Партнер рубрики Події

Тернополянку звільнили, бо не хотіла йти у відпустку. Що робити, якщо ви втратили роботу через карантин?

Тернополянку звільнили, бо не хотіла йти у відпустку. Що робити, якщо ви втратили роботу через карантин?
  • Через карантин безробітних на Тернопільщині побільшало майже втричі, порівняно з попереднім роком. 
  • У матеріалі ви знайдете поради експертів з працевлаштування, психолога та юриста щодо того, як діяти, якщо ви вимушено залишились без роботи. 

- Під час карантину я втратила роботу, - розповідає тернополянка Ольга. - Фактично в мене був вибір - іти у відпустку без збереження зарплати, або звільнятись взагалі. Я працювала за мінімальну зарплату. Ви розумієте, що і так цих грошей мало на що вистачає, а тут сказали два тижні бути у відпустці взагалі без нічого. Потім у центрі зайнятості могли бути проблеми через ці відпустки, та й не зрозуміло, як би було після її завершення. Тому для мене краще було звільнитися взагалі. 

Ні назви підприємства, ні свого прізвища жінка попросила не вказувати. Бо каже, що на старій роботі у неї залишились друзі. Не захотіла тернополянка звертатись і в суд. Мовляв, потім ще проблем не обберешся. 

Безробітних за період карантину побільшало

Як повідомляють у Тернопільському обласному центрі зайнятості, ріст зареєстрованих безробітних спостерігають ще з початку 2020 року. Якщо у квітні 2019 року статус безробітного було надано 1167 особам, то у квітні 2020 року – 3346, що майже у три рази більше.

Відео дня

- Від початку карантину майже 5 тисяч осіб подали заяви про надання статусу безробітного, повідомляють у відділі інформаційної роботи обласної служби зайнятості. - Зараз процедура надання цього статусу є спрощеною. 

Роботу в час карантину також стало знайти складніше, якщо у січні-квітні  2020 року роботодавці області подали у службу зайнятості області 10759 вакансій,  то у цей же період 2019 року їх було більше на 35,8% .

Оголошень про вільні вакансії поменшало

Оскільки не усі безробітні звертаються у центр зайнятості, ми вирішили промоніторити інформацію із найбільшої тернопільської газети оголошень "RIA плюс".

За інформацією відділу оголошень станом на 18 травня, порівняно із попередніми тижнями, вакансій на пошук роботи більшає. Проте у весь час карантину роботодавці не надто прагнуть шукати працівників.

Із початку березня, за словами працівниці відділу, поменшало і оголошень від самих людей, які шукають роботу. Проте наприкінці травня люди знову починають шукати роботу. Зокрема побільшало майстрів, що хочуть працювати у будівничій справі.

Які виплати ви можете отримати

Як розповідає керівник обласної служби зайнятості Василь Олещук, зараз за держдопомогою можуть звернутись і роботодавці.  Зокрема, йдеться про представників малого та середнього бізнесу, які зупинили чи скоротили діяльність через карантин та сплачували єдиний внесок за своїх працівників впродовж 6 місяців до карантину. 

Ці кошти роботодавець має впродовж трьох днів виплатити своїм працівникам на збереження робочих місць. Витратити на інші потреби гроші підприємець не має права, бо через десять днів це перевірятимуть фахівці центру зайнятості. 

- Аби отримати цю допомогу, потрібно впродовж 30 днів з моменту зупинки чи скорочення діяльності звернутись до центру зайнятості за місцем сплати ЄСВ, - каже пан Олещук. - Подайте документи в один із зручних для вас способів: через скриньку для кореспонденції в ЦЗ (оригінал), через пошту (оригінал), через email (сканкопії).  Упродовж трьох робочих днів з моменту позитивного рішення роботодавець та центр зайнятості укладають договір.

Електронні скриньки ЦЗ тут: https://is.gd/7z3gMM 

Більше інформації ви можете дізнатись на урядовому порталі за посиланням  тут.  

