібліотеку на вулиці Руській.

А як вам такі малюнки?

Це ще один малюнок на вході до двору на Руській.

А навпроти такий самий вхід, однак вже з графіті. 

Деякі малюнки нанесені фарбою, яка відбиває світло вночі.

А це фото надіслали читачі. Як вам такі заклики щоб посміхнутися?

Більше фото дивіться у галереї. Пишіть також у коментарях та надсилайте свої знімки і ми додамо їх до публікації.

Не бояться навіть поліції?

На Валовій на будівлі ГУ Національної поліції ми помітили зафарбовані написи. Не бояться ні прицілів камер відеоспостереження, ні поліцейських?

Неподалік на стіні житлового будинку сюжет подій Євромайдану.

На Валовій є також дошка «Перш ніж померти я хочу…», де писати і малювати можуть всі охочі. Розглядати її можна годинами. Деякі написи змушують задуматися, а деякі – посміятися. Але дехто вийшов за рамки дошки, тому малюють та пишуть на стінах поруч.

Напроти дошки – малюнок з часів Революції Гідності. Стіна вже розвалюється. 

Шукають друзів та обзиваються

У «фортецях» в парку Шевченка стіни розписані. Хоча їх нещодавно фарбували, написи проявляються. Там пишуть адреси своїх сторінок в соцмережах та навіть номери телефонів. Хтось шукає друзів, а хтось хоче збільшити кількість підписників.

Можна побачити і написи «Діма + Таня». Ці дві фортеці стали справжніми «дошками для знайомств». А хтось просто обзивається. 

Поруч в парку паркан розмалювали. А вам подобається таке?

Розмалювали і два приміщення неподалік пам’ятника Бандері.

Продают наркотики

Але якщо деякі графіті – жарти чи просто вандалізм, є і куди небезпечніші «малюнки». На фасадах будівель та огорожах постійно з’являються адреси телеграм–каналів, де продають наркотики. Біля деяких адрес пишуть «закладки», але здебільшого, як ми помітили, злочинці вже просто залишають адреси без пояснень.

На будинках чимало таких написів. Більшість – замальовані. Деякі просто фарбують, але напис проявляється. Іноді написи роблять нечитабельним – поверх такою ж фарбою пишуть інші букви та цифри.

Замальовувати такі написи мають балансоутримувачі чи ОСББ будинків.

Хотіли кримінальну відповідальність за написи

До Верховної ради навіть намагались внести законопроєкт, про зміни до Кримінального кодексу України. Ініціатор проєкту вніс заявку ще 28 травня 2019 року. За рекламу телеграм–каналів хотіли притягувати до кримінальної відповідальності тих, хто робив написи.   

– Українські міста потопають у рекламі наркотичних засобів, котру малюють на будинках, парканах і навіть на порогах шкіл. На сьогоднішній день ця проблема набула масового поширення та несе загрозу здоров’ю та життю в першу чергу, підлітків. Саме тому, пропонується ввести кримінальну відповідальність для осіб, які вчиняють написи щодо реклами продажу наркотиків, – йшлось у пояснювальній записці.

Однак до голосування діло не дійшло – проєкт відкликали 29 червня 2019 року.

Яка відповідальність?

У міськраді пояснюють – відповідно до Правил благоустрою, обов’язок з усунення написів графіті на фасадах будинків покладено на балансоутримувачів.

Відповідальність за малюнки та написи передбачено статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Так «художника», якого спіймають, оштрафують на суму від 340 до 1360 гривень. Якщо ж порушник не досягнув 16–річного віку – відповідно до ст. 12 КУпАП, нести покарання він не буде. Але протокол можуть скласти на батьків чи опікунів за статтею ч. 3 ст. 184 КУпАП (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей) та накладено адмінстягнення у вигляді штрафу у розмірі 850 грн.

А як вважаєте ви, яка має бути відповідальність за графіті? Чи звертаєте ви увагу на такі малюнки? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ліда Плющ

    Реклами наркоти багато

keyboard_arrow_up