Звідки везуть кавуни у Тернопіль та скільки в них нітратів. Ми перевірили

Звідки везуть кавуни у Тернопіль та скільки в них нітратів. Ми перевірили
  • Наприкінці травня–початку червня на ринку почали з’являтися кавуни. Наразі ще не настав їх сезон. Везуть солодкий товар з–за кордону. Тож чи безпечна ця ягода? Ми перевірили кавун на вміст нітратів.
  • Чи будуть цього року українські баштанні та скільки вони коштують. Про це у матеріалі.

На овочевому ринку у Тернополі вже є продавці, які торгують кавунами. Ціни – кусаються. Коштує кілограм 35 гривень. Тому їх продавці зазвичай ріжуть та продають по чверті. Цілий кавун може заважити і на 200–300 гривень.

Звідки кавуни

Продавці кажуть – наразі кавуни привозять з Туреччини. Українських ще немає. Невідомо, чи буде цього року наш врожай, адже Херсонщина і частина інших територій, де традиційно висаджуть кавуни та дині, окупована.

– Ціни на турецькі кавуни 35–40 гривень за кілограм, – розповідає продавець Нурлан. – Також ще будуть кавуни з Азербайджану. Не знаю, чи будуть українські. Можливо, буде урожай з Миколаївщини.

Відео дня

Інша продавчиня пані Галина каже, що навіть якщо українські баштанні будуть у Тернополі, вони коштуватимуть дорожче, ніж торік. На це вплине не лише дефіцит, а і проблеми з логістикою, подорожчання пального та інші затрати на вирощування та транспортування.

Чи безпечно їсти?

Ми перевірили, чи безпечно їсти кавуни, які лише починають з’являтися на ринку. Журналісти «20 хвилин» придбали кавун у одного з продавців. Четвертина обійшлася у 82 гривні. З нею ми пішли до Державної лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи.

Для визначення вмісту нітратів потрібен невеликий шматочок плоду. Його перетирають та поміщають у спеціальний розчин. Далі за допомогою лабораторного обладнання визначають вміст нітратів.

Для кавунів гранично допустима норма – 60 мг/кг. Наш кавун містив концентрацію нітратів – 11 мг/кг, тобто у межах норми.

– Цього року ми ще не фіксували перевищення вмісту нітратів у фруктах та ягодах, – розповідає провідний лікар ветеринарно-санітарної експертизи Наталія Борисяк. – Зазвичай висока концентрація може бути у ранній редисці, буряках, капусті. З кожної партії овочів та фруктів ми відбираємо матеріал і перевіряємо на вміст нітратів. Якщо виявляємо перевищення норми – продукція не допускається до реалізації на ринку. Якщо все добре – ми видаємо відповідну довідку.

Ви можете попросити у продавця показати цю довідку, де вказано, що товар пройшов перевірку. Вони повинні бути безпосередньо у продавців.

Як не нашкодити собі та дітям

Спеціалісти зазначають, що часто люди їдять фрукти неправильно — одразу після основного прийому їжі. Цього робити не можна, оскільки фрукти, а особливо кавуни, мають високу концентрацію цукру. Організм може не впоратися з таким навантаженням та людина погано почувається та можуть з’явитися навіть симптоми отруєння.

– Часто можна чути, що діти або дорослі отруїлися кавуном, – розповідає лікар ветеринарної медицини Наталя Остапів. – У більшості випадків це не є харчове отруєння, тим паче від нітратів. Справа в тім, що кавуни в нас часто прийнято вживати як десерт після основного прийому їжі. Кавун має високий вміст цукру, і в нашому шлунку та кишечнику починаються природні процеси бродіння через надлишок цукрів. Тому з’являються неприємні відчуття і навіть симптоми отруєння. Щоб уникнути таких ситуацій – потрібно знати міру і вживати кавун хоча б через 2 години після прийому їжі. 

Щоб уникнути цього – варто знати міру, особливо для дітей. Також не потрібно соромитися запитувати у продавців довідку про результати ветеринарно-санітарної експертизи. Вони зобов’язані її показувати на вимогу покупця.

А ви їли цього року кавуни? Напишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Nadia Fij

    Без кавуна можна обійтись.
  • Ганна Колиняк

    Ні не їла і не хочу
  • Виталий Компанец

    Українські кавуни Тернопіль цей рік їсти напевно не буде так як і херсонську клубнику огірок помідор та інше тому тут такі великі ціни
  • Ирина

    Діти травляться не кавунами, а немитими кавунами. На ринку всі беруть половину-четвертину, а вдома не миючи їдять.

keyboard_arrow_up