Чи "світить" тернополянам цього року відпочинок на морі чи в горах?

Чи "світить" тернополянам цього року відпочинок на морі чи в горах?
  • Туристичний сезон цьогоріч, ймовірно, провалиться, прогнозують у турфірмах.
  • Готелі Одеси обійдуться дорожче, ніж Туреччина чи Єгипет.
  • Говорити щось конкретне про поїздки на закордонні моря можна буде лише після того, як дозволять авіаперельоти

У Тернополі поховали туристичний сезон-2020. Труна, вінки та слова співчуття – усе, як і на справжніх похоронах.

Відродити чи реанімувати турсезон навряд чи вийде. Поїхати на моря в Україні можна буде, коли дозволять міжобласне транспортне сполучення, за кордон – коли відновлять авіаперельоти. Принаймні, готелі та санаторії в Україні готуються до початку сезону. 

  • Співчуваємо усім, хто розвиває туристичний бізнес і тим, хто любить подорожувати, - пише тернополянка Наталія Стефанчук. - У людей відібрали право не тільки працювати, вільно переміщатись, навчатись в школах і університетах, а й одержувати звичайні емоції радості і світосприйняття. Адже відомо, що туристичні агенції вклали багато зусиль для розвитку своєї галузі. І штучна зупинка роботи на довгий проміжок часу, не бачення найближчих перспектив привело до ... похоронів Туристичного сезону - 2020.

Відео дня

Хто на межі виживання?

«На жаль, змушений Вам сповістити сумну новину. Традиційно у першу суботу травня ми святкували його народження. Але від важких потрясінь він не витримав і помер, - пише у Фейсбук Тарас Ковальчук, керівник Туристично-інформаційного центру Тернополя.- В умовах карантину навіть нормально не можемо похоронити та попрощатись, тому будемо це робити досить у незвичній формі».

Туристичний сезон-2020 щиро любив та прощається з усіма: туристами, екскурсоводами, рестораторами, готельєрами, перевізниками, музеями, фестивалями, усіма родичами, друзями, сусідами, близькими та далекими, представниками влади, яких він любив та поважав, гірко жартує Тарас Ковальчук.

  • Якщо пояснити простими словами, частина малого бізнесу запрацює, частина закриється, а частина буде, як туризм - сезон провалений, і після сякої-такої нормалізації ніхто не зможе очікувати натовпів туристів, - переконаний мандрівник Роман Задорожний. - Сфера обслуговування на рівні готелів та зеленого туризму зависне на межі виживання через обмежені можливості тих, хто планував там жити - часу та грошей в людей для того не залишиться.

При переформатуванні бюджету в розвитку туризму залишився "0" з 260 млн, нарікають фахівці тургалузі. Так, у час пандемії є важливіші статті витрат. Але в тих же аграріїв є захищені статті та допомога з бюджету, а в туристичній галузі - жодного захисту.

  • У гори з наметом – це ніхто не ховає в шухляду, це найпростіше і найбюджетніше, але до галузі туризму воно має відношення лише на рівні логістики, - переконаний мандрівник Роман Задорожний.

В Єгипті рятувались від хвороб

Тернополянка Інна Романенко уже п’ять років поспіль весною їздила на море в Єгипет. Родина про щорічний вояж прийняла рішення, коли в сина стали частіше проявлятись загострення бронхіальних хвороб. Після чималої кількості обстежень багато лікарів розводили руками. А малий потерпав від бронхоспазмів.

З’ясувалось, що проблеми у хлопчика – спадкові. І медики запевняли – як і в його батька, усе має минути під час перехідного віку. А до цього часу радили кілька разів на рік возити сина на море. Улітку родина їздила на Херсонщину. Весною, коли на фоні авітамінозу організму було важче боротись з недугою, родина тікала на Червоне море. Результат був – і суттєвий. Напади скоротились, а ГРЗ майже не турбували.

