Знову палять суху траву, опале листя та сміття. Який штраф "світить" порушникам

Знову палять суху траву, опале листя та сміття. Який штраф "світить" порушникам
  • Щороку наприкінці дачно-городнього сезону мешканці починають проводити активний благоустрій ділянок та домогосподарств, спалюючи опале листя, суху траву та сміття.
  • Такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу та є небезпечними для життя та здоров’я дітей.

за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, а саме: накладення штрафу на громадян – від 3060 грн до 6120 грн, на посадових осіб від 15300 грн до 21420 гривень.

При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму, до складу яких входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що може викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Крім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до знищення екосистеми.

Працівники муніципальної інспекції проводять регулярні рейди та перевірки на факт виявлення правопорушень природоохоронного законодавства та Правил благоустрою на території Тернопільської міської територіальної громади.

Відео дня

Якщо ви помітили факти спалювання сухого листя чи інші порушення природоохоронного законодавства на території нашої громади, просимо повідомляти муніципальну інспекцію за номерами телефонів: +38 (073) 015 1481 (Viber), +38 (067) 4473186, +38 (067) 447 3278.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Наталя Гупало

    Вивозити не можна і спалювали не можна. Де дівати.
  • Mike ToNight

    При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз: В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт. При згорянні ж утворюється зола.

    Суки, вивчіть це!!! А взагалі це б мали вам росказати в школах на уроках хімії і біології. Заїбали ви нахер з своєю травою, ви тварини тупорилі. Подумайте про  людей у яких бувають захворювання легень, алергії різного роду, їм важко дихати.
  • Оксана Тернопіль

    Ну ви трошки загнули ,,то тепер люди подурнішали вже незнають що чудити ,,,траву палили споконвіків ,,,,навіть і я спалюю ,,бо треба !!!!ну а давацте я все своє ганчіря і суху траву буду зносити до вас ,,,довбаних придурків і робіть з нею все що забажаєте ,,навпаки коли спалюється трава то не є отрава а очистка землі що перетворюється на біоматеріал ,,попіл що до речі потрібен живій біологічній стуктурі а не ваші хімічні відходи ,,,,

    Mike ToNight reply Оксана Тернопіль

    Оксана Тернопіль для природи це не корисно, корисно коли є перегній, а не коли спалювати і термічно вбивати в землі мікроорганізми
  • Дорош Тарас

    Люблю спостерігати як великі борцуни за чисте повітря їздять на трьохлітрових дизелях.

keyboard_arrow_up