Партнер рубрики Події

Чим доїхати з Тернополя в сусідні області: ми порівняли ціну і час поїздки потягом, автобусом і BlaBlaCar

Чим доїхати з Тернополя в сусідні області: ми порівняли ціну і час поїздки потягом, автобусом і BlaBlaCar
  • На подорожі під час війни зважується далеко не кожен. Складною залишається і ситуація з паливом. Через його недостачу зросла вартість квитків та підняли ціни перевізники.
  • Є можливість скористатись сервісом BlaBlaCar, що дозволяє водіям розділити свої дорожні витрати з попутниками. Та чи вигідно це?
  • Ми порівняли ціни на поїздки потягом, автобусом та «блаблакаром» в центри сусідніх з Тернопільською областей, та визначили, яким транспортом мандрувати найдешевше.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну кількість транспортних рейсів в інші міста зменшилась, а вартість тих, що до сьогодні курсують – зросла. Ми проаналізували тривалість та ціну поїздки з Тернополя до п'яти сусідніх обласних центрів – Рівного, Чернівців, Івано-Франківська, Львова та Хмельницького. Для цього "20 хвилин" промоніторили сервіси із замовлення квитків на потяг, автобус та онлайн-платформу для пошуку автомобільних попутників «Блаблакар».

На який транспорт є найбільше пропозицій? Чим добратись до потрібного міста найшвидше та майже за безцінь? Чи можливі безкоштовні поїздки?

Подорожі автобусами

Оперативну інформацію про розклад руху автобусів та його зміни, а також про наявність вільних місць можна переглянути на сайті центрального автовокзалу: http://bus.com.ua/cgi-bin/tablo.pl?as=610100. Дані там регулярно оновлюються.

Відео дня

До Рівного станом на 10 липня-ранок 11 липня є як прямі рейси, так і автобуси, які зупиняються в Тернополі та набирають пасажирів. Автобуси курсують орієнтовно з 05:15 до 20:20. Час поїздки до Рівного – приблизно 3,5-4 години. Ціни коливаються від 116 до 280 гривень (останній рейс).

У Львів також їде багато автобусів, зокрема тільки прямих рейсів з Тернополя ми нарахували чотири у різний час доби. Рейси здебільшого ранкові та обідні, курсують з 6 ранку до 15:00. Триватиме подорож 2,5-3 години. Квиток на автобус вартує від 149 до 255 гривень.

До Чернівців автобусних маршрутів значно менше, ніж в інші міста. Прямих рейсів з Тернополя станом на 10 липня-ранок 11 липня було тільки три, решта – проміжні: з Кременця, Почаєва, Рівного тощо. Автобуси курсують з 06:35 до 19:45. Добиратиметесь орієнтовно 4,5-5 годин. Вартість поїздки становить від 205 до 296 гривень, залежно від перевізника.

В Івано-Франківськ рейсів з нашого міста, як не дивно, найбільша кількість – нам вдалось нарахувати аж 18! Перший автобус о 5:15, найпізніший – о 19:10. Дорога займе у вас орієнтовно 3,5-4 години. Коштуватиме поїздка у межах 113-216 гривень. Найдорожчі прямі рейси.

До Хмельницького, щоб добратися автобусом є чимало маршрутів, більшість з яких – непрямі: з Яремче, Хусту, Збаража, Бучача тощо. Рейси стартують о 6:55 і тривають до 19:30. Їхатимете приблизно 2,5-3 години. Подорож вартуватиме від 111 (перший рейс) до 304 грн.

Поїздки потягом

Замовити квитки дистанційно можна на сайті «Проїзд»: https://proizd.ua/ua. Інтерфейс платформи простий та доступний. При замовленні вам видно кількість вільних місць, ціну та тривалість поїздки.

Отже, потягів до Рівного на 10 липня не було. Обираємо інше число, сервіс демонструє, що доступних рейсів немає до 16 липня включно.