  • Нам протриматись треба було ще кілька років, аби синові виповнилось хоч 12, а тут пандемія, - зізналась жінка. – Так, ми і цього року планували поїздку. Навіть підшуковували тури. Але в час активних пошуків світ «закрили». Тому поїздку вирішили відкласти. Хвилююся дуже сильно. Часом прислухаюсь вночі, чи не хрипить.

Родина надіється, що влітку хоч на Херсонщину на море повезе сина. Доведеться там побути довше, аби компенсувати відсутність весняного моря. Жінка вже дзвонила в кілька санаторіїв, аби дізнатись за процедури, які проходили і в попередні роки. Там поки прогнозувати початок сезону не беруться. І попереджають - навіть якщо бодай частково відкриються, ціни будуть суттєво вищими, ніж у попередні роки. Тому що планують наздогнати все, що втратили. А також очікують на шалений попит українських морів, доки закордонні будуть недоступними.

Олена Наноцька та її сестри завжди відпочивали разом. Сім’ями обирали готель на морі поблизу Одеси чи бронювали будиночок на 4 сім’ї. Відпочинок завжди вдавався на славу.

Цього року закордонне море нам навряд чи світить, - каже Олена Наноцька. – Принаймні ,чоловік у березні подарував мені на день народження тур до ОАЕ. Ми навіть до Борисполя доїхали – і саме в цей час нам повідомили, що авіасполучення закривають. Ніхто жодних гарантій не давав, що нам вдасться повернутись. Туди – без проблем. Але ми ризикували «зависнути» там надовго. Тому ми з чоловіком повернулись додому. Гроші досі нам не віддали. Як далі буде – не знаю.

Готелі та санаторії готуються до
сезону, але…

Бази на українських морях готуються до сезону. Чи відкриються і що буде з цінами, тернопільські туроператори прогнозувати не беруться.

  • Усе залежатиме від того, коли відновлять транспортне сполучення в межах України, - каже заступник директора ПП «Аура-плюс» Ігор Рижак. – Усе, що заброньоване взимку – поки ніхто не відмовляється. Але коли агенції зможуть виконати зобов’язання – це не від нас залежить. 

Наразі діє форс-мажор, який дозволяє не виконувати свої зобов’язання туроператорам. Але вони не відмовляються від них. Просто тури відкладають. Повернути гроші не можуть – коштів на руках не мають, всі розійшлись по базах, перевізниках. Наразі туроператори пропонують перенести той відпочинок на час, коли це буде можливо. Але коли він настане – питання відкрите, каже пан Ігор.

  • Наразі діє заборона міжобласного перевезення туристів, - каже Ігор Рижак. – Я думаю, українське море нікуди не дінеться. Бази готуються до сезону. Чи дорожчатиме відпочинок за рахунок тих, хто завжди відпочивав за кордоном, а тепер обере море в Україні – не думаю, що таке буде. Бо ці люди звикли до іншого сервісу.

Бронювання без передоплати навряд чи дасть гарантію, що вас хтось чекатиме, застерігає турагент. Навіть якщо ви внесли лише аванс і, відповідно, не матимете ваучера про оплату на руках, - можуть бути ризики, що, приїхавши на море, вам не доведеться шукати нове місце, де зупинитись. Хоча оплата авансу через той же приват24 – хоч якийсь доказ, що ви гроші вносили.

Закордонні моря стануть доступними лише тоді, коли відновлять авіасполучення. У тернопільських турагенціях стверджувати не беруться, але припускають, що ціни суттєво не зміняться.

  • Ті, хто вже вибрав закордонний тур і оплатив його чи ті, хто тільки обирає – наші клієнти налаштовані оптимістично, - каже Аліна Назарик, власниця тургенції  EDEM TOUR. – «Відкриються» моря – вони їдуть. Якщо відпустка зараз і наразі немає можливості відвідати курорт – тур перенесуть. Змінювати закордонні на українські моря клієнти не дуже хочуть. Адже нормальні готелі в Одесі обійдуться дорожче, ніж у Туреччині.