Окрім того, якщо ви маєте офіційний статус безробітного, то можете розраховувати на стандартну допомогу, яка, до речі, зросла із 650 грн до 1000 грн. 

Коли допоможе суд

Василь Михайлюк, адвокат

-  У трудовому законодавстві є дуже багато своїх нюансів. Кожен випадок тут потребує окремого розгляду. Не можна порівнювати закриття підприємства та звільнення працівника, адже вони можуть бути за різних обставин. Якщо це звільнення , то питання можуть бути до того, яка причина, як людина працює, чи підписувала вона договір. Якщо це закриття підприємства, треба дивитися, чи є рішення власників, або це реорганізація або скорочення. 

Якщо закриття підприємства відбулося через карантин, то варто розуміти також, що чіткої законодавчої бази під це не підвели. Є постанова Кабміну і все. Тому це дуже складне питання. 

Однозначно, примусити вас писати заяву на відпустку за власний рахунок роботодавець не може. Але ми добре розуміємо, що людей можуть ставити перед фактом: або заява за власний рахунок, або звільнення, і тут останні часто обирають відпустку. Можна доводити свою позицію через суд. 

Як впоратись із собою, коли втратили роботу

Михайло Козюк, поліцейський психолог

- Варто сприймати втрату чогось звичного та стабільного лише як можливість почати щось нове, більше класне. Насправді у людини є безліч шляхів для працевлаштування: за схожою схемою, із тими навичками, які вона вже має або ж як можливість відкрити себе точно із іншого боку. 

Потрібно бути вдячним тому часові, який ви провели на цій роботі, адже саме ця робота може бути поштовхом до кращих вершин. Основна порада - це не жити минулим і дивитись лише вперед. 

Потрібно обов'язково бути дієвим: звернутись у центр зайнятості, розмістити своє резюме на відповідних сайтах, ознайомитись із посадами, які вам підходять.  Ще одна порада: головне навчитися свій "продукт праці", фіксувати у резюме, фотографувати, описувати, розповідати про свої знання, вміння, навички..... Потім усе це передавати іншим людям, знайомим, розміщувати як на офіційних сервісах які пропонують роботу так і на персональних сторінках у соцмережах

Важливою у такі складні періоди є підтримка близьких людей. Тому якщо у такий випадок потрапила дорога вам людина, не критикуйте за втрату роботи, старайтесь акцентувати її увагу на тому, що людина є повноцінною, здоровою та має усі шанси для своєї реалізації. 

Якщо ви втратили роботу через карантин - напишіть свою історію у коментарях. Чи отримуєте ви виплати. Якщо так, то у якій сумі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Орест Зчулович

    Ідіоти-засирають інформаційні блоки недорозвинутими вставками реклами
  • Igor Novak

    Стати на біржу ,хоч якась буде допомога.
  • Христина

    А яким чином підприємець повинен сплатити податок, оренду і інші витрати ? Хтось подумав ? А коли роботи нема - то роботи нема !!! Або звільняєшся або також треба зрозуміти , що карантин не тільки в тих хто получає мінімалку .
  • David Starr

    Якщо думають, що платять, то хай думають, що люди роблять, а за мінімальну ЗП людина взагалі має право тупо з'являтись на роботі, а вже щось робити за доплату.

    Христина reply David Starr

    Людина має право знайти собі достойну роботу з нормальною зарплатою .  Бажаю вам стати підприємцем і виплачувати хорошу заралату підлеглим !!!! І підтримувати їх на час карантину

    David Starr reply Христина

    Нафіг нада, мені й на ставці чудово - жодних головняків. Всі постійно ниють, що нема кому тут працювати і це правда, бо зарплати тут низькі, тому й працівники втікають закордон, а у місцевих ПП нема обороту для нормальних ЗП. Замкнене коло.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up