До Львова є три рейси – два «Запоріжжя 1 – Львів» та «Київ-Пасажирський-Пшемисль». Аби подолати відстань у 128 кілометрів (рахували від залізничного вокзалу у Тернополі – прим.), їхати доведеться трохи більше двох годин. Ціни на квитки різняться: клас «Люкс» коштує від 577 гривень, місце у купейному вагоні – 209-423 гривні,  клас «Плацкарт» – 151-188 гривень.

У Чернівці вдалося знайти лише один рейс потягом – «Одеса-Головна – Чернівці» об 00:41 11 липня. На інші дати (до 16.07) по вказаному напрямку відсутні вільні місця, як показує сервіс. Потяг долатиме шлях у 172 кілометри майже 8 годин. Чому їхати у сусіднє місто настільки довго – невідомо. Поїздка коштуватиме від 363 гривень за купейне місце та 233 гривні за плацкарт.

Відстань до Івано-Франківська – приблизно 134 кілометри. На 11 липня є лише два потяги: «Одеса-Головна – Рахів» та «Одеса-Головна – Чернівці». Час подорожі – майже 5 годин. Щодо ціни, то місце класу «Люкс» вартує від 1234 гривні, купейне – 302-522 гривні, плацкартне – 176-201 гривня. З 12 по 16 липня щодня на сайті зареєстровано тільки по одному рейсу до цього міста.

У Хмельницький є найбільше потягів, ніж в решту міст, сусідніх до Файного. Добратися туди можна аж сімома рейсами у різні години дня. Їхатимете 112 кілометрів майже 2 години. Квитки залежно від класу коштують стільки: «Люкс» – від 936 гривень, купе – 210-433 гривні, плацкарт – 151-251 грн.

Чи вигідніше подорожувати BlaBlaCar?

До слова, в Україні цей сервіс працює із 2014 року. За задумом, водій більшу частину витрат на пальне компенсує власноруч, а пасажири подорожують значно дешевше, ніж за допомогою потяга, автобуса чи літака. Сервіс доступний на сайті та через мобільні додатки для iOS і Android.

На даний момент в нашій державі більше немає подібних платформ. 

Інфографіка з порівнянням цін

Отож, до Рівного 10 липня ми знайшли три доступні поїздки, а 11 липня – аж дванадцять. Мандрівка триватиме майже 2,5 години. Водії просять заплатити за дорогу від 145 до 225 гривень. Умови залежать від конкретного водія та авто.

У Львів на 10 липня розміщено 56 доступних поїздок. Це рекордна кількість серед інших сусідніх до Тернополя облцентрів. Дорога займе у вас орієнтовно 2,5 години. Вартість коливається від 90 до 380 гривень. Цікаво, що деякі водії зазначили, що готові підвезти пасажирів до місця призначення безкоштовно.

До Чернівців 10 липня доступними є 2 поїздки, а 11 липня – сім. Є як ранкові маршрути, приміром о 9:20, так і вечірні – 17:50-18:30. Подорож триватиме 3 години. Заплатити треба від 190 до 279 гривень, залежно від вимоги водія.

Інфографіка з порівнянням цін

В Івано-Франківськ за 10 липня є шанс обрати собі якусь з 15 поїздок. Дорога займе приблизно 2,5 години. Вартість «блаблакару» коливається від 100 до 240 гривень. У більшості автівок можна палити та брати з собою тварин.

До Хмельницького на 10 липня зареєстровано 23 поїздки. Час подорожі – 1 година 40 хвилин. Ціна становитиме від 60 до 180 гривень. Дехто з водіїв бере попутників у свою машину абсолютно безкоштовно.

Опитування

А яким видом транспорту ви користуєтесь найчастіше?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач28

    Мені дуже сподобався Чортків, в якому я побував нещодавно вперше. Спершу, боявся подорожувати в чуже місто, але заздалегідь забронював апартаменти https://oneday.city/ дуже комфортабельні і не дорогі! Із задоволенням погуляв по старовинних вуличках і відвідав древній замок.

keyboard_arrow_up