Хто вже забронював чи оплатив тур – його «заморозять» чи перенесуть на іншу дату, каже Аліна Назарик. Все залежить від того, в якого туроператора бронювали.

Про суттєве подорожчання відпочинку поки не говорять.

  • Не думаю, що дуже подорожчає, - курс валюти стоїть на місці, інших чинників, які могли б говорити про стрімке підвищення вартості, як на мене, – немає, - каже Аліна Назарик. - Якщо готель хороший, сервіс там якісний – його і бронюють в першу чергу. Бронювати можна і зараз, але питання, коли ви зможете поїхати.

Усі турагенції зараз працюють в онлайн режимі, моніторять ситуацію. Чіткої картини, що поїздку на море можна планувати з певного числа чи такого-то місяця – немає. Усе стане зрозумілим того дня, як відновлять авіасполучення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Руслан Данильчук

    в Оман поїдуть!))) Всі 73% поїдуть в Оман!!! За що боролись, на то і напоролись!
  • Саша Крест

    ще трошки... вже у Європі карантин послаблюють... а там - за руль і по Європі... літаки ще довше не будуть літати, а от машиною можна буде... сядемо з жінкою і вперед... вже скучив за іншими країнами... ходіння біля озера та по парку вже в печінках сидить... та й більярд з покером остогидли... чекаю з нетерпінням...

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    На кого ж, бидло, "діток" лишиш й "внуків" з сутерином?
    Вони не будуть бігти за кретином?
    Щоб ти їх теж з собою взяло,
    І круасанами (з гівном) в Парижі годувало?
    Не обійтися Лондону й Парижу, що б там хто не гавкав
    Без тебе - тупорилої й сцикливої із підворіття шавки.
    Якщо ж бидлота типу тебе їздить по Європі -
    Їй неминуче скоро "світить" опинитись в жопі.

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    В печінках, дубове ЧМО, ходіння вже сидить -
    Паталогічне брехло "саша", як завжди, pyzdyt,
    Якби воно по парку часто так ходило,
    То неминуче б свої "вуши" засвітило,
    Їх неможливо прийняти за інші -
    Як роги креста саші та його дебільні вірші (див. нижче)

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    Обійдешся...дебільне...ЧМО...без....Уїмблодону?
    Поспівчувати....хочеться...без міри...хвалькуватому ...HAND-ONU
    Й Rolland Garros...закритий...теж...для тебе, ідіота
    І безнадійно...тупорилого...порохобота
    З поваги до тебе, безграмотне бидло, зберіг твій "стіль"
    Саша Крест reply Ігор Дуда 5 червня 2018 р.
    От сиджу я у Парижі, на Ролан Гарросі,
    п'ю кавусю із кросантом у затишній ложі...
    Сидимо собі, сміємось з того онаніста...
    Ти давай, Ігорко-підор, пиши нам частіше.
    Про гівно, про роги, клізми, хлопців з Березолю.
    Про блядєй з стаканом також і дещо про гандони...
    Нам з тобою так цікаво просто слів немає.
    Животи давно порвали, а ржачка все триває...
    Справжня знахідка для нас ти, алконавт в квадраті.
    Так що будемо тримати міцнo ми контакти...

    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Podii/ekonomimo-zhurnalistka-20-hvilin-vprodovzh-tizhnya-zhitime-na-50-grive-10972665.html

    Медичний висновок один - тобі на горе:
    Ти, саша крест , давно й невиліковно хворе
    Отож продовжуй, БИДЛО, в тому ж дусі -
    Від "брєднєй" твоїх я навряд чи й пошкребуся,
    А ти, х-йло тупе, як втомишся з дороги -
    То почеши свої розкішні роги,
    Або ж це зробить "жінка геніальна",
    Хоч ти, напевно, онаніст феноменальний...

  • Luhomanka

    Що може світити, якщо у відпустку під час карантину відправили примусово? Та ще 21 будемо без відпусток сидіти.
  • Володимир Гевко

    світить, але не гріє)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up